τελευταία, νέα, Πανεπιστημίου, Πατρών, 18/9 Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/9)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/9)

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (αριθ. συν. 31/11.9.2015), με την οποία ανακηρύχτηκαν ως υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών οι Καθηγητές κ.κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής και Κωνσταντίνος Ραβάνης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών θα διεξαχθεί την 24η Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Πέμπτη και από ώρα 09.00 π.μ. έως και 17.00, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί, μεταξύ των δύο πλειοψηφούντων υποψηφίων, την επομένη ημέρα, δηλαδή την 25η Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 09.00 π.μ. έως και 17.00.


Επίσης, το Συμβούλιο Ιδρύματος έχει προσκαλέσει τους παραπάνω υποψηφίους για τη θέση του Πρύτανη σε ανοικτή ακρόαση στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα την Τρίτη, 22/9/2015, ώρες: 12.00 έως 15.00 στην Αίθουσα Τελετών (1ος όροφος Πρυτανείας). 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Παρατείνεται μέχρι τις 24.9.2015 η προθεσμία ηλεκτρονικής προεγγραφής των πρωτοετών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, ενώ η υποβολή/αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στα Τμήματα υποδοχής συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα, 28.9.2015 (σφραγίδα ή απόδειξη ταχυδρομείου). Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή τους στα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας περίπου 2.600 πρωτοετείς φοιτητές και ηλεκτρονικά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, που διατίθεται σε 21 Τμήματα του Ιδρύματος. Οι πρωτοετείς φοιτητές στη συνέχεια, αφού παραλάβουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στις υπηρεσίες τηλεματικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα μαθήματα που επιλέγουν για το χειμερινό εξάμηνο 2015-2016, σε προθεσμίες που θα ανακοινωθούν από τη Γραμματεία του Τμήματός τους, αλλά και εφεξής να παρακολουθούν και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τη φοίτησή τους (βαθμολογίες, υποβολή αιτημάτων, κ.λπ.). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να επισκέπτονται τον Οδικό Χάρτη Νεοεισαχθέντων στη διεύθυνση http://www.upatras.gr/index/page/id/152. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, σε συνεργασία με το ΚΕΚ του Ιδρύματος, με στόχο την επικαιροποίηση, βελτίωση, αλλά και συνεχή αναβάθμιση των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου (14-17/9/2015), που πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, εκπαιδεύτηκαν έντεκα (11) στελέχη των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ΕΣΗΔΗΣ. 

Το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος», θα διενεργηθεί σε δύο εβδομαδιαίους κύκλους (της γενικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης). Ο πρώτος κύκλος, της γενικής εκπαίδευσης, θα πραγματο-ποιηθεί  από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2015, με τη συμμετοχή δεκαέξι (16) στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, υπό την ευθύνη και το συντονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών και εισηγητές Καθηγητές και εξειδικευμένους συνεργάτες του Ιδρύματος.

ΘΕΜΑΤΑ ERASMUS + / ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

α) Ηλεκτρονική διαχείριση Erasmus+

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς εγκαινιάζεται και η ηλεκτρονική διαχείριση του προγράμματος Erasmus+, μέσω της νέας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε με την ευθύνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και βρίσκεται στη διεύθυνση:

https://erasmus.upatras.gr/. Η πλατφόρμα απευθύνεται στο σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και στους εισερχόμενους φοιτητές που φιλοξενούνται στο Ίδρυμά μας από το εξωτερικό, και φιλοδοξεί να προσφέρει έναν σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανή και γρήγορο τρόπο διαχείρισης όλης της κινητικότητας και των ευκαιριών που προσφέρει το Erasmus+. Ήδη ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη δράση της «Πρακτικής Άσκησης» (λήξη: 11/9/2015), ενώ έχει αναρτηθεί (για πρώτη φορά σε ενιαία μορφή) και το σύνολο των δια-ιδρυματικών συμφωνιών που έχει συνάψει το Πανεπιστήμιό μας με Ιδρύματα του εξωτερικού (Bilateral Agreements). Προτρέπουμε όλα τα μέλη της κοινότητας να εγγραφούν στην πλατφόρμα, για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα υποσύνολα της πλατφόρμας και να καλυφθεί το σύνολο των δράσεων του Erasmus+ !

β) Δράση Erasmus+ «Πρακτική Άσκηση» φοιτητών

Στη δράση του Erasmus+ «Πρακτική Άσκηση» (Placements), που απευθύνεται σε φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, η συμμετοχή την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υποβλήθηκαν 137 αιτήσεις συνολικά! Το Πανεπιστήμιό μας, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοσή του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις, και οι φοιτητές μας να αποκτήσουν μια, έστω ολιγόμηνη, ευρωπαϊκή επαγγελματική εμπειρία. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει και μια πολύ τιμητική πρωτιά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΙΚΥ, είναι πρώτο για την κινητικότητα φοιτητών στη συγκεκριμένη δράση, ανάμεσα σε όλα Ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ). 

γ) Καταγραφή εισερχόμενης κινητικότητας Erasmus+

Προκειμένου να καταγραφεί με όσον το δυνατόν καλύτερο τρόπο η κινητικότητα του Πανεπιστημίου μας και να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα των εισερχομένων μέσω του προγράμματος Erasmus+ (οι κατηγορίες των οποίων δεν υποχρεούνται να μετακινηθούν μέσω του αρμοδίου Γραφείου), δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων δύο αντίστοιχα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Αν οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου φιλοξενεί μέσω του Erasmus+: (1) φοιτητή για πρακτική άσκηση ή (2) μέλος ΔΕΠ / ερευνητή (για διδασκαλία ή επιμόρφωση), παρακαλούμε να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα. Έχει λίγες ερωτήσεις και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο σας! Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5423 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ 

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή» συμμετέχει στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών», που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνοντας το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την «Αλυσίδα Ζωής», για την ανάδειξη της σημασίας της εθελοντικής δωρεάς μυελού. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το ίδιο βράδυ με τη μεγάλη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (ώρα 20:00), με τον συμβολικό τίτλο: «25 εκατομμύρια ευχαριστώ». 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

α) Φοιτητική Γυναικεία Ομάδα Πετοσφαίρισης

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο συγκροτεί γυναικεία ομάδα Βόλεϊ και προσκαλεί όλες τις φοιτήτριες του Ιδρύματος που έχουν ασχοληθεί με το άθλημα αυτό να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετέχουν με τη φανέλα του Πανεπιστημίου Πατρών! 

β) Ακαδημίες κολύμβησης

Και αυτό το ακαδημαϊκό έτος θα πραγματοποιηθούν «Ακαδημίες Κολύμβησης» για παιδιά ηλικίας 4-16 ετών. Θα λειτουργήσουν τμήματα: Αρχαρίων Α και Β, Επιλέκτων – Προαγωνιστικών και Υποδομές Υδατοσφαίρισης (αγόρια, κορίτσια). Οι προπονήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, στο κολυμβητήριο της Φοιτητικής Εστίας. 

Για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: 

τηλ.: 2610 993055, http://gym.upatras.gr/, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 

Ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου ξεκινά τη λειτουργία του την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015, με τη διδασκαλία ελληνικών χορών και χορογραφιών ελληνικής λαϊκής μουσικής, και προσκαλεί τα μέλη της κοινότητας να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της φετινής χρονιάς. Χοροδιδάσκαλος του Ομίλου είναι ο Γρ. Μικρώνης, μέλος Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. 

8η BIENNALE ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στην «8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής που εγκαινιάστηκε χθες, 17/9/2015, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς), έχουν διακριθεί και θα συμμετάσχουν καθηγητές, διδάσκοντες αλλά και απόφοιτοι  του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας (με αλφαβητική σειρά: Αλέξανδρος Γερούσης, Στυλιανή Δαούτη, Θωμάς Δοξιάδης, Δήμητρα Κατσώτα, Θανάσης Μανής, Στέλλα Παντελιά, Άρις Πέτρου, Αγάπη Πρωίμου, Μιχάλης Ραυτόπουλος, Γεωργία Συριοπούλου, Δώρα Φελέκου). Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την έκθεση που θα διαρκέσει ως και τις 8 Νοεμβρίου 2015 και πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Μουσείου Μπενάκη. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr