Όλα τα τελευταία φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου Πατρών Όλα τα τελευταία φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου Πατρών [08/05]

Όλα τα τελευταία φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας διοργάνωσε, σήμερα Παρασκευή, 8 Μαΐου, επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του αείμνηστου Ομότιμου Καθηγητή και συμπολίτη μας Θεόδωρου. Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του Τμήματος, αλλά και εμπνευστής και συνιδρυτής του ΙΤΥ (νυν ΙΤΥΕ «Διόφαντος»). Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και τίμησαν με την παρουσία τους συνάδελφοι, μαθητές και φίλοι του εκλιπόντος, μέλη του Πανεπιστημίου αλλά και συμπολίτες μας, προλόγισε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, ενώ για το έργο και την προσωπικότητά του μίλησαν: ο Ηλ. Χούστης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Purdue ΗΠΑ, με θέμα: «Στη Θύμηση του Θεόδωρου Σ. Παπαθεοδώρου» και η Ελ. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Ο Θόδωρος σαν δάσκαλος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ IBRASIL – ERASMUS MUNDUS 


Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το μοναδικό ΑΕΙ της Ελλάδας που συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα IBRASIL – ERASMUS MUNDUS (2014-2017), υπέβαλε, το φετινό ακαδημαϊκό έτος, συνολικά πέντε (5) αιτήσεις για διαφορετικούς τύπους κινητικότητας, που ήταν από τους υψηλότερους αριθμούς αιτήσεων από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16-17/4/2015,  ήταν η  επιλογή των τεσσάρων υποψηφιοτήτων του Πανεπιστημίου μας, ως εξής: (1) επιλέχθηκε ο μοναδικός Ευρωπαίος ακαδημαϊκός που θα επισκεφθεί τη Βραζιλία με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ο καθηγητής του Τμ. Ιατρικής Ν. Παλληκαράκης, προκειμένου να  αναπτύξει συνεργασίες στη βιοϊατρική τεχνολογία με το Πανεπιστήμιο του Παρανά, και (2) επιλέχθηκαν και οι τρεις προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών που είχαν υποβάλει αιτήσεις, για να φοιτήσουν για διάστημα 5 μηνών σε 3 διαφορετικά πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Επίσης, αναπτύχθηκε δυναμική συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων της Βραζιλίας και Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών / Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ επελέγησαν και δύο εισερχόμενες φοιτήτριες από τη Βραζιλία για να φοιτήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, ολοκληρώνοντας τη διηπειρωτική αυτή συμφωνία. 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Γέμισε με ποδήλατα το Πανεπιστήμιο και η πόλη ! Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή αθλητών, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και συμπολιτών μας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ποδηλάτου που  διοργάνωσε το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο την Κυριακή, 3 Μαΐου. Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ο 6ος Ποδηλατικός Αγώνας Πανεπιστημίου Πατρών «Η Γέφυρα μας ενώνει», όπου συμμετείχαν αθλητές από ποδηλατικούς ομίλους όλης της χώρας, σε διάφορες κατηγορίες. Η εκκίνηση έγινε από το λιμάνι της Ναυπάκτου και ο τερματισμός στην Πρυτανεία. Στη συνέχεια, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έγινε η καθιερωμένη, πλέον, ανοιξιάτικη «Ποδηλατική Βόλτα» με κεντρικό σύνθημα Πάμε με Ποδήλατο, όπου συμμετείχαν πάνω από 550 ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, μικροί και μεγάλοι φίλοι και φίλες, σε μια μαζική, κεφάτη διαδρομή από την Πρυτανεία έως την πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Στη δράση αυτή υπήρξε δανεισμός των ποδηλάτων του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου (πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), καθώς και ποδηλάτων γνωστής εταιρείας της πόλης μας. Την οργάνωση των ποδηλατοδρομιών ανέλαβε το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο με τα μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής και εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ υποστηρίχθηκε από το Δήμο Πατρέων, το Δήμο Ναυπακτίων και τον Ποδηλατικό Όμιλο Πάτρας. Ευχόμαστε και του χρόνου ! 

5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ο φοιτητικός σύλλογος BEST Πάτρας, μέλος του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Οργανισμού BEST, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας και με τις τοπικές ομάδες BEST Athens, BEST Thessaloniki και BEST Chania, διοργανώνει τον 5ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Μηχανικών «EBEC Greece» το διάστημα 8-10 Μαΐου στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη». Το EBEC (European BEST Engineering Competion) είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός διαγωνισμός για μηχανικούς πανευρωπαϊκά. και αποτελείται από τρεις γύρους: τους τοπικούς διαγωνισμούς, τον πανελλήνιο και τον ευρωπαϊκό τελικό. Φέτος στην Πάτρα, 8 ομάδες φοιτητών μηχανικών από όλη την Ελλάδα, έχοντας προκριθεί στους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς στις πόλεις τους, θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες, με στόχο την πρόκριση στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Ο διαγωνισμός θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εξασκήσουν τις επιστημονικές και μη δεξιότητές τους και να εξελίξουν τις επικοινωνιακές ικανότητες τους πάνω σε θέματα που ενθαρρύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με άλλους συναδέλφους φοιτητές μηχανικούς αλλά και να αλληλεπιδράσουν με μέλλοντες μηχανικούς από όλη την Ελλάδα, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, σε ένα πλαίσιο φιλίας και συνεργασίας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΝΟ ΠΟΙΗΤΗ ΧΡ. ΛΑΣΚΑΡΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στον διακεκριμένο συμπολίτη μας ποιητή Χρίστο Λάσκαρη (1931-2008), διοργανώνουν την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών και το βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά». Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου του ποιητή από την Κατερίνα Κωστίου, αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μουσικές παρεμβάσεις, καθώς και αναγνώσεις επιλεγμένων ποιημάτων του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο χώρο της Βιβλιοθήκης, λειτουργεί ήδη έκθεση χειρογράφων, φωτογραφιών και εκδόσεων από τη ζωή και το έργο του ποιητή, με υλικό που έχει παραχωρηθεί από την οικογένειά του.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Με αφορμή την αυριανή επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου (9 Μαΐου 1945 - 9 Μαΐου 2015), παραθέτουμε τους στίχους του συναδέλφου, καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ξενοφώντα Βερύκιου, και ευχόμαστε ειρήνη και αισιοδοξία… 

Την ώρα που αυτοκτονούν τα οράματα / και ο κόσμος κατρακυλάει / 

στις τρύπες / της απόγνωσης. 

[Από το ποίημα «Ατυχήματα», συλλογή Επίστρεφε, 2001]

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr