Πανεπιστήμιο φθάνει στη Σμύρνη με τα «Έξυπνα κτήρια» Πανεπιστήμιο φθάνει στη Σμύρνη με τα «Έξυπνα κτήρια»

Πανεπιστήμιο φθάνει στη Σμύρνη με τα «Έξυπνα κτήρια»

Το Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής (ΕΑΡ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Πέτρο Γρουμπό συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη ενεργειακά αποτελεσματικών και έξυπνων σπιτιών στα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στη Σμύρνη. Συμβάλλει στη δημιουργία νέας γνώσης περιλαμβανομένης της νέας τεχνολογίας και έρευνας προκειμένου να βελτιωθεί η Ελληνική και γενικότερα Ευρωπαϊκή ανταγωνιστική πραγματικότητα με σαφείς ερευνητικούς, επιστημονικούς και τεχνολογικούς σκοπούς στοχεύοντας στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, τα οποία θα αντιμετωπίσουν και  θα βελτιώσουν τις κοινωνικές και σοβαρές περιβαλλοντικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο  υλοποίησης ερευνητικού έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013, με θέμα «Βιώσιμες Λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Εφαρμοσμένες σε Χαμηλού Κόστους Οικολογικά Κτίρια και Στηριγμένες σε Προηγμένα Εργαλεία ΤΠΕ», η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τον επιστημονικό υπεύθυνο Π  . Γρουμπό και τα μέλη Δ  . Τσιπιανίτη, Στ. Μίχο και Β. Μπελογιάννη επισκέφτηκε τον διεθνή εταίρο του έργου, κ.  Dr. Sinan Pravadalioglu, στην Σμύρνη της Τουρκίας από την Πέμπτη 14 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 17 Μαΐου 2015.


Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους, συνοδευόμενοι από τον Dr. Sinan Pravadalioglu επικεφαλής της TAES ENERGY, είχαν εποικοδομητική συνάντηση και συνομιλίες στο YASAR UNIVERSITY με την πρύτανη, τον αντιπρύτανη και μέλη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου, όπου συζητήθηκε, αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο και οι καινοτομίες του, καθώς επίσης ανταλλάχτηκαν απόψεις και πλάνα για μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες.

Στη διάρκεια της μέρας η ερευνητική ομάδα συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη της Ούρλα, κο Cem Kurt, όπου και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί σχετικά με την πορεία της έκδοσης άδειας ανέγερσης του πιλοτικού κτιρίου στην Τουρκία. Ο κος C. Kurt ενημέρωσε την Ελληνική αποστολή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Έλληνες κατοίκους της Ν. Σμύρνης και της Καισαριανής για την οικοδόμηση κατοικιών στην περιοχή αυτή. Το ΕΑΡ εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση προσφέροντας τεχνογνωσία για την κατασκευή έξυπνων και ενεργειακά αποτελεσματικών κτιρίων.

Η επόμενη μέρα της επίσκεψης της Ελληνικής αποστολής αφιερώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον  Dr. Sinan Pravadalioglu στα γραφεία της TAES ENERGY, όπου ο εταίρος τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του παρουσιάζοντας στην ερευνητική ομάδα τα σχεδιαγράμματα και τα εργαστηριακά του αποτελέσματα. Η ερευνητική ομάδα του ΕΑΡ παρουσίασε με τη σειρά της τις εργαστηριακές προσομοιώσεις, τα χρονοδιαγράμματα και τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της TAES ENERGY του εκπροσώπου της διαχειριστικής αρχής της Σμύρνης Dr. Numan Cetin όπου ο κ. Γρουμπός του ανέπτυξε διεξοδικά την πορεία υλοποίησης του έργου και τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με στόχο την επίλυση αυτών και την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου.

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης ο Dr. Sinan Pravadalioglu οδήγησε την ερευνητική ομάδα στην περιοχή όπου θα λάβει χώρα η ανέγερση του πιλοτικού κτιρίου, διαβεβαιώνοντάς τους για την άμεση έναρξη των εργασιών και το χρονοδιάγραμμά τους.

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης επιβεβαίωσε ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής, αυτοματισμών, και ειδικά τα έξυπνα συστήματα, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη ρύθμιση παραγόντων για οικολογικά κτίρια από τη μία, ενώ από την άλλη προσφέρουν τεχνικές και καινοτόμες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο σε καινούργια όσο και σε υπάρχοντα κτίρια.

Προγραμματίζονται  δύο ημερίδες : μία στη Σμύρνη και μία στη Πάτρα το επόμενο Φθινόπωρο. Οι ημερίδες θα εστιάσουν τη θεματολογία στα Έξυπνα κτίρια και την εξοικονόμηση ενέργειας  με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και αυτοματισμού. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου YASAR  εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον  για την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και προγραμματίζει να συμμετέχει  η ίδια στην ημερίδα που διεξαχθεί στην Πάτρα. Ακόμη εξέφρασε την επιθυμία της να σχεδιασθούν, αναπτυχθούν και να υποβληθούν  κοινές προτάσεις για χρηματοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες στον Καθ. Πέτρο Π  . Γρουμπό  τηλ  2610 996449 και 6977222392 ή στο Groumpos@ece upatras.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr