upatras τελευταία νέα 4/12 Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/12)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/12) - UPATRAS

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ BSUN

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχε στην ειδική δράση του διαπανεπιστημιακού Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας (BSUN) και του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες στις 29-30 Νοεμβρίου, με τίτλο: “EU Innovation Union Strategy and the Black Sea Region"- effective results and expectations of the members of the innovation ecosystem from EU MS and neighboring countries from the Black Sea Region concerning the EU strategy "Innovation Union”, εκπροσωπούμενο από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας και Υποδομών, Ενέργειας και Αειφορίας, Καθ. Γ. Αγγελόπουλο.


Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε εισήγηση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα: (α) της δημιουργίας δικτύου «Αειφόρων (Πράσινων) Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας», και (β) Ερευνητικής Υποδομής, Black Sea Research Infrastructure, BSRI, με αντικείμενο την αειφορία και την αξιοποίηση παραπροϊόντων. Οι ανωτέρω προτάσεις θα υποβληθούν επισήμως μέσω του δικτύου BSUN στον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Marian Jean Marinescu, MEP, EPP, Vice-President τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς. Επίσης συμφωνήθηκε να διανεμηθούν επισήμως από την Γενική Γραμματεία του Δικτύου το Charter και το MoU που πρότεινε το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να αρχίσει σταδιακά η υλοποίηση της δράσης των αειφόρων Πανεπιστημίων. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας καθώς και ο European Commissioner για Research, Science and Innovation Carlos Moedas, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Γαλάζια Ανάπτυξη, «Blue Growth». Επίσης, στο περιθώριο της συνάντησης συμφωνήθηκε, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο των Τιράνων και άλλους εταίρους όπως το πανεπιστήμιο Κύπρου, να υποβληθεί πρόταση στα πλαίσια της πρόσκλησης BALKANMED. Επιπλέον έγινε αντίστοιχη με του KULeuven πρόταση συμμετοχής στο Regional Innovation Center of Raw Materials for East and South Europe – RIC ESEE, από τον Dr. Alfred Maier που το εκπροσωπούσε στη δράση. 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΜΕΑ 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η στρατηγική και οι δράσεις που έχει αναπτύξει συνίστανται στα εξής: 

Προσβασιμότητα: Το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές προσβασιμότητας, όπως ράμπες και ανελκυστήρες, ενώ αντίστοιχη πρόσβαση διαθέτει και ένας σημαντικός αριθμός αιθουσών. Τα νεότερα κτίρια διαθέτουν και κατάλληλες, σύμφωνες με τους ισχύοντες κανονισμούς, τουαλέτες.

Υπηρεσίες: Παρέχεται, από συμβούλους του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, υπηρεσία συμβουλευτικής που αφορά σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ακαδημαϊκή τους ζωή και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η συμβουλευτική μπορεί να λάβει χώρα είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως μέσω τηλε-συμβουλευτικής. Περισσότερα: http://www.cais.upatras.gr/node/746

Υποδομές: Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης έχει θέσει σε λειτουργία δύο σταθμούς εργασίας για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό της. Στόχος της δημιουργίας αυτών των σταθμών εργασίας είναι η υποστήριξη των ΑΜΕΑ στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν, ανακτήσουν και χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές πηγές που διαθέτει η ΒΚΠ, καθώς επίσης και να αποκτήσουν πρόσβαση στο ελευθέρα διακινούμενο περιεχόμενο του διαδικτύου. Οι δύο αυτοί σταθμοί προορίζονται για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης (μερική ή ολική τύφλωση) ή/και με προβλήματα κινητικότητας. Οι σταθμοί, πέραν του ειδικού λογισμικού, είναι εξοπλισμένοι και με τον απαραίτητο περιφερειακό εξοπλισμό, όπως: ιχνοσφαίρα χειρισμού, πληκτρολόγιο ειδικού τύπου, εναλλακτικός χειρισμός διεπιφάνειας εργασίας, διακόπτης πίεσης, εξοπλισμός και λογισμικό για άτομα με προβλήματα όρασης, ανάγνωση και μεγέθυνση οθόνης, οθόνη Braille, εκτυπωτής Braille, λογισμικό Οπτικής Ανάγνωσης Χαρακτήρων (OCR), μεγεθυντής κλειστού κυκλώματος (CCTV). Περισσότερα: http://www.lis.upatras.gr/fordisabled/ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Η ηλεκτρονική υπηρεσία διασύνδεσης των αποφοίτων μας, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Πατρών, που υπήρξε και προεκλογική δέσμευση της παρούσας Πρυτανείας, είναι πλέον γεγονός. Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δεν διακόπτεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) των αποφοίτων μας. Σε κάθε απόφοιτο, με την πρώτη εγγραφή (login) στη διεύθυνση alumni.upatras.gr δημιουργείται αυτόματα μία ιστοσελίδα με το προφίλ του, το οποίο μπορεί να διατηρεί και να ενημερώνει. Οι παλαιότεροι απόφοιτοί μας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο Κέντρο Δικτύων του Πανεπιστημίου και, αφού ταυτοποιηθούν, θα τους παρέχεται η δυνατότητα διασύνδεσης με το δίκτυο. Με το «Δίκτυο» αυτό το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τους δεσμούς του με τους αποφοίτους του αλλά και οι απόφοιτοι μεταξύ τους, με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνία.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, ένας χώρος που έχει υποστηριχθεί από την εθελοντική προσφορά, τιμά, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, τους κάθε είδους εθελοντές του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων ΜΕΤ και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου, ώρα 18.30. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα απονεμηθούν, επίσης, τιμητικά διπλώματα στα σχολεία που συνεργάστηκαν με το ΜΕΤ, στο πλαίσιο πολιτιστικών δικτύων ή μεμονωμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία για τον εθελοντισμό από τη Λέκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ. Πένυ Παναγιωτοπούλου, με τίτλο: «Γιατί έχουμε την τάση να βοηθάμε τους άλλους;» και θα ολοκληρωθεί με συναυλία του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Αντηχώ και της Παιδικής Χορωδίας. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του Μουσείου. Περισσότερα: https://app.box.com/s/c63zs7qsd4tpepox7prgb9wsox0u5ymp 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»

Ο απολογισμός της δράσης των «Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27/11/2015 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Καθ. Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους συντελεστές, δήλωσε την πίστη του ότι το αποτέλεσμα του έργου θα αποτελέσει βάση για ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου μας. Στη συνέχεια, ο ιδρυματικός υπεύθυνος του έργου καθ. Νίκος Αβούρης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των επιτευγμάτων, όπου τόνισε ότι τα 340 «Ανοικτά Μαθήματα» που έχουν δημιουργηθεί και είναι πλέον ελεύθερα στο διαδίκτυο αποτελούν διαφήμιση του διδακτικού έργου του Πανεπιστημίου μας και ευκαιρία για βελτίωση της διδασκαλίας δια του παραδείγματος, ενώ ο καθ. Βασίλης Κόμης στην ομιλία του, με θέμα την προοπτική της πράξης αυτής στο μέλλον, τόνισε την ανάγκη οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια να ενημερώνονται για τρόπους διδασκαλίας και χρήση νέων μέσων. Στη διεύθυνση: http://media.upatras.gr/?p=586 έχει αναρτηθεί βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα «Ανοικτά Μαθήματα» του Πανεπιστημίου μας. 

IEEE DAY 2015

Το φοιτητικό παράρτημα του Πανεπιστημίου μας του IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών- Institute of Electrical and Electronics Engineers, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας στον κόσμο), διοργανώνει την εκδήλωση: «IEEE Day 2015», που αποτελεί μία γιορτή για την παγκόσμια ομάδα του IEEE. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 13:00 στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου και είναι προσκεκλημένα όλα τα μέλη του Παραρτήματος, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το IEEE και πώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν μέσα σε αυτό. 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / ERASMUS+

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / ERASMUS+

Το Erasmus+ «Ανοίγει Δρόμους – Αλλάζει Ζωές!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα που κοσμεί πλέον ένα αστικό λεωφορείο τύπου «φυσούνα», που εκτελεί μόνιμα τη γραμμή Πάτρα – Πανεπιστημιούπολη. 

Με την ευγενική χορηγία του αστικού ΚΤΕΛ (ως προς τα δικαιώματά του), το οποίο και ευχαριστούμε δημοσίως για τη συνεργασία μας, «επενδύσαμε» το λεωφορείο με τα χρώματα και τα στοιχεία επικοινωνίας του Πανεπιστημίου μας αλλά και το κεντρικό σύνθημα του προγράμματος Erasmus+, «διασυνδέοντας» με έναν ακόμα τρόπο την πόλη με την πανεπιστημιακή κοινότητα. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

Την προσεχή Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη και συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων με τις ερμηνεύτριες Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα και Ανδριάννα Μπάμπαλη. Η συναυλία γίνεται για τα 30 χρόνια της Ορχήστρας και, παράλληλα, για να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή της, δασκάλου, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου Θανάση Τσιπινάκη που έφυγε από κοντά μας πριν από τρία χρόνια. Η συναυλία διοργανώνεται από τον νεοσύστατο «Σύλλογο Φίλων της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης”» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου μας. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας και καταξιωμένους σολίστ, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας έχει η Βάγια Ζεππάτου, μουσικός και μουσικολόγος, από τα παλαιότερα μέλη της Ορχήστρας. Πληροφορίες και εισιτήρια: στο Δημοτικό Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ και στο τηλ.: 2610432556.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr