Tο Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το ΕΑΠ ως παράδειγμα για την ανάπτυξη

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το ΕΑΠ ως παράδειγμα για την ανάπτυξη

Η Αν. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου, παραβρέθηκε στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ε.Έ., στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2016.

Στην ομιλία της επικεντρώθηκε στον εκσυγχρονισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τη σημασία των ιδρυμάτων στην παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας.


Η Υπουργός τόνισε ότι η ανώτατη εκπαίδευση έχει σήμερα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως φορέας ανάπτυξης, αλλά και συνοχής της Ευρώπης. Η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να θέτει τα Ανώτατα Ιδρύματα ως έναν από του κεντρικούς φορείς της, στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Διευκρίνισε ότι τα Ιδρύματα δεν πρέπει να αποτελούν τον αδύναμο εταίρο στη σχέση τους με τους φορείς οικονομικής ανάπτυξης. Τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη στην αγορά. Δεν είναι όμως η αγορά αυτή που θα πρέπει να ορίζει την κατεύθυνση, τους στόχους και το είδος της γνώσης αυτής. Γιατί το πανεπιστήμιο δεν παράγει κέρδος αλλά πρωτίστως γνώση δημιουργώντας ερευνητές, ανθρώπους με κριτικό πνεύμα και σκεπτόμενους πολίτες.

Η ανάπτυξη πρέπει να σχεδιαστεί λοιπόν με βάση το μεγάλο δυναμικό των Ιδρυμάτων, σε γνώση, ανθρώπους και υποδομές, και το πανεπιστήμιο να τεθεί στο κέντρο της ανασυγκρότησης.

Η Υπουργός υπογράμμισε το επιτυχές παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή υψηλής ανεργίας και οικονομικής ανέχειας, στην οποία όμως υπάρχουν σημαντικά ανώτατα Ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών). Ανεφέρθη στην πρωτοβουλία διαμόρφωσης πλαισίου συνεργασίας, το «Innovation Quest – Patras IQ», σε συνεργασία με τα Ανώτατα Ιδρύματα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα πλήθος επιχειρηματικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων με απώτερο σκοπό της ανάπτυξη της περιοχής, την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση και κινητοποίηση των νέων. Στη συνέχεια ενημέρωσε για τη φετινή έκθεση του «Patras IQ», όπου συμμετείχαν φορείς από όλη την Ελλάδα.

Η κα Αναγνωστοπούλου επεσήμανε την ανάγκη διάχυσης της γνώσης και της έρευνας από τα Ανώτατα Ιδρύματα τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία.

Τέλος, πληροφόρησε για την πρόθεσή της να ενισχυθεί, την επόμενη χρονιά, αυτή η προσέγγιση. Να αναδειχθεί, σε συνεργασία με την Κύπρο και τη Γαλλία, η προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη, μέσω της πρότασης διακρατικής συνεργασίας «Erasmus+» που κατατέθηκε, ενώ τόνισε τη σημασία των τοπικών συνεργασιών με βάση τα Ανώτατα Ιδρύματα, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πριν από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, η Υπουργός ενημέρωσε για το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας και λειτουργίας θερινού σχολείου «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη». Τόνισε ότι στόχος της είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων, ηλικίας άνω των δεκαπέντε ετών, στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Παρέσχε πληροφορίες ως προς το πρόγραμμα (γλωσσικά μαθήματα, εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, συζητήσεις ως προς τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη), τη σύνθεση συμμετεχόντων, προσφύγων και Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων εθελοντών φοιτητών, τη διάρκεια, τον αριθμό ανά ομάδα, κ.α.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr