Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/05] Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/05]

Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/05]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει λάβει χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες του τρέχοντος οικονομικού έτους (2015), το ποσό που θα απομείνει, μετά την εξόφληση των προηγούμενων απλήρωτων υποχρεώσεων, επαρκεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος έως τις 30/6/2015. 


6ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το «Παιδικό Φεστιβάλ», που ξεκίνησε το έτος 2010 με στόχο το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ παιδιών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων και νηπιαγωγείων. Στα πέντε χρόνια ανελλιπούς διοργάνωσής του, μάς επισκέφτηκαν 47 σχολεία της περιοχής, ενώ περισσότερα από 2000 παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια. Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 2-5 Ιουνίου και κάθε πρωί ώρες 10.00-12.00 στους χώρους του ΤΕΕΑΠΗ παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργανώνουν οι φοιτήτριες / φοιτητές του ΤΕΕΑΠΗ σε συνεργασία με τους διδάσκοντες: «Παίζω μουσική», «Αφήγηση ιστοριών», «Η χώρα των χρωμάτων», «Συμμετέχω και αποφασίζω», «Ερευνητές των μαθηματικών», «Παραδοσιακά παιχνίδια», «Κουκλοθέατρο για όλους», «Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», «Διαπολιτισμική αγωγή», «Παιχνίδια Τσίρκου» και «οι μικροί Σεφ». Στις εκδηλώσεις είναι ευπρόσδεκτα και τα παιδιά των εργαζομένων του Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες: στην ιστοσελίδα www.childrenfestival.edu.gr.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ

Η αγωνιστική ομάδα UPat Python Virtual Racing Team του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, κατέλαβε την 5η θέση στον διεθνή διαγωνισμό VI-GRADE2015 Virtual Formula, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία VI-Grade και περιλάμβανε το σχεδιασμό και τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς ενός «Εικονικού» (Virtual) αυτοκινήτου τύπου Formula. Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο το διάστημα 15/10/2014 έως 20/3/2015, υπήρξαν 144 δηλωμένες συμμετοχές πανεπιστημιακών ομάδων. Τα μέλη της αγωνιστικής ομάδας UPat Python Virtual Racing Team που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι επιστημονικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου μας (Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων): Δημήτριος Μαζαράκος (Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός), Σταύρος Τσαντζαλής (Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός), Ανδρέας Αμπατζόγλου (υπ. Διδάκτορας, διπλωμ. Μηχανικός), Ευάγγελος Κασλής (υπ. Διδάκτορας, διπλωμ. Μηχανικός), ενώ υπεύθυνος της ομάδας ήταν ο Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν και παλιότερα μέλη τής, επίσης διακεκριμένης, αγωνιστικής ομάδας ηλιακών οχημάτων Hermes I (2003-2004) και Hermes II (2007-2008). Θυμίζουμε ότι η ομάδα  Hermes είχε συμμετάσχει το 2004 στην Ολυμπιακή εκδήλωση «ΦΑΕΘΩΝ 2004» και είχε βραβευτεί για το σχεδιασμό και την κατασκευή του Ηλιακού Οχήματος «HERMES I», που ήταν η μοναδική Ελληνική συμμετοχή, ενώ το 2008 η  Hermes II συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης Ηλιακού αυτοκινήτου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «INTERREG IIIA, ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006, Προτεραιότητα 3 – Περιβάλλον και Πολιτιστική κληρονομιά», Δράση «ΗΛΙΟΣ - ΖΩΗ», και έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Ηλιακού Οχήματος  «HERMES IΙ».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπέβαλαν αίτηση επαναφοράς τους στο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον ν. 4325/2015. Η Πρυτανεία οργάνωσε ένα καλωσόρισμά τους στο πανεπιστημιακό εστιατόριο «Πάρκο της Ειρήνης» την Τετάρτη, 20/5/2015, όπου παρευρέθηκαν διοικητικοί υπάλληλοι με τις οικογένειές τους, μέλη της Διοίκησης και καθηγητές του Ιδρύματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο για την υποστήριξη που προσέφερε στη γιορτή αυτή, με τις φοιτητικές ομάδες τραγουδιού και χορού, υπό τον συντονισμό του μέλους ΕΕΠ κ. Γρ. Μικρώνη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ι. ΧΑΡΙΤΑΝΤΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Ιωάννη Χαριτάντη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/05/2015, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με επιτυχία από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής, απεύθυνε καλωσόρισμα ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Καθηγητής Σπ. Φωτόπουλος, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισαν ο Αναπλ. Πρυτάνεως, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Ν. Καραμάνος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητής Αθ. Αργυρίου, οι Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών ΗΥ και Πληροφορικής Αθ. Τσακαλίδης και Χ. Μπούρας, ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Στ. Κουμπιάς, ο Ομότιμος Καθηγητής του παραπάνω Τμήματος Κ. Γκούτης, και ο Γρ. Μικρώνης, μέλος ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Κων/νος Ψυχαλίνος, ο οποίος και του απένειμε και αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής. Ακολούθησε ομιλία του κ. Ιωάννη Χαριτάντη με θέμα «Από το τρανζίστορ στον άνθρωπο», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή μουσική παράσταση από τους Δ. Αγγελόπουλο και Α. Ονουφρίου (φωνή) και την Ν. Μεταξά (πιάνο). Από πλευράς, ευχόμαστε στον κ. Χαριτάντη καλή συνέχεια!

ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΕΤΗΜΑ 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το μελέτημα του καθηγητή Walter Puchner, Η Επιστήμη του Θεάτρου στον 21ο αιώνα, το οποίο είχε προκύψει από διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας και εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες, είναι πλέον διαθέσιμο δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση: http://www.theaterst.upatras.gr/wp-content/uploads/ 2015/05/PUCHNER_Episteme_Theatrou_2014.pdf, μετά από απόφαση του Τμήματος και σε συνεννόηση με τον εκδοτικό οίκο («Κίχλη»). Στο μελέτημα αυτό, ο W. Puchner εξετάζει τις εξελίξεις της έρευνας στον χώρο της Θεατρολογίας μέσα από ένα αναστοχαστικό πρίσμα: παρουσιάζει βασικές έννοιες και τάσεις της επιστήμης του Θεάτρου σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο, επισκοπώντας τις σχετικές συζητήσεις. Μεταξύ άλλων, πραγματεύεται αδρομερώς βασικά ζητήματα θεωρίας, παιδαγωγικής, κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας και ιστοριογραφίας του θεάτρου σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο (εξαίρεση αποτελεί το αρχαίο Θέατρο, το οποίο συζητείται μόνο σε σχέση με την πρόσληψή του), με ιδιαίτερη αναφορά στη μεταμοντέρνα πρωτοπορία. Χάρη στην πλούσια βιβλιογραφία του το μελέτημα αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για κάθε ενδιαφερόμενο για την επιστήμη του Θεάτρου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων ανοδικής πορείας του, παρουσίασε, ανήμερα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), το πρώτο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου με τίτλο: Ανα-ΜΕΤ-άδοση, που κυκλοφορήθηκε με πρωτοβουλία των εθελοντών του, κυρίως φοιτητών. Σκοπός της νέας αυτής πρωτοβουλίας του ΜΕΤ είναι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να διευκολυνθεί η προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων με αυτές. Η Ανα-ΜΕΤ-άδοση, που από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα κυκλοφορείται σε μηνιαία βάση, είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://app.box.com/s/6ly58gvbz6b830xyxgcc6o2vk1sgdwhk 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ !

Συγχαίρουμε τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας) κ. Ευάγγελο Σκόδρα, για τη διπλή διάκριση που έλαβε από το IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) και την EESTEC (Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), για την ανάπτυξη της εφαρμογής «EyeType» για κινητό ή tablet (Android), με την οποία δίνεται η δυνατότητα σύνταξης κειμένου μόνο με το βλέμμα, μέσω της παρακολούθησης και καταγραφής της κίνησης των ματιών. Τα στοιχεία από τον διαγωνισμό της EESTEC δείχνουν ότι η ερευνητική εφαρμογή «Eye Type» είχε σκληρό ανταγωνισμό, καθώς απέσπασε το βραβείο καινοτομίας ανάμεσα σε 51 άλλες εφαρμογές Android που υποβλήθηκαν από 717 ερευνητές από 54 χώρες του κόσμου. Η εφαρμογή αυτή είναι μια πραγματική καινοτομία στη χρήση των κινητών συσκευών για την παροχή δυνατότητας επικοινωνίας κυρίως από άτομα που δεν είναι σε θέση να κινήσουν παρά μόνο τα μάτια τους (όπως αυτοί που πάσχουν από τετραπληγία, τη νόσο ALS ή το σύνδρομο LIS). 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr