Η θέση του Πανεπιστημίου Πατρών στις Διεθνείς Κατατάξεις

Η θέση του Πανεπιστημίου Πατρών στις Διεθνείς Κατατάξεις, σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings

Κατατάξεις Πανεπιστημίων: Το σύστημα Times Higher Education World University Rankings, ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το έτος 2017.

Συνολικά, τη χρονιά αυτή δημοσιεύτηκε η κατάταξη 1.102 Ιδρυμάτων, στηριγμένη σε 195 διαφορετικά δεδομένα, ανάμεσα στα 1.500 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου. Το σύστημα Times συγκροτείται από πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Διδασκαλία (Teaching 30%), Έρευνα (Research 30%), Ετεροαναφορές (Citations 30%), Διεθνείς Προοπτικές (International Outlook 7,5%) και Έσοδα από τη Βιομηχανία (Industry income 2,5%). Το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο σύστημα και διατηρεί την κατάταξή του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800, ενώ έχει βελτιώσει τη θέση του σε όλους τους πυλώνες, αλλά και στην πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών.


Συγκεκριμένα και σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως εξής:

  • Διδασκαλία (Teaching): 19,1 από 15,3
  • Έρευνα (Research): 12,4 από 11,4
  • Ετεροαναφορές (Citations): 37,2 από 35,9
  • Διεθνοποίηση (International Outlook): 35,7 από 34,6
  • Έσοδα από τη Βιομηχανία 45,1 από 43,6

Webometrics Ranking of World Universities

Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webofetrics» του κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC, που αφορά στο αʼ εξάμηνο του 2017 (έκδοση Ιουλίου 2017), το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 2,5% (2,25%) της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 541η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 24.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως, που εμπεριέχονται στη λίστα. Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» (http://www.webometrics.info) χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα στη διαμόρφωση της κατάταξης, σχετίζονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον παγκόσμιο ιστό. Το Πανεπιστήμιό μας κατέχει την τέταρτη θέση ανάμεσα στα 76 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν από το συγκεκριμένο Κέντρο και, παρά τις πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα Ιδρύματα της χώρας μας αυτό το εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε τη θέση του από την 555η στην 541η θέση σε διεθνές επίπεδο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr