Πανεπιστήμιο Πατρώ, συγγράμματα, φοιτητές, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιο Πατρών: Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

Πανεπιστήμιο Πατρών: Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για την πρωτοφανή απόφαση της Σχολής τους να μην δίνονται πλέον συγγράμματα στους φοιτητές για λόγους οικονομίας και ενώ υπάρχει το απαιτούμενο κονδύλι!

Οι φοιτητές απαιτούν: Την ανάκληση της απόφασης αυτής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν πως θα διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους μέχρι το τέλος.


Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:

«Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, μας πλήττει άμεσα αφού επηρεάζει αρνητικά τις σπουδές μας και την φοιτητική μας καθημερινότητα. Συγκεκριμένα στη σχολή μας αυτό είναι εμφανές, καθώς πέρα από την περικοπήεργαστηρίων, στηθοσκοπίων και ιατρικών ρομπών που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, φέτος ήρθε να προστεθεί και η περικοπή βασικών συγγραμμάτων.

Εν μέσω καλοκαιριού συνεδρίασε το Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών χωρίς την ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου και αποφάσισε να μη δίνονται από φέτος συγγράμματα σε 10 μαθήματα (ουροποιητικό, καρδιολογία, αναπνευστικό, ρευματολογία, αιμοποιητικό, ενδροκρινολογία, λοιμωξιολογία, ογκολογία, φαρμακολογία ΙΙ, γαστρεντερικό).Η συγκεκριμένη απόφαση δε μας δημοσιοποιήθηκε και την αντιληφθήκαμε όταν άνοιξε ο Εύδοξος (ηλεκτρονική υπηρεσία μέσα από την οποία οι φοιτητές δηλώνουν και παίρνουν τα συγγράματα).

Κινητοποιηθήκαμε άμεσα μέσω Γενικών Συνελεύσεων με μαζικές παραστάσεις στον Πρόεδρο, στον Τομέα Παθολογίας 1, και στο Τμήμα ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. Το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε αφού σύμφωνα με τους καθηγητές παρόλο που υπάρχει το κονδύλι τα βιβλία είναι περιττά σε περίοδο που πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Για εμάς τα βιβλία αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τις σπουδές μας όσο και για την μετέπειτα πορεία μας ως γιατροί. Θεωρούμε πως τα βιβλία αυτά δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να περάσουμε το μάθημα, αλλά ένα μέσο για να προσεγγίσουμε καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως οι ηλεκτρονικές σημειώσεις και το e-class δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα. Εκτός αν είναι λογικό να βγαίνεις γιατρός χωρίς βιβλίο καρδιολογίας! Δυστυχώς η σχολή μας πρωτοτυπεί όντας η πρώτη Ιατρική στην Ελλάδα που κόβει τέτοια βασικά συγγράματα! Τέλος, διανύοντας μία περίοδο που το σύστημα υγείας καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης , το να κόβονται τα εφόδια των μελλοντικών γιατρών την υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να πάρουμε τα βιβλία μας! Ζητούμε να συνεδριάσει άμεσα το Τμήμα και να ανακληθεί η απόφαση. Προς κάθε κατεύθυνση δηλώνουμε ότι αν αυτό δεν ικανοποιηθεί θα απαντήσουμε με πιο οξυμένα μέσα πάλης και θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος! Αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα υποχρηματοδότησης δεν υπάρχουν μόνο στη σχολή μας και ούτε μόνο στο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική γι’ αυτό καλούμε σε κοινό αγώνα τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τους εργαζομένους στον τομέα υγείας αλλά και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr