Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 27/01/2017

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 27/01/2017

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

O εορτασμός του Πανεπιστημίου για τους Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από την Πρύτανι και τον Αναπλ. Πρόεδρο του Συμβουλίου Ιδρύματος, ομιλία από τον Καθηγητή του Τμ. Φιλοσοφίας Χρ. Τερέζη, με τίτλο: «Πανεπιστήμιο και προκλήσεις στον 21ο αιώνα». Στη συνέχεια, θα απονεμηθούν τα «Φοιτητικά Βραβεία Αριστείας», τιμητικές διακρίσεις, που θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα σε αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.


Τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν επίσης, σε εθελόντριες αποφοίτους του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και σε φορείς, σε πανελλαδικό επίπεδο, που έχουν συνεισφέρει στο έργο που προσφέρει το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (KEΔMOΠ) και έχουν συμβάλει στην προώθηση του μηνύματος της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. Τέλος, τιμητικές πλακέτες και διπλώματα θα απονεμηθούν στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2015-16, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφορά τους στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματός μας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Ρεσιτάλ πιάνου της Χριστίνας Καραμπέρη, από τη «Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών». Αναλυτικά στο: http://www.upatras.gr/el/node/6584

Το απόγευμα της παραμονής του εορτασμού, Κυριακή, 29/1/2017 και ώρα 17.30, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών της Πανεπιστημιούπολης, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

6ο FORUM ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρόκειται να συμμετάσχει, με συνεδριακές εκδηλώσεις και εκθεσιακό περίπτερο, στο «6o Forum Ενέργειας», το οποίο διοργανώνεται από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2017 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» στην Πάτρα. Η πρόσκληση για συμμετοχή μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για ομιλίες ή/και πόστερ παραμένει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα, 30/1/2017. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (link sends e-mail).

4η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ 2017

H 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί σττις 7-9 Απριλίου 2017, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, και στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα. Η έκθεση θα περιλαμβάνει: (α) Προϊόντα καινοτόμων ιδεών που έχουν αναπτυχθεί σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα (β) Καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με προϊόντα που προέκυψαν από την συνεργασία ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων, και (γ) Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Συμμετέχοντες της 4ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ θα είναι ερευνητικά κέντρα, σύνδεσμοι, εκπρόσωποι των τομέων παραγωγής, επιχειρήσεις και γενικά ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από το σύνολο της επικράτειας, που συμβάλλουν στον κοινό σκοπό της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και της ανάπτυξης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Οι δηλώσεις συμμετοχής για την Έκθεση υποβάλλονται έως την Τρίτη 28/02/2017 εδώ. Πληροφορίες: στα τηλέφωνα 2610/969056 και 2610/969057, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (link sends e-mail) και στον ιστότοπο www.patrasiq.gr/.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα καθαριστικά που προμηθεύεται το Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες της καθαριότητας θα έχουν σήμανση ECO label, θα είναι δηλαδή «οικολογικά».  Επιπρόσθετα, στο άμεσο μέλλον θα εγκατασταθούν σε κάθε Τμήμα συστοιχία κάδων ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, μέταλλα και γυαλί, ενώ στις νέες στάσεις λεωφορείων θα τοποθετηθούν καλάθια απορριμμάτων. Παρακαλούμε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες αυτές, που είναι στη κατεύθυνση του Αειφόρου, «Πράσινου» Πανεπιστημίου και της κυκλικής οικονομίας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Τα διοικητικά προβλήματα που καθυστέρησαν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης  συντήρησης του εξωτερικού πρασίνου επιλύθηκαν επιτυχώς. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει άμεσα εργασίες, ξεκινώντας από τις πλέον επείγουσες, όπως η κοπή - κλάδεμα φυτών στις διασταυρώσεις και το κεντρικό οδικό δίκτυο, κοπή θάμνων σε διασταυρώσεις και κοντά σε οδικά σήματα, με σκοπό την εξασφάλιση ορατότητας και της ασφάλειας πεζών και οδηγών. Επίσης, σε άμεση προτεραιότητα τίθεται η απομάκρυνση των «κουκουλιών» των πεύκων που λόγω των καιρικών συνθηκών ο αριθμός τους έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, προγραμματίζεται το κλάδεμα κλαδιών που δημιουργούν προβλήματα σε υδρορροές και στον οδικό φωτισμό.

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τον Φεβρουάριο 2017 ξεκινάει στο ΚΕΚ του Πανεπιστημίου μας ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Κατάρτιση Εκπαιδευτικών σε Θέματα Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΚΕΘΕΠ). Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση διδακτικού προσωπικού, το οποίο επιθυμεί να εργαστεί με πρόσφυγες, προκειμένου να είναι ενημερωμένο σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες τους. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εξοικείωση με τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, καθώς και με τις διδακτικές πρακτικές σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαιδευτικής διοίκησης, αλλά και απόφοιτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι προτίθενται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Καθώς το Πρόγραμμα ακολουθεί την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι καταρτιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα από κάθε μέρος της Ελλάδας ή το εξωτερικό. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τις 3/2/2017. Αναλυτικά πληροφορίες: http://kek.upatras.gr/courses/educators-refugees-training/.

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 η  Ημερίδα με θέμα: «Αριστοτέλης: Πάντα επίκαιρος», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, στο πλαίσιο των εορτασμών του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη». Πλήθος μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, συμπολιτών μας, φοιτητών και μαθητών σχολείων, τίμησαν τη «συμβολική» αυτή χειρονομία επικοινωνίας και διαλόγου του Πανεπιστημίου με την πόλη και απόλαυσαν τα εισηγήσεις των Ι. Δελλή (Ομότιμου Καθηγητή), Σπ. Ράγκου (Αν. Καθηγητή) και Π. Κόντου (Καθηγητή).

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr