τελευταία, νέα, Πανεπιστημίου, Πατρών, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 4/10,upatras,gr Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/10)

Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Σας ενημερώνουμε ότι χρήματα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σίτισης και διδασκόντων με το Π.Δ. 407 κατετέθησαν για το Πανεπιστήμιο  Πατρών. Ευχάριστη είδηση μετά από καιρό. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Ερευνών θα διαθέσει στα Τμήματα  αποθεματικό υλικό γραφικής ύλης, επιπλέον του Τακτικού Προϋπολογισμού των Τμημάτων. Η συνεννόηση θα γίνεται με την Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ου. Μπουσίου.


ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 

Μετά  από πρόσκληση του Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορίου, Kαθηγητού κ. Θ. Λαμπρινιάδη, έγινε συνάντηση στο Επιμελητήριο Αρκαδίας με τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αρκαδίας, τον ΣΕΒ και τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στα πλαίσια διαβούλευσης για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από την Πρύτανι κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και τον Αν. Πρυτάνεως κ. Δήμο Πολύζο. Δεσμευτήκαμε να στείλουμε τις προτάσεις μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Τη Δευτέρα, 28/9/2015 ξεκίνησαν πλέον τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου. Από τον δικτυακό τόπο: https://www.upatras.gr/el/departments υπάρχει πρόσβαση στις ιστοσελίδες όλων των Τμημάτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μας μπορούν να αναζητήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ωρολόγια προγράμματα και άλλες χρήσιμες ανακοινώσεις. Αναλυτικές πληροφορίες επίσης για τους νέους μας φοιτητές παρέχονται ηλεκτρονικά στον «Οδικό Χάρτη Νεοεισαχθέντων» του Πανεπιστημίου Πατρών https://www.upatras.gr/el/roadmap 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, σας ενημερώνουμε για τα εξής θέματα που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα:

• Στέγαση: Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Εφορεία της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας (ΦΕΠ) αποφάσισε την αποδοχή αιτήσεων των πρωτοετών φοιτητών για την εισδοχή τους στη Φοιτητική Εστία, μέχρι και την Τετάρτη 7-10-2015. Σε περίπτωση ταχυδρομικής ή άλλης αποστολής, η παράδοση  των αιτήσεων στην ΦΕΠ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ την σελίδα των πρωτοετών φοιτητών στο FACEBOOK (ΕΔΩ)

• Σίτιση: Καλούμε τους ενδιαφερόμενους/ες φοιτητές και φοιτήτριες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους το συντομότερο δυνατό στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (ισόγειο κτιρίου Πρυτανείας), για την έγκυρη έκδοση της ειδικής ταυτότητας, που είναι απαραίτητη για τη δωρεάν σίτιση τους στο εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας. Λήξης υποβολής αιτήσεων: 16 Οκτωβρίου 2015. Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/el/node/5317

• Μετακίνηση: Έως να ολοκληρωθεί η έκδοση των ακαδημαϊκών ταυτοτήτων (ΠΑΣΟ), οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να έχουν μειωμένο εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους τόσο στο αστικό όσο και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας, έως και τις 31 Οκτωβρίου 2015. 

QS RANKING: ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Δημοσιοποιήθηκε η παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων 2015 από το σύστημα QS World Ranking/Top Universities και διαπιστώνουμε ότι το Πανεπιστήμιό μας, μέσα από την αξιολόγηση αρκετών χιλιάδων Ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, παραμένει σε σταθερή τροχιά, αλλά με σαφώς ανοδικές τάσεις. Συγκεκριμένα, συνεχίζει να κατατάσσεται στη γενική κλίμακα 601-650, όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και μοιράζεται πλέον με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την 4η θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, ότι με βάση τον δείκτη της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε την κατάταξή του κατά πολύ (από τη 268η θέση που βρισκόταν το περσινό ακαδημαϊκό έτος ανήλθε στην 223η), καταλαμβάνοντας πλέον τη δεύτερη θέση στη χώρα μας, μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ποιότητα του επιστημονικού έργου των ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών, παρά τις περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών και τη μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ. Όπως μας επισημάνθηκε από τους ίδιους τους παράγοντες του QS, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες συνθήκες της κρίσης της χώρας τα τελευταία χρόνια, η σταθερότητα των δεικτών αποτελεί από μόνη της αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ! Σας υπενθυμίζουμε ότι το QS δημοσιοποιεί κάθε χρόνο τον κατάλογο κατάταξης των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως με βάση μια σειρά κριτηρίων (citations per faculty, academic and faculty reputation, faculty students, international faculty and International students), το καθένα με διαφορετική βαρύτητα.

Η Πρυτανεία σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ, το Συμβούλιο  Ιδρύματος και τα Ακαδημαϊκά Τμήματα συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες για την μεθοδική αποτύπωση στοιχείων που σχετίζονται με δείκτες και κριτήρια για την περαιτέρω βελτίωση της συνολικής εικόνας κατάταξης.

ΕΚΛΟΓΗ ΑΝ. ΜΠΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ EASA

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αναστάσιος Μπούντης, την 18η Σεπτεμβρίου 2015, εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts), στις Φυσικές Επιστήμες, που εδρεύει στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η εκλογή του κλ. Μπούντη βασίστηκε σε πρόταση μέλους της EASA από την Σλοβενία με τη σύμφωνη γνώμη Έλληνα επιστήμονα εκπροσώπου της EASA. Με την πεποίθηση ότι η εκλογή αυτή θα  συμβάλει στην ήδη σημαντική Ελληνική συμμετοχή στην εν λόγω Ακαδημία και θα ενισχύσει την προώθηση του γενικότερου επιστημονικού έργου που γίνεται στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στη σημαντική περιοχή των Φυσικών Επιστημών, συγχαίρουμε τον κ. Μπούντη για την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση. 

ΕΚΛΟΓΗ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΒΑΣ

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Αθηνά Γεωργαντά εξελέγη με μετάκληση και ομόφωνα, στην ίδια βαθμίδα, στην Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ιστορικού Πανεπιστημίου της Πάντοβας. Το Πανεπιστήμιο της «Πάδοβας», το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ιταλίας και της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1220), έχει μακράν παράδοση στις ελληνικές σπουδές, ήδη από το τέλος του 15ου - αρχές του 16ου αι. Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πάδοβας έχει συμπληρώσει περισσότερα από μισόν αιώνα ζωής. Ιδρύθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 από την Καθηγήτρια Σοφία Αντωνιάδου-Μπιμπίκου και στη συνέχεια την ανέλαβαν δύο διακεκριμένοι Ιταλοί ελληνιστές, ο Filippo Maria Pontani και ο Massimo Peri. Η μετάκληση διδάσκοντος από ελληνικό Πανεπιστήμιο ήταν ο τρόπος που επελέγη για να μην χαθεί η Έδρα, μετά τη συνταξιοδότηση του Καθηγητή κ. Massimo Peri, ενώ στη συνέχεια έγινε κανονική διαδικασία εκλογής. Ευχόμαστε στην κ. Γεωργαντά να διαπρέψει στην, ιδιαίτερα συμβολική για τα ελληνικά γράμματα αυτή Έδρα, που αποτελεί πόλο έλξης για φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν νέα ελληνικά από όλη την Ιταλία, έως και τη Σικελία. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «5TH FEBS-MPST 2015» 

Το υψηλού επιπέδου διεθνές συνέδριο «5th FEBS Advanced Lecture Course on Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets» πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το διάστημα 24-29 Σεπτεμβρίου 2015, με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από έγκριση της FEBS (Federation of European Biochemical Societies). Το συνέδριο ήταν παγκόσμιο και φιλοξενήθηκαν σύνεδροι από 26 χώρες. Κατόπιν επιλογής, φιλοξένησε εκπροσώπους από το ευρύ φάσμα των «Επιστημών Ζωής» (ιατρούς, βιολόγους, χημικούς, βιοχημικούς, βιοφυσικούς) και είχε την ίδια επιτυχία με τα τέσσερα προηγούμενα συνέδρια. Εκτός των καθιερωμένων διαλέξεων προσκεκλημένων ομιλητών,  περιελάμβανε επιλεγμένες ομιλίες από νέους ερευνητές, τρεις συνεδρίες αναρτημένων ανακοινώσεων (poster sessions), με παράλληλα «discussion panels», ενώ λειτούργησαν και δύο περιοχές όπου καταξιωμένοι επιστήμονες αλληλοεπιδρούσαν με μικρές ομάδες νεότερων συναδέλφων και φοιτητών («meet the expert»). Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Βιοχημείας Νίκος Καραμάνος. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΏΝ 

ΚΑΙ JOHN HOPKINS

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, συνεχίζει την επιστημονική του συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «John Hopkins», των ΗΠΑ, μια από τις αξιολογότερες ιατρικές σχολές παγκοσμίως, μετά από προσπάθειες επαναδραστηριοποίησης του Μνημονίου που είχε υπογραφεί από το 2008. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2014-15, μετέβη στο «Αντικαρκινικό Κέντρο» του John Hopkins ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας κ. Φωτεινός- Ιωάννης Δημητρακόπουλος, με υποτροφία χορηγούμενη από τον ΕΛΚΕ, προκειμένου να εμπλουτίσει την έρευνα και την κατάρτισή του πάνω στις γενετικές αλλαγές, την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Στον κ. Δημητρακόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας και μετά τη λήξη της υποτροφίας του, προτάθηκε μόνιμη συνεργασία και από τον Ιούνιο του 2015 εργάζεται πλέον στο «Αντικαρκινικό Κέντρο» του Πανεπιστημίου John Hopkins. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην καριέρα του !

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αναμένεται ένας ακόμα υπότροφος του Πανεπιστημίου μας, επιχορηγούμενος από τον ΕΛΚΕ, να συνεχίσει την επιστημονική μας συνεργασία την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «John Hopkins».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ IBRASIL – ERASMUS MUNDUS 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το μοναδικό ΑΕΙ της Ελλάδας που συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα IBRASIL – ERASMUS MUNDUS (2014-2017) συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, την επιτυχημένη διηπειρωτική κινητικότητα. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, υποδεχθήκαμε δύο φοιτήτριες και ένα φοιτητή από τη Βραζιλία, που θα φοιτήσουν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Οι τρεις υπότροφοι, που επιλέχθηκαν με βάση τις επιδόσεις τους και τη γνώση της αγγλικής γλώσσας, εξέφρασαν από την πρώτη μέρα της άφιξής τους τον ενθουσιασμό τους για την παραμονή τους στην Πάτρα και στο Ίδρυμά μας και ήδη αναζητούν τρόπο να παρατείνουν τη φοίτησή τους. Επίσης, μια ακόμα φοιτήτρια από τη Βραζιλία φιλοξενείται από το περσινό έτος στο Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, εκπονώντας τη διδακτορική της διατριβή. Συγχρόνως, κατά τη φετινή χρονιά ένα μέλος ΔΕΠ από το Τμήμα Ιατρικής έχει επιλεγεί για να αναπτύξει συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο του Παρανά, ενώ τρεις προπτυχιακοί φοιτητές μας από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ έχουν ήδη μεταβεί ως υπότροφοι σε πανεπιστήμια της Βραζιλίας για το τρέχον εξάμηνο ! 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ

Ο Σταθμός Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο, στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων (4/10/2015), θα είναι ανοικτός στο κοινό το Σάββατο 3/10/2015, από τις 10.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ. Θα γίνει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του (Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στη Φοιτητική Εστία) και θα προσφερθούν καφές και αναψυκτικά. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μέριμνας Ζώων και το προσωπικό του Σταθμού θα χαρούν πολύ να σας υποδεχτούν και να σας ενημερώσουν για τη δραστηριότητά τους.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Φοιτητικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Από την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 ως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, θα διεξαχθεί Φοιτητικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου 7Χ7 στο γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Είσαι φοιτητής/τρια και θέλεις να οργανώσεις τη δική σου φοιτητική ομάδα ποδοσφαίρου 7Χ7, δίνοντάς της τη δική σου ονομασία και εφαρμόζοντας τις δικές σου τακτικές; Δήλωσε συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 !  Πληροφορίες καθημερινά στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Υπεύθυνος: κ. Χρήστος Τσίκας. Σας θυμίζουμε ότι για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: τηλ.: 2610 993055, http://gym.upatras.gr/, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα για το Πανεπιστήμιο Πατρών ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr