νέα Πανεπιστημίου Πατρών, 15/4, πανεπιστήμιο πάτρας, upatras Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (15/4)

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών 15/4/2016

3η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ «PATRAS IQ 2016»

Η 3η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ» ξεκινάει σήμερα στο αθλητικό κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος» και σας προσκαλεί σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων και δράσεων με τη συμμετοχή πολλών εκθετών από ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Φέτος, η συμμετοχή εκθετών διευρύνθηκε και με ερευνητικές ομάδες από εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας. Η κεντρική εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, απόψε, Παρασκευή 15/4/2016, ώρες: 19.00-21.00. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο: www.patrasiq.gr (link is external).


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Σχετικά με τη διακοπή της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Συγκλήτου της 14ης Απριλίου 2016, η Πρυτανεία εξέδωσε τη ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα, 14 Απριλίου 2016, υπήρξε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Προσήλθαν φοιτητικοί σύλλογοι από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκονται στο Αγρίνιο, προκειμένου να ενημερώσουν τη Σύγκλητο για τα δίκαια αιτήματά τους. Συγχρόνως, παρευρέθησαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων Τμημάτων της Πάτρας, οι οποίοι προκάλεσαν ένταση. Μετά την απόφαση αναστολής συνεδρίασης της Συγκλήτου από την Πρύτανι, ομάδα φοιτητών έκλεισε την έξοδο και άσκησε σωματική βία κατ’ αρχάς στην Πρύτανι και στον Αναπληρωτή Πρυτάνεως κ. Νικόλαο Καραμάνο και στη συνέχεια εμπόδισαν τα μέλη της Συγκλήτου να εξέλθουν. Η Πρύτανις έχει αποδεχθεί και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ που βρίσκονται στο Αγρίνιο και τονίζει, για πολλοστή φορά προς όλους, ότι επείγει να διευθετηθεί το Ακαδημαϊκό ζήτημα του Αγρινίου στην προοπτική των αποφάσεων της Συγκλήτου. Όμως, καταγγέλλουμε τη βία, λεκτική και σωματική, από όπου και αν προέρχεται. Οι φοιτητές που βρίσκονται στο Αγρίνιο, μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους, τα οποία θα συζητήσουμε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Σ. Αναγνωστοπούλου, που είναι ενήμερη επί του θέματος, σε συμφωνημένη συνάντησή μας στο Υπουργείο.

Η Πρύτανις,

Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ / ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη συμπλήρωση: 39 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1977-2016) και 35 χρόνων από τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Κλινικών Εργαστηρίων (Απρίλιος 1981-Απρίλιος 2016). Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν η Πρύτανις, Β. Κυριαζοπούλου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Χ. Γώγος, ενώ θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Δ. Καρδαμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Δ. Γούμενος. Για την ιστορία του Τμήματος Ιατρικής θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Ανδρουλάκης, ένας από τους πρώτους Καθηγητές του Τμήματος, ενώ στην εξέλιξη των πανεπιστημιακών κλινικών και των κλινικών εργαστηρίων θα αναφερθεί ο Καθηγητής Χειρουργικής Μιχαήλ Σταυρόπουλος. Οι Καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής Μιχαήλ Σταυρόπουλος και Χρυσούλα Λαμπροπούλου - Καρατζά αποτελούν τα τελευταία μέλη ΔΕΠ του συγκεκριμένου Τμήματος που ήλθαν ως ήδη ειδικευμένοι ιατροί, όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι Πανεπιστημιακές Κλινικές, το 1981, και αποχωρούν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο: https://www.upatras.gr/el/node/5891

ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει συνάψει μία σειρά συμφωνιών με εταιρίες λογισμικού για τη διάθεση στην πανεπιστημιακή κοινότητα λογισμικών ακαδημαϊκής, αλλά και γενικής χρήσης, με μειωμένο κόστος. Στην ιστοσελίδα: http://www.upnet.gr/software/ (link is external) θα βρείτε το διατιθέμενο λογισμικό, το οποίο εντάσσεται σε δύο κατηγορίες: (α) Σε λογισμικό που μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας χωρίς περιορισμούς, και (β) Σε λογισμικό που επιτρέπεται να εγκατασταθεί αποκλειστικά σε υπολογιστές του ιδρύματος. Μέσω των συνδέσμων της ιστοσελίδας θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το διαθέσιμο λογισμικό, οδηγίες για την εγκατάστασή του, καθώς επίσης και λίστα με αντίστοιχο Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑΘΜΟΥ

Ο UP FM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου μας στις 11-14 Απριλίου 2016 βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, για την συνάντηση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Σταθμών στο πλαίσιο του προγράμματος Europhonica. Για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτόν τον θεσμό, και μάλιστα με τον δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό UP FM, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει στους αντιπροσώπους των Πανεπιστημιακών Σταθμών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει στα 13 χρόνια ζωής του.

Καταγγελία Φοιτήτριας Παν. Πατρών: ''Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε εντός της Πανεπιστημιούπολης"

 

Την Τετάρτη, 13/4, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο UP FM εξέπεμψε από το VoxBox του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ώρα, με καλεσμένο τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, σε μια συζήτηση σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Προσφυγικό, καθώς και την ελευθερία του λόγου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην χώρα μας. Ο UP FM δέχτηκε πρόσκληση για την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής του, αλλά και για την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europhonica. Η εκπομπή αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από τη συχνότητα 90,4 αλλά και μέσω της δικτυακής σελίδας upfm.upatras.gr (link is external) και με εικόνα από τη διεύθυνση http://europhonica.eu/ (link is external). Ήταν η πρώτη εκπομπή Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ραδιοφωνικού Σταθμού μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο UP FM στο Patras IQ για δεύτερη συνεχή χρονιά

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Ο UP FM για δεύτερη χρονιά θα καλύψει τις δραστηριότητες της 3ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ 2016». Το διάστημα 15-17/4 θα βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο «Δ. Τόφαλος», και θα τον ακούμε από τη συχνότητα 90,4 και από τη διεύθυνση upfm.upatras.gr (link is external). Μέσα από την απευθείας μετάδοση ζωντανού προγράμματος την Παρασκευή 18.00 - 21.00, το Σάββατο και την Κυριακή 10.00 - 13.00, ο UP FM θα ενημερώνει τους ακροατές του για ό,τι συμβαίνει στον χώρο, ενώ οι εκθέτες, μέσα από σύντομες συνεντεύξεις, θα μιλήσουν στους παραγωγούς του UP FM για το αντικείμενο της συμμετοχής τους στην Έκθεση.

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο συμπολίτης μας, καθηγητής της Ψυχιατρικής Νίκανδρος Μπούρας, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 13/4, παρουσία πολλών μελών της κοινότητάς μας αλλά και πλήθους συμπολιτών μας. Ο Νίκανδρος Μπούρας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Βρετανία, των προγραμμάτων αποασυλοποίησης και ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη κοινότητα. Πέρα από το καθαρά επιστημονικό του έργο, έχει συγγράψει ευρύτερα πονήματα, όπως για τους Έλληνες της διασποράς αλλά και για την ιστορία της πόλης μας. Το έργο και την προσωπικότητά παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου μας Φ. Γουρζής, ενώ ο τιμώμενος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Ψυχική Υγεία τον 21ο αιώνα». Περισσότερα (και φωτογραφικό υλικό) στο: http://www.upatras.gr/el/node/5868

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η Πανεπιστημιούπολη θα φιλοξενήσει μέρος της διαδρομής τού ποδηλατικού αγώνα «Η Γέφυρα μας ενώνει», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17-4-2016 και στο οδικό μας δίκτυο θα υπάρξει μια μικρή τροποποίηση: Η είσοδος στη συμβολή των οδών Ελύτη και Παπανδρέου θα κλείσει από τις 09:30 έως τις 11:00 το πρωί. Κατά την διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να έχουμε αυξημένη την προσοχή μας στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΗ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών μας προσκαλεί σε ένα ανοικτό δρώμενο τέχνης στην Πανεπιστημιούπολη το απόγευμα της Πέμπτης, 21 Απριλίου 2016 (ώρα 6.00 μ.μ.), όπου θα παρουσιάσει τη θεατρική performance «Ιδιωτική ματιά στη δημόσια τέχνη». Πρόκειται για έργο θεάτρου επινόησης, ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, υπό τη διεύθυνση του Rob Roznowski, Καθηγητή στο Michigan State University και φιλοξενούμενου το τρέχον εξάμηνο με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια Κάτια Σαβράμη και πολλούς προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Το έργο εξετάζει τους διάφορους τύπους δημόσιας τέχνης που συναντά κανείς σε πολλά σημεία της Πανεπιστημιούπολης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται έργα που έχουν δωρηθεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και έργα που έχει αποκτήσει το ίδιο με δική του πρωτοβουλία, τα διάφορα γκράφιτι που υπάρχουν σε τοίχους του, καθώς και τα μοναδικά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου που μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της δημόσιας τέχνης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το κτίριο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όπου θα μοιραστούν χάρτες, προκειμένου να βοηθηθεί το κοινό στην εξερεύνηση των δράσεων ή των «εγκαταστάσεων» στα διάφορα σημεία της Πανεπιστημιούπολης. Το αποκορύφωμα θα είναι η τελική performance δίπλα στο κτίριο της Πρυτανείας, που θα επιδιώξει να αναδείξει τη δημόσια τέχνη της Πανεπιστημιούπολης.

Η παραπάνω δράση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για μια ανοιξιάτικη βόλτα στην Πανεπιστημιούπολη. Σας περιμένουμε!

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr