Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06/06] Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06/06]

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ 

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ομότιμος Καθηγητής Αρ. Μπαλτάς, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών την Πέμπτη, 4/6/2015, στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεμιναρίου «Ethical and Political Intentionality. The Individual and the Collective» που διοργάνωσε το Τμήμα Φιλοσοφίας, όπου έδωσε διάλεξη με θέμα: Framing Ethical and Political Intentionality. Στο περιθώριο της παρουσίας του, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψή του στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε συνεδρίαση εν εξελίξει, και δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν τρέχοντα θέματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και η επιβεβαίωση του γεγονότος ότι σύντομα θα υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις για τη επιστροφή των διαθεσίμων υπαλλήλων. 


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Μια πολυσχιδής και εξέχουσα προσωπικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Νικόλαος Πέππας, Καθηγητής Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Ο Νικόλαος Πέππας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Βιοϊατρικής και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin (ΗΠΑ), κάτοχος των εδρών Cockrell Family Regents στη Μηχανική και  Cockrell Family Chair for Department Leadershipμ, αλλά και Διευθυντής του Ινστιτούτου «Βιοϋλικών, Διάθεσης Φαρμάκων και Αναγεννητικής Ιατρικής». Αποτελεί ηγετική επιστημονική φυσιογνωμία στους τομείς των βιοϋλικών, της ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας και είναι εκ των ελαχίστων επιστημόνων οι οποίοι ανήκουν τόσο στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής όσο και στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ. Προϊόντα τής έρευνάς του που κυκλοφορούν στην αγορά είναι, ανάμεσα στα άλλα, φακοί επαφής και ενδοφθάλμιοι φακοί, τεχνητές μεμβράνες νεφρών και χόνδροι, συσκευές για στοματική χορήγηση ινσουλίνης για τον ζαχαρώδη διαβήτη, καλσιτονίνης για την οστεοπόρωση και ιντερφερόνης βήτα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το έργο του έχει αναγνωρισθεί με περισσότερα από 120 διεθνή βραβεία, ενώ ο ίδιος έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ πέντε πανεπιστημίων. Είναι μέλος σε Ακαδημίες τεσσάρων χωρών και από το 2013 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέρα, όμως από το τεράστιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του έργο πάνω στη χημική και βιοϊατρική μηχανική, ο Ν. Πέππας διακρίνεται και για τη συνεισφορά του στις τέχνες και στα γράμματα, καθώς έχει ασχοληθεί με τη συγκριτική γλωσσολογία (με σπουδές στη Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική, Ολλανδική, Πορτογαλική και Ρωσική γλώσσα), τη βυζαντινή ιστορία αλλά και την όπερα, όπου έχει εκδώσει δοκίμια, συγγράμματα και κριτικές για την ευρωπαϊκή ρομαντική όπερα, ενώ μελετά και το λυρικό τραγούδι και τους ερμηνευτές του στην Ελλάδα! 

Το έργο και την προσωπικότητα του καθηγητή Ν. Πέππα παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πέτρος Κουτσούκος, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Μοριακά Δίκτυα και Υδατοπήγματα στην Χημική και Βιοϊατρική Μηχανική». Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πέππας εξέπληξε το πολυπληθές κοινό της αίθουσας, αποκαλύπτοντας τους δεσμούς που έχει με την Πάτρα, καθώς ο παππούς του, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Άμβουργερ, εργάστηκε στην Αχάια Κλάους, η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη μας, ενώ ο ίδιος, ως χημικός μηχανικός, είχε συνεργαστεί με την πατραϊκή βιομηχανία ΒΕΣΟ. 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2015:

27.8.2015 – 23.9.2015

Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:

28.9.2015

Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:

8.1.2016

Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου:

18.1.2016 - 5.2.2016

Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:

15.2.2016

Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:

27.5.2016

Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου:

6.6.2016 - 24.6.2016

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 

Στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε στο Ταρτού της Εσθονίας (14-18/5/2015), η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Ελευθέριο Χατζηθεοδωρίδη (Σχολή Μωραΐτη) και Ελισάβετ Λιάπη-Φώτου (Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων), που είχαν αναδειχθεί νικητές τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη μας, στον τελικό του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο από το Τμήμα Φιλοσοφίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ Ναυπλίου) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην Ολυμπιάδα, που συμμετείχαν 84 μαθητές από 39 χώρες του κόσμου —μεταξύ των οποίων όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και πολλές άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, αλλά και γείτονες, όπως η Τουρκία—, ο Ελ. Χατζηθεοδωρίδης κατετάγη μεταξύ των οκτώ μαθητών που έλαβαν αργυρό μετάλλιο (2η θέση). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες μαθητές τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διεξάγεται ο ελληνικός διαγωνισμός από το Τμήμα Φιλοσοφίας, πάντα διακρίνονται στις Διεθνείς Ολυμπιάδες: δύο φορές πήραν αργυρό μετάλλιο, μία φορά χάλκινο και μία φορά έπαινο. Ευχόμαστε του χρόνου η χώρα μας να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο! Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για τη Διεθνή Ολυμπιάδα, στα: http://www.ipo2015.ee/ και http://www.philosophy-olympiad.org/  

6ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Το 6ο «Παιδικό Φεστιβάλ» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 5/6/2015, με τη μουσική παράσταση «Ο Τζακ και η μαγική φασολιά», την οποία οργάνωσαν οι φοιτήτριες του Τμήματος. Για μια ακόμα φορά το φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς περισσότερα από 1200 παιδιά από 30 νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς του νομού μας, συμμετείχαν για 4 μέρες στα εργαστήρια που οργάνωσαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και που αφορούσαν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αφήγηση ιστοριών, τη μουσική, τα εικαστικά, τα δικαιώματα του παιδιού, τα μαθηματικά, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τη διαπολιτισμική αγωγή, το τσίρκο και το κουκλοθέατρο. Στο τέλος των εκδηλώσεων, που έχουν καθιερωθεί πλέον σαν ένας θεσμός του Πανεπιστημίου στις αρχές του καλοκαιριού, ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά! Περισσότερες πληροφορίες στο: www.childrenfestival.edu.gr

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ - Ερευνητικό Πρόγραμμα PERSEUS FP7) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήματα Γεωλογίας και Χημείας) διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Η Θαλάσσια Ρύπανση από τα Πλαστικά: Παρόν και Μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 6/6/2015, στο Κέντρο ΓΑΙΑ. Η Ημερίδα, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, οργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Το Μήνυμα της Θάλασσας» (9 Μαΐου - 14 Ιουνίου 2015). Το Πρόγραμμα «Το Μήνυμα της Θάλασσας», που  περιλαμβάνει εικαστική και επιστημονική Έκθεση, καθώς και σειρά εκδηλώσεων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων, δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Πρόγραμμα PERSEUS (FP7), το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη MIO-ECSDE (MARLISCO) , την οργάνωση Plastic Pollution Coalition και το Drifters Project των ΗΠΑ. Περισσότερα: http://www.gnhm.gr/ 

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΠ: ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκληρώνει τον φετινό κύκλο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε με την ευκαιρία του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015, με την κεντρική εκδήλωση «Τα μουσεία του Πανεπιστημίου Πατρών: Φορείς ανάπτυξης της αειφόρου κοινωνίας», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, ώρα 19.00. Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις, αλλά και μουσικό μέρος από σχολικές χορωδίες και φοιτητές που σπουδάζουν (και) μουσική. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του ΜΕΤ και να επισκεφτεί τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στον χώρο. Περισσότερα:

https://pithos.okeanos.grnet.gr/ui/ και https://www.facebook.com/events/1078607638833717/

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Σχετικά με τα περιστατικά παραβατικότητας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει γίνει αρμοδίως ενημέρωση, κατ’ επανάληψιν. Σας υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κλείδωμα αυτοκινήτων και γραφείων και στη φύλαξη των προσωπικών μας αντικειμένων, και σε περίπτωση που παρατηρήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να καλούμε τους φύλακες στα τηλέφωνα: 6978 188881 και 6978 188882. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ας θυμηθούμε ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση και καλή λειτουργία της ανακύκλωσης στην Πανεπιστημιούπολη. Η συμμετοχή στην ανακύκλωση μελανοδοχείων, χαρτιού, μπαταριών και λαμπτήρων παρουσιάζει ανοδική πορεία με το πέρασμα του χρόνου, ενώ τα πρώτα βήματα για την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ας προσπαθήσουμε όλοι ώστε το 2015 να ξεπεράσουμε τα προηγούμενα ποσά ανακύκλωσης των διαφορετικών υλικών, και να υιοθετήσουμε τα εξής:

 Αφαιρούμε από το δίκτυο όσες συσκευές είναι ανενεργές.

 Κλείνουμε τον υπολογιστή, την οθόνη και τον εκτυπωτή μας από τον διακόπτη.

 Δεν αφήνουμε στις πρίζες φορτιστές.

 Δεν αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής τον εργαστηριακό εξοπλισμό. Απενεργοποιούμε.

 Δεν αφήνουμε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όταν η χρήση τους θα γίνει πάλι μετά από πολύ ώρα, γιατί και σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

 Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητό μας. Μετακινούμαστε με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 Κλείνουμε παράθυρα και πόρτες σε χώρους που κλιματίζονται.

 Αναφέρουμε σπασμένα τζάμια.

 Προσαρμόζουμε τους θερμοστάτες των συσκευών.

 Κλείνουμε τον φωτισμό όταν αποχωρούμε από κάποιο χώρο.

 Χρησιμοποιούμε επιπλέον φωτισμό μόνον όπου είναι απαραίτητο.

 Στον εκτυπωτή τυπώνουμε και στο φωτοτυπικό αναπαράγουμε και στις δύο πλευρές του φύλου Α4, εξοικονομώντας και χαρτί και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr