UPSat, ελληνικός δορυφόρος, Πανεπιστήμιο Πατρών, Libre Space Foundation UPSat: Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατασκεύασε τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εκτόξευση του UPSat στις αρχές του καλοκαιριού του 2016

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε και ολοκλήρωσε (σε συνεργασία με τον ελληνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Libre Space Foundation») το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου ελληνικής κατασκευής με όνομα «UPSat».

Με τη συμβολή επιστημόνων, μηχανικών και προγραμματιστών, o «UPSat» συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική αποστολή μελέτης της θερμόσφαιρας QB50. Ο «UPSat» είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια σύμφωνα με τα πρότυπα του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού.


Ο «UPSat» είναι ένας νανο-δορυφόρος με διαστάσεις 20cm x 10cm x 10cm, σύμφωνα με τις προδιαγραφές δορυφόρων «cubesat» μεγέθους 2U. Λόγω του μικρού μεγέθους τους τα «cubesats» συχνά τίθενται σε τροχιά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή ως δευτερεύον φορτίο από άλλες τροχιακές αποστολές μεγαλύτερων δορυφόρων.

UPSat | Στόχος η συλλογή δεδομένων

UPSat

Ο στόχος της αποστολής QB50, στην οποία ο UPSat συμμετέχει, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από πενήντα «cubesats» σε όλο τον κόσμο για να μελετήσει τα κατώτερα στρώματα της θερμόσφαιρας, τα οποία είναι τα λιγότερο μελετημένα τμήματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

Σε συνδυασμό με άλλες αποστολές και εργαστηριακά δεδομένα τα στοιχεία που θα συλλέξει η αποστολή QB50 θα βελτιώσουν σημαντικά τα μοντέλα που περιγράφουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ως μέρος αυτής της αποστολής ο «UPsat» είναι εξοπλισμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο (mNLP) σχεδιασμένο για να μετρήσει τις συγκεντρώσεις πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας. Κάθε άλλο στοιχείο του δορυφόρου έχει σχεδιαστεί εξ’ αρχής: Η κατασκευή, η δοκιμή και η ενσωμάτωσή τους έχει γίνει από τους μηχανικούς, τους επιστήμονες και τους προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Πατρών και του «Libre Space Foundation».

Σε αυτά περιλαμβάνονται το δομικό πλαίσιο, ο υπολογιστής ελέγχου της αποστολής, το σύστημα τηλεπικοινωνιών, το σύστημα διαχείρισης ενέργειας, το λογισμικό λειτουργίας των υποσυστημάτων και διάφορα άλλα υποσυστήματα που ολοκληρώνουν τη λειτουργία του δορυφόρου.

UPSat | Εκτόξευση στις αρχές του καλοκαιριού του 2016

UPSat

Ο επίγειος σταθμός του δορυφόρου θα είναι μέρος του δικτύου «SatNOGS» (ένα έργο ανοικτού κώδικα του «Libre Space Foundation») και θα παρέχει τη δυνατότητα λήψης τηλεμετρίας και τη λειτουργία αποστολής εντολών και ελέγχου.

Ο δορυφόρος βρίσκεται στο στάδιο της τελικής κατασκευής και ενσωμάτωσης των υποσυστημάτων του, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές. Η παράδοσή του για την ενσωμάτωση στο φορέα εκτόξευσης έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού του 2016.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το «Libre Space Foundation» φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό οικοσύστημα γύρω από δορυφορικές και διαστημικές τεχνολογίες, με το «UPSat» να είναι η πρώτη πραγματοποίηση αυτής της φιλοδοξίας.

UPSat

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr