Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 11/2/2017

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 11/2/2017 

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκδήλωση ενημέρωσης φοιτητών για το Erasmus+

Θέλετε να συμμετάσχετε στις δράσεις του Erasmus+ αλλά χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση;  Στο πλαίσιο της όσον το δυνατόν καλύτερης ενημέρωσης του φοιτητικού πληθυσμού στα θέματα της κινητικότητας, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+, την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 10.30 το πρωί στο: ...Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΒΑΓΕΝΑ

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας Κωνσταντίνος Γ. Βαγενάς, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, εξελέγη ως αλλοδαπό μέλος (foreign member) της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (National Academy of Engineering). Ο τίτλος είναι εξαιρετικά τιμητικός για Έλληνα επιστήμονα, καθώς από τα 22 εκλεγέντα μέλη από την αλλοδαπή (μη Αμερικανών) τη φετινή χρονιά, ο κ. Βαγενάς είναι ο μόνος επιστήμονας από την Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία Έλληνας που ζει στη χώρα μας, εξελέγη με τη συγκεκριμένη ιδιότητα (foreign member) στην NAE. Την περσινή χρονιά, στην ίδια Ακαδημία είχε εκλεγεί ως μέλος (member) ο κ. Δώρος Θεοδώρου, πρώην καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Περισσότερα: https://www.nae.edu/?id=165210

Διαβάστε Ακόμη: Πανεπιστήμιο Πατρών: Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους φοιτητές μας

Σας υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, είναι προγραμματισμένη  η τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Κ. Βαγενά, όπου το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του θα παρουσιάσουν: ο καθηγητής Μιχαήλ Στουκίδης  (ΑΠΘ), ο καθηγητής Ξενοφών Βερύκιος (Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς (Πανεπιστήμια Cambridge και USC). Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Βαγενά, με θέμα: «Μελετώντας την κατάλυση στη χημική σύνθεση και στη δημιουργία της μάζας». Αναλυτικά: http://www.upatras.gr/el/node/6595.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD

Η μακρόχρονη και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Harvard συνεχίζεται. Την περίοδο αυτή προκηρύχθηκαν δύο υποτροφίες για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο θερινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη το διάστημα: 26 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου 2017. Οι υποτροφίες, ύψους 5.025 δολαρίων Η.Π.Α. έκαστη, προσφέρονται από κοινού, από το ΚΕΣ του Πανεπιστημίου Harvard και από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΕΛΚΕ), και απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που εδρεύει στο Αγρίνιο. Στο πρόγραμμα, που είναι από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα του Harvard (ξεκίνησε το καλοκαίρι του έτους 2002), συμμετέχουν φοιτητές τόσο από το Πανεπιστήμιο του Harvard όσο και από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Οι φοιτητές συμμετέχουν σε καθημερινά εντατικά σεμινάρια, εργάζονται σε εβδομαδιαίες και τελικές εργασίες με τα πρότυπα που θέτει το Harvard, συμμετέχουν σε εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο τέλος του προγράμματος παραλαμβάνουν την επίσημη βαθμολογία τους από το Harvard. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017. Αναλυτικά στο: http://www.upatras.gr/el/node/6601

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στην προσπάθειά του να θεραπεύσει ερευνητικά όχι μόνο το αρχαίο θέατρο (στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση από την ίδρυσή του) αλλά και το νεοελληνικό θέατρο, καθώς και τον νεοελληνικό κινηματογράφο, απέκτησε τρία νέα αρχεία και πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην ψηφιοποίησή τους:

(α) Το αρχείο του σκηνογράφου και ζωγράφου Σάββα Χαρατσίδη (1925−1994). Ο Χαρατσίδης υπήρξε μαθητής, μεταξύ άλλων, του Γ. Τσαρούχη και έκανε τα σκηνικά για πολλές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου αλλά και του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Διαβάστε Ακόμη: Στέγαση φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών σε ξενοδοχεία ή κτιριακά συγκροτήματα

(β) Το αρχείο του σημαντικού θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη του κινηματογράφου Αλέκου Σακελλάριου (1913−1991). Ο Αλ. Σακελλάριος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1935 και έγραψε έκτοτε πολλά και πολύ γνωστά θεατρικά έργα, επιθεωρήσεις, οπερέττες αλλά και στίχους για πάνω από 2.000 τραγούδια, ενώ μεταπολεμικά γύρισε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης πολλές από τις πιο γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου Το αρχείο του περιλαμβάνει πάνω από 150 ανέκδοτα θεατρικά έργα.

(γ) Το αρχείο του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη (1907−1988). Ο Λιδωρίκης σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός και χρονογράφος με αθηναϊκές εφημερίδες, αλλά και με τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης. Ως δημοσιογράφος γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως στο χώρο των συνεντεύξεων, επιτυγχάνοντας να συνομιλήσει με πολλές μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος και της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Έζησε πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. και από το 1945 ως το 1959 εργάστηκε στην κινηματογραφική εταιρεία Twentieth Century Fox. Έγραψε θεατρικά μονόπρακτα, διηγήματα, μυθιστορήματα και μια ποιητική συλλογή. Το 1940 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΗΜΕΡΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Την ιδιαίτερα ικανοποιητική θέση του 475ου αποθετηρίου ανάμεσα σε 2197 ιδρυματικά αποθετήρια από όλον τον κόσμο κατέλαβε σύμφωνα με τους δείκτες Ranking Web of Repositories για την κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων το ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πατρών «Νημερτής».

Παράλληλα, στη συνολική λίστα αποθετηρίων, στην οποία συμμετέχουν και τα θεματικά αποθετήρια (subject repositories, βλ. arXiv, SSRN, CiteSeerX, κλπ), η Νημερτής κατατάσσεται 499η στα 2284 αποθετήρια. Σήμερα, μάλιστα, η Νημερτής ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 ηλεκτρονικών υποβολών και συνεχίζει να εμπλουτίζεται καθημερινά με τη γνώση που παράγει το Πανεπιστήμιό μας.

ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συμβάλλοντας στη θεραπεία του καρκίνου, προχώρησε στην αντικατάσταση επτά παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών (μηχανήματα ακτινοθεραπείας) σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαθίσταται τις ημέρες αυτές στη Μονάδα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ο νέος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, που θα εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της Μονάδας και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Στον επόμενο κύκλο των μαθημάτων του Mathesis (http://mathesis.cup.gr, Τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης), περιλαμβάνεται το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα του Παύλου Κόντου, Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου μας, με θέμα: «Αριστοτελική ηθική» (διάρκειας 7 εβδομάδων). Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εγγραφές. Το μάθημα αρχίζει στις 27.02.17, αλλά η πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων είναι ήδη διαθέσιμη για περιήγηση και μελέτη! Το μάθημα είναι προσπελάσιμο στον σύνδεσμο: http://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Philosophy+PHL2+2017_T2/info.

Ευκαιρίας δοθείσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα 335 «ανοικτά» μαθήματα που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιό μας στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Πανεπιστημίου Πατρών», και περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα ενοτήτων από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου μας, παραμένουν ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, για χρήση όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας (σε μαθητές, επαγγελματίες, κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του), μέσω της διεύθυνσης: https://eclass.upatras.gr/

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Και καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, ας θυμηθούμε ότι το «Έκθεμα του μήνα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών είναι το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, που ανακαλύφθηκε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων της πόλης μας. Αποτελεί αντίγραφο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ. Χ.) του πρωτότυπου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Φειδία που είχε τοποθετηθεί στον Παρθενώνα το 438 π.Χ. (http://ampatron.gr). Ας το επισκεφτούμε!

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr