Συγκεντρώνουν υπογραφές για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Συγκεντρώνουν υπογραφές για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Στη συγκέντρωση υπογραφών (διαδικτυακά) για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας προχωρούν πολίτες και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας. Υποστηρίζουν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ίσως μια από τις τελευταίες ελπίδες για να ανακάμψει ο νομός από το κοινωνικοοικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Στο κείμενο που καλούνται να προσυπογράψουν όσοι συμφωνούν με το περιεχόμενό του, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, η πανεπιστημιακή κοινότητα των τριών τμημάτων στο Αγρίνιο, μαζί με τα τμήματα των ΑΤΕΙ στο Μεσολογγίου (ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου και των ΑΤΕΙ Πατρών), είναι μια κοινότητα η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα την λειτουργία της με την τοπική κοινωνία και αποτελεί το μοναδικό ίσως, αλλά μεγίστης σημασίας, φορέα παραγωγής ιδεών, πολιτισμού, υπεραξίας και κουλτούρας για την περιοχή.


«Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης ή και υποβάθμισης της κοινότητας αυτής (αποτελεί αφενός μια προσβολή για τον κόσμο των γραμμάτων αφετέρου θ' αποτελέσει την ταφόπλακα των προσπαθειών μετάλλαξης του Νομού προς το καλύτερο» επισημαίνουν οι συντάκτες του κειμένου που ήδη μετράει εκατοντάδες υπογραφές.

Ο στόχος της κοινωνίας του Αγρινίου μέσα από συντονισμένες ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να δημιουργηθεί, όπως λένε, ένα ανάχωμα στη συντονισμένη υποβάθμιση των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο και να καταρτιστεί ένα σχέδιο-πλαίσιο «βάσει του οποίου τα τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο, δεδομένης της μη επιθυμίας του Πανεπιστημίου Πατρών να τα αντιμετωπίσει με κριτήρια ακαδημαϊκότητας και ανάπτυξης , θα ενταχθούν στο προς επανίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Πλάνο που θα αντιμετωπίζει όλα τα κρίσιμα θέματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο».

Η συγκέντρωση υπογραφών αποσκοπεί στην περαιτέρω άσκηση πίεσης της τοπικής κοινωνίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δεχθεί τις απόψεις της. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί Επιτροπή που θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, για να του καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να ακούσει τις απόψεις και το σχέδιο του για το ζήτημα. Σταθερά βολές στο συγκεκριμένο θέμα δέχονται οι Πρυτανικές αρχές της Πάτρας.

Η δημοτική αρχή του Αγρινίου θεωρούσε δεδομένη τη συνέχιση της λειτουργίας των τριών τμημάτων, και επικαλείται σχετικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προκάτοχοι του Κ. Γαβρόγλου. Γι' αυτό και είχαν αρχίσει να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας σχολής με κοσμητεία, η οποία θα έχει έδρα το Αγρίνιο, και θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η δημοτική αρχή αποδίδει σε «κύκλους που λειτουργούν στο παρασκήνιο» μια προσπάθεια να μετακινηθούν τα τμήματα του Αγρινίου στην Πάτρα, θυμίζοντας -όπως λέει- δυσάρεστες μνήμες του παρελθόντος και αφήνοντας την μοναδική, τέτοιου μεγέθους πόλη στον Ελλαδικό χώρο, χωρίς Πανεπιστημιακό Ιδρυμα.

Τι λένε οι φοιτητές για την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου

Μιχάλης Βασιλάκης στην εφ. Πελοπόννησος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr