τελευταία νέα, Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/12, UPATRAS Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/12)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/12) - UPATRAS

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ

Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Δημοκρατίας των Σέρβων, που εδρεύει στην Banja Luka (Academy of Science and Arts of Republic of Srpska, Banja Luka, Βοσνία & Ερζεγοβίνη), αφού εκτιμήθηκε τόσο το επιστημονικό του έργο στο πεδίο της Ηλιακής Ενέργειας όσο και η γενικότερη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητά του. Συγχαρητήρια στον κ. Τρυπαναγνωστόπουλο για την τιμητική αυτή διάκριση, που μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο για εποικοδομητική συνεργασία σε κοινού ενδιαφέροντος ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα και κυρίως περιβαλλοντικού περιεχομένου μεταξὐ του Ιδρύματός μας, της Ακαδημίας της Srpska και του Πανεπιστήμιο της Banja Luka, αλλά και της πόλης, με την ανάπτυξη καλών και δημιουργικών διμερών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι η Banja Luka και η Πάτρα είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1995.


Στην ετήσια βράβευση διπλωματικών εργασιών φοιτητών/τριών Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά, κυπριακά, και ξένα πολυτεχνεία το 2014, διακρίθηκαν φοιτητές και απόφοιτοι της Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας. Η διπλωματική των φοιτητών Α. Αθανασίου και Μ. Ακρίβου, με επιβλέπουσα τη καθηγήτρια κ. Κ. Λιάπη, απέσπασε ένα από τα πέντε ισότιμα βραβεία του περιοδικού Greek Architects. Επίσης, οι διπλωματικές του φοιτητή Κ. Κοσμά, με επιβλέποντα τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Θ. Σπανομαρίδη, και των φοιτητριών Ε. Βαγιανού και Κ. Παπαθανασοπούλου, με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Γ. Αίσωπο, καθώς και η μεταπτυχιακή διπλωματική της απόφοιτής μας Γ. Συριοπούλου, που εκπονήθηκε στο T.U. Delft, με επιβλέποντες τους N. Biloria, H. Bier και M. Sobota, απέσπασαν τρείς από τους πέντε ισότιμους επαίνους στον ίδιο διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό είχαν υποβληθεί συνολικά 113 (έγκυρες) διπλωματικές εργασίες. Συγχαίρουμε τους φοιτητές και την απόφοιτή μας και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους!

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Ο σύλλογος ESN (Erasmus Student Network) των φοιτητών Erasmus+ του Πανεπιστημίου μας (ESN UOPA) ψηφίστηκε ως ο καλύτερος σύλλογος στην Ευρώπη για τον μήνα Δεκέμβριο 2015, ανάμεσα σε 496 αντίστοιχους τοπικούς συλλόγους. Τους συγχαίρουμε και ευχόμαστε καλή και εξίσου δυναμική συνέχεια στο έργο τους, που δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη των δράσεων των φοιτητών Erasmus, αλλά και ανάδειξη του εθελοντισμού! Περισσότερα στον σύνδεσμο http://esn.org/spotlight/2015/december, όπου υπάρχουν λεπτομέρειες και η αιτιολογία της διάκρισης που απέσπασε.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 

ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 

Το Αειφόρο «Πράσινο» Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει ημερίδα με πρωτοποριακό, για την Ελλάδα, αντικείμενο. Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται σαν μια «πράσινη» τεχνολογία. Τι γίνεται όμως όταν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους; Το σημαντικό αυτό θέμα είναι το αντικείμενο της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14/12/2015 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, με θέμα την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και άλλων ενεργειακών συσκευών. Αν και τα πρώτα εγκατεστημένα στη χώρα μας φωτοβολταϊκά συστήματα εκτιμάται ότι έχουν ακόμα τουλάχιστον μια δεκαπενταετία ζωής, οι εμπλεκόμενοι ευρωπαϊκοί φορείς στο χώρο των φωτοβολταϊκών έχουν υπογράψει σχετική δέσμευση να συλλέξουν το 65% των πλαισίων και να ανακυκλώσουν το 85% των υλικών τους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βραβεύσεις των εθελοντών φοιτητών στη δράση του Ιδρύματός μας «Πράσινο Πανεπιστήμιο & Αειφορία». 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

H Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας του Πανεπιστημίου διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Εργασιακό άγχος: ένας ύπουλος εχθρός της υγείας», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/5628 

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Η έκθεση «Το Φως και το Χρώμα στις Επιστήμες και στις Τέχνες» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου, το Σάββατο 12/12/2015, στις 18.30, και θα διαρκέσει έως τις 11/2/2016. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – ΕΚΦΕ Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, στο πλαίσιο του «Παγκοσμίου Έτους Φωτός 2015» και της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς 2015». Η εκδήλωση των εγκαινίων περιλαμβάνει εκλαϊκευμένες ομιλίες σχετικές με το φως, παρουσιάσεις για το φως και το χρώμα στην τέχνη, και δρώμενο πολύμορφης τέχνης, σε συνεργασία μουσικών, χορευτών και εικαστικών. Περισσότερα: https://www.facebook.com/events/151743521851679/

ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, η Κλινική Ημερήσιας Νοσηλείας του Ογκολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου απέκτησε χρώμα και αισιοδοξία, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας. Ο Σύλλογος, στο πλαίσιο της δράσης «Pink the City 2015», απηύθυνε πρόσκληση σε καλλιτέχνες της πόλης, να φιλοτεχνήσουν και να δωρίσουν έργα τους στη συγκεκριμένη μονάδα. Είκοσι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν και τα έργα τους φωτίζουν πλέον την καθημερινότητα στην Πανεπιστημιακή αυτή Κλινική. 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΚΟΝΤΣΕΡΤΑ 

Το Πανεπιστήμιο μας συμμετέχει, για δεύτερη χρονιά, σε έναν πολιτιστικό θεσμό που έχει καταστεί πλέον ορόσημο για την πόλη μας: Στο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα (19/12) στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο. Στο κοντσέρτο συμπράττουν η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, οι Χορωδίες και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολυφωνικής, αλλά και χορευτική ομάδα, ένα σύνολο 300 ερμηνευτών. 

Καθώς, όμως, η διαθεσιμότητα θέσεων του κοντσέρτου εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες, η Πολυφωνική Χορωδία διοργανώνει και μια δεύτερη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο την επομένη ημέρα, Κυριακή 20/12/15, στην οποία θα συμμετάσχει και η Χορωδία του Πανεπιστημίου μας, μαζί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Πατρών, τη Χορωδία του 17ου Γυμνασίου Πατρών και σχήματα της Πολυφωνικής. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610-279679. 

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ…

…την ΑΔΕΠ ΑΕ του Δήμου Πατρέων που σε συνεργασία με το κατάστημα φυλακών Αγ. Στεφάνου κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2015 με θέμα «Η Ελευθερία έναντι του Ελέγχου», που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης-ΣτΕ (Council of Europe) στο Στρασβούργο (16.-20.11.2015). Η ειδική δράση που βραβεύτηκε, με θέμα «Καταπολέμηση των προκαταλήψεων στις φυλακές», είχε πραγματοποιηθεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, αξιοποιώντας τη λειτουργία του σχολείου του. Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημοκρατίας οργανώθηκαν συνολικά δεκαεννέα εργαστήρια που περιλάμβαναν δύο με τρεις παρουσιάσεις κατά μέσο όρο το καθένα, ενώ την πρώτη θέση κατέκτησε η δράση «Περισσότερο από μια ιστορία» του Δήμου Simrishamn (Σουηδία). Η συμμετοχή της Πάτρας στο Παγκόσμιο Φόρουμ διοργανώθηκε από την ΑΔΕΠ ΑΕ στο πλαίσιο της υποστήριξης του Δήμου Πατρέων για το δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr