48 απεργία στο Πανεπιστήμιο Πατρών

48ωρη απεργία κήρυξαν οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών για τις 21 και 22 Μαρτίου

Σαρανταοκτάωρη απεργία για τις 21 και 22 Μαρτίου 2017, κήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών, διεκδικώντας:

  • Άμεση αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων μας
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Οι πολιτικές και της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχώς υποβαθμίζουν την λειτουργία Εστιών και Λεσχών των φοιτητών στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της γενικότερης πολιτικής στόχευσης για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες εκχώρησης πλήθους αρμοδιοτήτων των ιδρυμάτων σε ιδιώτες, αλλά και συνεχούς μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία.

Διαβάστε ακόμη: Χτύπησαν φοιτητή στο κεφάλι με σιδερολοστό μέσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις διέλυσαν το ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας)και εκχώρησαν τις αρμοδιότητες του όσον αφορά στην σίτιση και την στέγαση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Κράτησαν βέβαια τα κληροδοτήματα και την περιουσία του ΕΙΝ στον νέο οργανισμό που δημιούργησαν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. (ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ). Οι εργαζόμενοι στην φοιτητική Εστία άλλαξαν εργασιακή σχέση, έγιναν υπάλληλοι ΙΔΑΧ των Πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια διαφώνησαν με την απόφαση αυτή.

Τέσσερα δε, έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας μαζί και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή και Πανεπιστήμιο και Υπουργείο δρώντας πίσω από τις πλάτες εργαζομένων και Συλλόγου, παρόλο που ήταν υποχρεωμένα να δημοσιεύσουν σε ΦΕΚ, την διαπιστωτική πράξη μεταφοράς των υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν το έπραξαν.

Η μη δημοσίευση στο ΦΕΚ φέρνει τους εργαζόμενους σε δεινή εργασιακή κατάσταση πεντέμισι χρόνια τώρα.

Το Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι δεν είναι δικοί του υπάλληλοι (!!!). Θυμίζουμε ότι, παρ’ όλ’ αυτά, με βάση την ΚΥΑ μεταφοράς(κοινή υπουργική απόφαση)έχουν προχωρήσει και σε άλλες διοικητικές πράξεις, για τις οποίες είναι υπόλογοι.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο κωφεύει στην απαίτηση των εργαζομένων να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να μην παίζουν με τις ζωές 140 εργαζομένων Πανελλαδικά εκ των οποίων 26 στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην εργασία τους: Δεν τους πληρώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας τις αποζημιώσεις τους όταν συνταξιοδοτούνται.

Δούλεψαν επί 4 χρόνια νυχτερινά και εξαιρέσιμα τα οποία δεν πληρώθηκαν, δεν μπορούν να μεταταχθούν, δεν μπορούν να κριθούν για προϊστάμενοι ενώ τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα.

Η απαράδεκτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους έχει την αιτία και τις ρίζες της στην πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Υπουργού για μείωση των φοιτητών που δικαιούνται σίτιση. Καταγγέλλουμε την τακτική και της σημερινής και των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου και των Πρυτανικών αρχών που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις αυτής της εκκρεμότητας.

Τονίζουμε ότι η δημοσίευση είναι διοικητική πράξη για την οποία έχουν ευθύνη Υπουργείο και Πρυτανείες και όχι οι εργαζόμενοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων μας
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές

Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr