Έρχεται στις 30/9 η «Βραδιά του Ερευνητή» από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Έρχεται στις 30/9 η «Βραδιά του Ερευνητή» από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Για 10η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή. Η ετήσια γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 30 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου. Μια ιδιαίτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση, που στόχο έχει να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην έρευνα με διαδραστικό τρόπο και να παρουσιάσει τις δράσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η φετινή διοργάνωση θα επικεντρωθεί κυρίως στην επαφή των μαθητών με διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπου μέσα από δρώμενα, παιχνίδι και διάφορες άλλες εκδηλώσεις θα αποτελέσει την πρώτη τους γνωριμία με τις επιστήμες. Από τις 18:00 έως τις 22:00 πολλά δρώμενα και παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται για μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις που θα λάβουν χώρα είναι οι παρακάτω:


* “Μικροί Ερευνητές του Εγκεφάλου” με συντονίστρια τη Μ. Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων,  Τμήμα Βιολογίας, Παν. Πατρών “Αναζητώντας και αναγνωρίζοντας τα ζώα στη φύση” με συντονιστή τον Γ. Μήτσαινα, Λέκτορα, Εργαστήριο Ζωολογίας, Τ Βιολογίας Παν/μίου Πατρών.

*“Η «ΧΗΜΕΙΑ» στην Βραδιά του Ερευνητή” με συντονιστές την Α. Κολιαδήμα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Φυσικοχημείας Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών και τον Ε. Ντάλα, Καθηγητή Φυσικοχημείας, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών. Στη δράση συμμετέχουν και ο Δ. Σεβαστός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών με την Α. Βαγενά, Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Χημείας Παν/μίου Πατρών.

*Η Δράση με τίτλο “Ο Ηλεκτρομαγνητισμός στο επίκεντρο του επιστημονικού γραμματισμού” θα παρουσιαστεί από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με συντονιστές τον Ε. Βιτωράτο, καθηγητής, Παν. Πατρών. Διευθυντής ΜΕΤ και την Π. Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη ΜΕΤ.

*Στη βραδιά του ερευνητή θα μάθουμε επίσης αν “Μπορεί το νερό να ανάψει μία λάμπα; Μπορεί να σηκώσει βιβλία;” με συντονιστή τον Α. Α. Δήμα, Καθηγητή στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, Παν. Πατρών. και συμμετέχοντες τον  Ι. Α. Χαλμούκη, Υποψήφιο Διδάκτωρ και Γκιγιέρμο Οϊαρθούν, Μεταδιδακτορικό φοιτητή.

*“Χημεία και Βιοχημεία στην καθημερινότητα” με συντονιστές τον  Κ. Πουλά, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Φαρμακευτικής και Δρ. Σ. Μπαριάμη, από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, π. Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της δράσεις, θα πραγματοποιηθούν απλά πειράματα (Βιο)Χημείας από την καθημερινότητα. Εικόνες από τον μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο. Πειράματα με καθημερινά απλά υλικά.

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος για τη Βραδιά του Ερευνητή στην Πάτρα δήλωσε σχετικά: «Η βραδιά αποτελεί το ετήσιο γεγονός συνάντησης του ερευνητικού και επιστημονικού χώρου με το ευρύ κοινό.

Είναι μεγάλη μας χαρά, που φιλοξενούμε στην πόλη μας για ακόμη μία χρονιά, αυτή την τόσο ιδιαίτερη εκδήλωση, η οποία μας δίνει την δυνατότητα  να παρουσιάσουμε σε όλους μέρος από το έργο μας και για μια βραδιά να γίνουμε όλοι μία ομάδα.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τον ερευνητή που κρύβουν μέσα τους, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν από κοντά τις ερευνητικές ομάδες και εμείς με την σειρά μας, θα έχουμε την χαρά να μοιραστούμε την δουλειά μας, με το κοινό».

H Πρωτοβουλία Researchers' Night ξεκίνησε το 2005 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Στη χώρα μας διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 

Σας περιμένουμε όλους στο Επιμελητήριο Αχαΐας αλλά και στο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου για να γνωρίσουμε όλοι τον «Ερευνητή» που κρύβουμε μέσα μας. Η είσοδος έναι ελεύθερη για το κοινό.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr