τελευταία νέα, Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/10 Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/10)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/10)

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ 

Το 1ο «Διαπολιτισμικό Φόρουμ Διαλόγου και Μάθησης» διοργανώνεται στον συμβολικό χώρο των Δελφών το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015. Ο πρωταρχικός στόχος του φόρουμ είναι η επανεξέταση της διαφορετικότητας, της διαπολιτισμικής μάθησης και της ιδιότητας του πολίτη μέσα από αφηγήσεις συμπερίληψης ή/και ξενοφοβίας, καθώς και η ανάληψη κοινής διαπολιτισμικής δράσης. Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής (από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο) θα συμμετάσχουν στο διάλογο με τη Δελφική μέθοδο. Το Φόρουμ διοργανώνεται με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Τοπική Δημοκρατία 2015 με τίτλο «Living together in multicultural societies: respect, dialogue, interaction», στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» που διδάσκεται στο Εργαστήριο «Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ), από την Επίκ. Καθηγήτρια Ε. Αρβανίτη, αλλά και υπό την αιγίδα του ίδιου Εργαστηρίου, ενώ υποστηρίζεται από:


Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, ΠΤΝ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Κύπρου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τους Δήμους Πατρέων & Δελφών, την ΑΔΕΠ/ Δήμου Πατρέων και την ερευνητική ομάδα DAISSY.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΠΡΩΪΜΟ

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής, διοργανώνει πνευματικό μνημόσυνο για τον Βασίλειο Πρώιμο (1930 – 2011), που υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιό μας ως Πρύτανης την περίοδο 1986-1988 και ως Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής τα έτη 1977 έως 1997. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» στις 6 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 13.00. Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν η Πρύτανις, Καθ. Β. Κυριαζοπούλου, ο Αν. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Καθ. Χ. Γώγος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθ. Δ. Καρδαμάκης, και ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Δ. Γούμενος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Δρ. Γ. Πισσάκας και η Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας Δρ. Β. Τσαπάκη, ενώ για το έργο και την προσωπικότητά του Β. Πρώιμου θα μιλήσουν οι Καθηγητές Γ. Νικηφορίδης, Γ. Παναγιωτάκης και Κ. Θεοδώρου.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Το Εργαστήριο Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο βραδινών διαλέξεων, που ξεκίνησε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πάνω σε θεωρητικά και γραμματολογικά ζητήματα νεοελληνικής και συγκριτικής φιλολογίας. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου ο Σπύρος Βρεττός θα μιλήσει με θέμα: «Για τον ιστορικό και πολιτικό Καβάφη» με συνομιλήτρια τη Φρύνη Κωστάρα, ενώ την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου η Δήμητρα Γιωτοπούλου θα μιλήσει με θέμα: «Ιχνηλατώντας την ταυτότητα της μυθικής Κασσάνδρας στη νεοελληνική λογοτεχνία», με συνομιλήτρια την Κατερίνα Κωστίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, ώρες 6.00-9.00 μ.μ. και είναι ανοικτές στο κοινό. 

ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ EURAXESS ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, με την ευκαιρία της επίσκεψης του λεωφορείου EUROAXESS, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών-ερευνητών σχετικά με την πρωτοβουλία EUROAXESS (EUROAXESS Roadshow), διοργανώθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιό μας από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ερευνητών EUROAXESS, σε συνεργασία με την Μονάδα Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και το ΔΑΣΤΑ. Το λεωφορείο φιλοξενήθηκε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Πρυτανείας και, 400, περίπου, φοιτητές μας που το επισκέφτηκαν, είχαν μια σημαντική δυνατότητα ενημέρωσης και άμεσης επαφής  σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ που σχετίζονται με θέματα κινητικότητας επιστημόνων στην Ευρώπη. Παράλληλα, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα όπου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την πρωτοβουλία EUROAXESS (Καθηγ. Χρ. Ζαρολιάγκης), τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας μέσω των Προγραμμάτων Κινητικότητας (Α. Χρυσάφη), θέματα Βιοηθικής και Εθνικές Πολιτικές για την Ηθική στην Έρευνα (Ομότ. Καθηγητής Στ. Αλαχιώτης), την Προστασία της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Κ. Αγγελοπούλου). Οι εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου μας κρίθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, τόσο από την προσέλευση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και από πλευράς θεματολογίας της Ημερίδας. Για  πληροφορίες σχετικά με το EUROAXESS: 2610.969885  και 2610.969635. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ 

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως μέλος του Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας (BSUN), συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, στις 22-23 Οκτωβρίου 2015, με τίτλο: Inter-University Cooperation in the Black Sea Region: Best Practices in University Management for High Performance in Education and Scientific Research, εκπροσωπούμενο από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας, και Υποδομών, Ενέργειας και Αειφορίας καθηγητή κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο και την κ. Χριστιάνα Λεοντίου, εκ μέρους του ΕΛΚΕ. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Πανεπιστημίου μας και των βασικών υποδομών του, ενώ έγινε ομόφωνα δεκτή η πρότασή μας για τη δημιουργία «Δικτύου των Αειφόρων Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας», όπου αποφασίστηκε το πρώτο βήμα να είναι η διατύπωση Χάρτας καθώς και Συμφώνου Συνεργασίας των Πανεπιστημίων σε θέματα Αειφορίας. 

Το Δίκτυο των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας, Black Sea Universities Network (BSUN), δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και πολιτιστικά θέματα καθώς και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των Πανεπιστημίων των αντίστοιχων χωρών. Σήμερα, στο δίκτυο συμμετέχουν πάνω από 120 Πανεπιστήμια από 12 χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας για τη Μαύρη Θάλασσα, (Economic Cooperation from the Black Sea Region — BSEC): Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ PINK THE CITY 

Στον συμβολικό περίπατο που οργάνωσε την Κυριακή, 25/10/2015 ο Σύλλογος Γυναικών κατά του Καρκίνου του Μαστού, «Άλμα Ζωής Πάτρας», στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον μήνα Οκτώβριο, συμμετείχαν οι φοιτητικές οργανώσεις: ESN UOPA, AEGEE-Patras και EESTEC Patras, όπως και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές μας όχι μόνο έλαβαν μέρος στην ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή, μαζί με 5.000 ακόμα συμπολίτες μας, αλλά ανήκαν στους εθελοντές που υποστήριξαν έμπρακτα τη διοργάνωση. Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία των φοιτητριών και φοιτητών μας και ευχόμαστε του χρόνου ακόμα πιο δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου μας! 

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ

Το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» (Green Campus), το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, ο Σύλλογος φοιτητών Erasmus ESN UOPA του Πανεπιστημίου μας και η ομάδα «Πιάνω την Ζωή από το Τιμόνι» συνδιοργανώνουν ποδηλατική βόλτα – ξενάγηση την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, που απευθύνεται στους νέους μας φιλοξενούμενους: τους φοιτητές ERASMUS που ήρθαν το εξάμηνο αυτό στο Πανεπιστήμιό μας. Ξεκινάμε ώρα 11.00 το πρωί από το Γυμναστήριο (το οποίο και μας παραχωρεί τα ποδήλατα που διαθέτει) και, με μια διαδρομή που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημιούπολης, περιδιαβαίνουμε τόσο τις βασικές υποδομές της όσο και το φυσικό της περιβάλλον. Σκοπός της «δίτροχης» ξενάγησης δεν είναι μόνο η εξοικείωση των ξένων φοιτητών με την Πανεπιστημιούπολη, αλλά η φωτογραφική απεικόνιση της «πράσινης» όψης της. 

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο Δελτίο, η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, που διαθέτει υπέροχο φυσικό περιβάλλον, κρυμμένες οικολογικές εκπλήξεις και μυθολογικό παρελθόν, μας περιμένει να την ανακαλύψουμε (και) ως χώρο αναψυχής… 

Διαβάστε επίσης για το Πανεπιστήμιο Πατρών:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr