Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι αποφασίστηκε στη τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη [14/5] Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι αποφασίστηκε στη τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη [14/5]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ

Την Πέμπτη, 14/5/2015, έγινε η υπ’ αριθ. 57/14.5.2015 τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία και ολοκλήρωσε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ έγινε και ενημέρωση του σώματος για τις κάτωθι τροπολογίες που ανακοινώθηκαν στις 13/5/2015: 

1. Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της τροπολογίας 142/27 - Άρθρο 39, ορίζεται ότι, για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα.


2. Η θητεία των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., η οποία ολοκληρώνεται εντός του 2015, παρατείνεται έως 31/10/2015.

Στο επίπεδο των φοιτητικών ζητημάτων και της λειτουργίας του Ιδρύματος, η Σύγκλητος έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση, να σταλεί στον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων αίτημα, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλοι οι φοιτητές να δικαιούνται πλήρη εξεταστική κατά την περίοδο του Ιουνίου 2015. Ενημερωτικά, σας μεταφέρουμε ότι παρόμοια απόφαση πήρε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών την φετινή χρονιά.

2. Την επέκταση, το ανώτερο κατά δύο (2) εβδομάδες, της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της τροπολογίας 142/27 (άρθρο 39), που ορίζει ότι για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στην εθνική πύλη των «Ανοικτών Μαθημάτων» της χώρας αναρτήθηκε πρόσφατα το εκατοστό (100ο) μάθημα του Πανεπιστημίου Πατρών:

http://opencourses.gr/universities.xhtml?ln=el 

και ο ιδρυματικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ Ν. Αβούρης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: Με την ευκαιρία εκ μέρους της Ιδρυματικής Επιτροπής του έργου θα ήθελα να συγχαρώ όλη την ομάδα των Ανοικτών Μαθημάτων, τους συνεργάτες και τους διδάσκοντες, που με το έργο τους στο πλαίσιο του έργου αυτού, συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος διδασκαλίας και γνώσης του Πανεπιστημίου μας, και να τονιστεί η αριστεία και η πίστη μας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, εξωστρεφές και δημιουργικό που μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε και εμείς να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος, που προσφέρει ανοικτά και δωρεάν ψηφιακά μαθήματα τόσο στα μέλη της κοινότητάς μας όσο και στο ευρύτερο κοινό, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα και την εκπαιδευτική αποστολή του Πανεπιστημίου. 

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Μετά την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι η φορολογική μεταχείριση της παροχής του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα εισοδήματα του 2014 κ.έ. είναι όμοια με αυτή που ίσχυε έως και τις 31/12/2013, σας ενημερώνουμε ότι από τώρα και στο εξής το επίδομα αυτό θα είναι πλέον αφορολόγητο στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των δικαιούχων. Η Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος θα ενημερώσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους για τα περαιτέρω του θέματος.

Επίσης, θα ακολουθήσει άμεση ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού του Ιδρύματος για το προηγούμενο οικονομικό έτος. 

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |DAS Project|

Το 5ο Φεστιβάλ Τέχνης Χοροθεάτρου στο Σχολείο «Ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί» |Dancetheatre Art in School |DAS Project| πραγματοποιείται στον χώρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας «Απόλλων» σήμερα, Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, από 8:30 έως 20:30. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την «DERIDAncetheatre Ensemble». Επιστημονική υπεύθυνη είναι η Δρ. Μάρω Γαλάνη, χορογράφος / ΕΕΠ, Διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν παραστάσεις χοροθεάτρου από Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας, τα οποία συμμετείχαν στο ερευνητικό, εκπαιδευτικό  & καλλιτεχνικό  πρόγραμμα  χορού -   κίνησης -  χοροθεάτρου  στο σχολείο  |Dancetheatre Art in School |DAS Project|, αλλά και Βιωματικά εργαστήρια και εισηγήσεις για εκπαιδευτικούς της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5257 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

«Μουσεία για Αειφόρο Κοινωνία — Μουσεία για μια Καλύτερη Κοινωνία»

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ευκαιρία του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων που απευθύνονται σε διαφορετικά είδη κοινού. Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Μουσεία για μια καλύτερη κοινωνία — Σχολεία για ένα Ασφαλές Διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων: 46ο, 49ο, 50ο, 55ο. Οι σχολικές ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους και έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η επόμενη εκδήλωση «Μουσεία για μια καλύτερη κοινωνία», θα γίνει την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, σε συνδιοργάνωση  με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, ενώ ο φετινός εορτασμός θα κορυφωθεί με την κεντρική εκδήλωση «Τα μουσεία του Πανεπιστημίου Πατρών: Φορείς ανάπτυξης της αειφόρου κοινωνίας», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, ώρα 19.00. Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Πολιτιστικών της Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα θεσμοθετημένα Μουσεία του Πανεπιστημίου (Ζωολογίας και Βοτανικής). Για περισσότερες πληροφορίες: https://pithos.okeanos.grnet.gr/ui/ και

https://www.facebook.com/events/1563523280567670/

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η αγαπημένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας των βιβλίων για παιδιά και εφήβους Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Ο Ψεύτης Παππούς και τόσων άλλων, αλλά και των βιβλίων Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα και Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, η δημιουργός του Κλούβιου και του Μπαρμπα-Μυτούση στο κουκλοθέατρο, η Άλκη Ζέη, αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το παρόν έδωσαν πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, υπάλληλοι, φοιτητές), μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας, προσωπικότητες του πνεύματος αλλά και μαθητές των σχολείων της περιοχής. Την εκδήλωση προσφώνησαν η Πρύτανις του Πανεπιστημίου καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, καθ. Χρ. Τερέζης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ – το Τμήμα που πρότεινε την επιτιμοποίηση τής κ. Ζέη), καθ. Β. Κόμης, ενώ ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δ. Πολίτης, με μια εμπεριστατωμένη και άρτια ομιλία, παρουσίασε το σύνολο του έργου και της προσφοράς τής κ. Ζέη. Η τιμώμενη στην αντιφώνησή της μίλησε, με τον υψηλό λόγο και τον παραστατικό τρόπο που κατέχει, αλλά και τη φρεσκάδα που τη διακρίνει, για τις περιπέτειες του λογοτεχνικού βίου και των βιβλίων της, που γράφτηκαν όλα «…με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», ενώ, στο τέλος της εκδήλωσης, συνομίλησε με το κοινό και με υπομονή υπέγραψε τα βιβλία που έφεραν μαζί τους μικροί και μεγάλοι θαυμαστές της ! Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5256 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 20 και 21 Μαΐου 2015, το «Πάρκο της Ειρήνης» θα διοργανώσει φεστιβάλ μουσικής στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος, το οποίο θα είναι ημερήσιο και θα πραγματοποιηθεί τις ώρες μεταξύ 13:00 και 17:00. Το φεστιβάλ αφορά στην παρουσίαση μουσικών σχημάτων που προέρχονται από τους κόλπους του Ιδρύματος και κάποια μέλη τους είναι (ή υπήρξαν) φοιτητές μας. Η οργάνωση έχει μοναδικό στόχο την ανάδειξη των νέων δημιουργών και το Πανεπιστήμιο στηρίζει την κίνηση αυτή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτιστικής ή/και επιστημονικής δημιουργίας των νέων. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Η Πρυτανεία καλωσορίζει με χαρά τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τον Οκτώβριο του 2013 και επιστρέφουν στο Πανεπιστήμιο μετά την ψήφιση του Ν. 4325/2015. Ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση επαναφοράς όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ενώ την προσεχή Τετάρτη 20/05/2015, και ώρα 8.30 το βράδυ, οργανώνει στον κήπο του «Πάρκου της Ειρήνης», μια ανοικτή γιορτή καλωσορίσματος των υπαλλήλων που επανέρχονται από τη διαθεσιμότητα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr