τελευταία νέα, Πανεπιστημίου Πατρών, πανεπιστήμιο πάτρας, upatras Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/1)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/1)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ 2015 - ΛΕΪΖΕΡ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ»

Η εκδήλωση «Φως και Ζωή» που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Διακήρυξης της UNESCO «Διεθνές Έτος Φωτός 2015», την Τρίτη 8/12/2015 στο Συνεδριακό Κέντρο, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης και των τεχνών και πολυπληθές κοινό. Η εκδήλωση εστίασε στις τρεις διαστάσεις του «φωτός» και τη σημασία τους στη ζωή, με κεντρικούς εισηγητές τους καθηγητές Ιωάννη Μανέτα, Τμ. Βιολογίας, Παν. Πατρών: «Φωτοσύνθεση: η ιστορία ενός παγκόσμιου εξελικτικού αγαθού», Ιάκωβο Ποταμιάνο, Τμ. Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ: «Φως και Τέχνη» και Μιχαήλ Ζέρβα, Optoelectronics Research Centre, University of Southampton, UK: «Φωτονική: η επανάσταση συνεχίζεται». Σε μια δράση συμβολισμού του «φωτός της γνώσης» και των επιτευγμάτων του ανθρώπου, πράσινες δέσμες λέιζερ από το Πανεπιστήμιο Πατρών χάραξαν τον ουρανό του Ρίου, εστίασαν στους πυλώνες και φωταγώγησαν την Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ερευνητικές ομάδες του Δικτύου Νανο-Φωτονικής: «Φωτονικών Υλικών, Δομών & Εφαρμογών» - Τμήμα Επιστήμης των Υλικών (υπεύθυνος Καθ. Ν. Βάινος) και «Lasers, Μη-Γραμμικής και Κβαντικής Οπτικής» - Τμήμα Φυσικής (υπεύθυνος Καθ. Σ. Κουρής), υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών.


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Μέσα σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 8 Ιανουαρίου 2016, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση περιελάμβανε, επίσης, την παράσταση παιδικού θεάτρου «Το βιβλίο των θρύλων», από το Εργοστάσιο Ονείρων, σε σκηνοθεσία Δ. Πιέτρη, ενώ στο τέλος ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων μοίρασε τα δώρα στα παιδιά των μελών του και των μελών ΕΤΕΠ. Η παιδική παράσταση, που ήταν διαδραστική, με πρωτότυπη μουσική και είχε ενσωματώσει τεχνικές και φωτισμούς από το «Μαύρο Θέατρο», ενθουσίασε τους μικρούς θεατές που συμμετείχαν ενεργά. Οι τυχεροί στα φλουριά ήταν ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Ν. Καραμάνος και ο μικρός Γιώργος Αναγνωστόπουλος !

Ο ΑΘ. ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο συγγραφέας Θ. Βαλτινός εξελέγη ως ο νέος Πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού Ιδρύματος της χώρας, της Ακαδημίας Αθηνών. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βαλτινός, οποίος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία κατά τον επετειακό εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας (30/11/2014), έχει δωρίσει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου μας την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, συντροφιά και εργαλείο ολόκληρης ζωής, με πάνω από 4.000 σώματα βιβλίων. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σημαντικά για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες βιβλία, τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να αποκτηθούν με άλλο τρόπο, καθώς πολλά από αυτά είναι εξαντλημένες παλαιότερες εκδόσεις, ενώ αρκετά περιέχουν αφιερώσεις των δημιουργών τους ή φέρουν τα ίχνη της ανάγνωσής τους από τον ίδιο τον συγγραφέα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στην πτέρυγα των δωρεών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και έχει καταγραφεί αναλυτικά. Την όλη διαδικασία ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας συνεργάτες και φοιτητές  του Τμήματος Φιλολογίας, με τον συντονισμό της καθηγήτριας Κ. Κωστίου και του Δρ. Κ. Δανόπουλου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τις ημέρες αυτές, θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, οι εξής εκδηλώσεις:

  • Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «90 Χρόνια Μελωδίας & Ιστορίας», που διοργανώνεται από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, σήμερα, Παρασκευή 15/1/2016 (ώρα 20.00), στο πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2016 με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων παιδείας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Συμμετέχουν: μαθητές και απόφοιτοι του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Πατρών, η σολίστ mezzosoprano-conductor Φωτεινή Σαμαρά, το σύνολο μουσικής δημιουργίας «Ευήκοον Μέλος», ενώ στο πιάνο θα είναι η Μαρίνα Μυλωνά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
  • Παράσταση της όπερας του G. Bizet «Αλιείς Μαργαριταριών», σε ζωντανή μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης το Σάββατο, 16/1/2016, ώρα 19.55. Η μεγαλοπρεπής όπερα του Bizet, που διαδραματίζεται στην Άπω Ανατολή, παρουσιάζεται στην σκηνή της Met για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια! Η σκηνοθεσία είναι της Penny Woolcock, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο G. Noseda. Η διοργάνωση γίνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, που συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα των μεταδόσεων «The Met: Live in HD». Περισσότερα: http://www.cinelesxipatras.gr/home.html
  • Ό Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου πραγματοποιεί την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωσή του την Κυριακή, 17/1/2016 και ώρα 18.00. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την υποδοχή των νέων μελών του Ομίλου, ενώ θα ολοκληρωθεί με μικρής διάρκειας χορευτική παράσταση, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα τμήματα του Ομίλου, με αντιπροσωπευτικούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr