Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από τα ''Φοιτητικά Νέα'' 04/04/15

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

Ο Σουηδός Καθηγητής Βοτανικής Arne Strid αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση των Τμημάτων Βιολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Απριλίου 2015, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τους Κοσμήτορες των Σχολών, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Α. Strid, με θέμα: «The Aegean flora from Theophrastos to the present». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Arne Strid για μισό αιώνα εξερευνά τη χλωρίδα της χώρας μας. Ήδη από τη διδακτορική του διατριβή (1970) μελέτησε τη διαφοροποίηση και εξέλιξη των φυτών του Αιγαίου και έκτοτε ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ελληνική ύπαιθρο, εξερευνώντας πολλές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, με το ερευνητικό του ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συστηματική των φυτών και τη φυτογεωγραφία. Με το έργο του κατέγραψε και ανέδειξε τα είδη της ελληνικής χλωρίδας, ενώ ανακάλυψε και δεκάδες νέα για την επιστήμη είδη. Έχει πολλές σχετικές δημοσιεύσεις: «Τα άγρια λουλούδια του Ολύμπου» (Wild Flowers of Mount Olympus, 1980), «Mountain Flora of Greece» σε δύο τόμους, το 1986 και το 1991 και έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την περιγραφή και γεωγραφική εξάπλωση των ελληνικών φυτικών ειδών, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο καταγραφές και παρατηρήσεις (Flora Hellenica Bibliography, 1η έκδοση 1996, 2η έκδοση 2006).

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠΑ


Τη Δευτέρα, 30/03/20105, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Υποδομών και Αειφορίας, Καθηγητής Γεώργιος Αγγελόπουλος, παραβρέθηκε σε συνάντηση στο Ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Κρουζενστέρν», το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμένα της Πάτρας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του εορτασμού της αδελφοποίησης με το λιμένα του Καλίνινγκραντ. Στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα Ελληνο-Ρωσικής συνεργασίας. Συμμετείχαν σε αυτές, από Ρωσικής πλευράς, ο καπετάνιος του πλοίου, ο καπετάνιος του λιμένα του Καλίνινγκραντ, ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας και ο Πρύτανης του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου, και, από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων και του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Vladimir A. Volkogon αλλά και ο κ. Petr Kuprikov, Counselor of the Russian Embassy, Director of the Russian center of Science and Culture, ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως για τις υφιστάμενες συνεργασίες του Ιδρύματός μας με Ρωσικά Πανεπιστήμια και φορείς, καθώς και για τις προτάσεις που είχε επεξεργαστεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και αφορούν σε μελλοντικές συνεργασίες. Την επομένη, Τρίτη 31-3-2015, το Πανεπιστήμιο, εκπροσωπούμενο πάλι με τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Υποδομών και Αειφορίας, συμμετείχε στην επίσημη τελετή υπογραφής Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των λιμένων της Πάτρας και του Καλίνινγκραντ που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Νότιου νέου Λιμένα Πατρών. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ

To Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου μας, με τη στήριξη του προγράμματος Υποτροφιών Αγγελοπούλου CGIU (Clinton Global Initiative University) συνεχίζει την επέκταση του έργου του στη Βόρεια Ελλάδα. Οι τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, και εθελόντριες δράσης του Κέντρου, Γκρέτα Πιτσάβα και Άντρια Κωνσταντίνου, κέρδισαν την υποτροφία Αγγελοπούλου CGIU 2015, με το σχέδιο δράσης τους «How you can save a life», το οποίο έχει ως στόχο την ενημέρωση και εγγραφή νέων υποψήφιων δοτών μυελού των οστών στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο τής υποτροφίας, οι φοιτήτριες προσκλήθηκαν στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο του Clinton Global Initiative, παρουσία της οικογένειας Κλίντον, για να παρουσιάσουν το σχέδιο δράσης τους.

Το παραπάνω πρόγραμμα ξεκίνησε την ίδια ώρα που το ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε Ζωή" ανακοίνωσε ότι και ένας ακόμα, ο ένατος κατά σειρά εθελοντής δότης της δεξαμενής του, βρέθηκε συμβατός και χάρισε το πολύτιμο μόσχευμα σε ένα μικρό παιδί, δίνοντας νέα ελπίδα ζωής στον μικρό ασθενή.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ 

Εθνικός Επίτροπος και Επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας «La Biennale di Venezia 2014» με θέμα Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα, είναι και αυτή τη χρονιά ο Γιάννης Αίσωπος, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου μας. Η ελληνική συμμετοχή παρουσιάζεται σε έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το διάστημα: 27 Μαρτίου — Μ. Σάββατο 11 Απριλίου 2015. Συγχαίρουμε τον κ. Αίσωπο για την ιδιαίτερα τιμητική αυτή θέση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συμμετοχή της χώρας μας.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ EOX_IKY

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την συμπληρωματική προκήρυξη χορήγησης υποτροφιών στο πλαίσιο προγράμματος ΙΚΥ- ΕΟΧ με σκοπό την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας ή Τμήματος διδακτορικής διατριβής στις δότριες χώρες του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, ακαδ. έτους 2014/2015. Το πρόγραμμα επαναπροκηρύχθηκε με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 5η Ιουνίου 2015:

http://www.iky.gr/iky-rss/item/2218-to-idryma-kratikon-ypotrofion-anakoinonei-ti-sympliromatiki-prokiryksi-xorigisis-ypotrofion-sto-plaisio-programmatos-iky-eox-akad-etous-2014-2015

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός UPFM, ένα από τα πιο ζωντανά και παραγωγικά κύτταρα  του Πανεπιστημίου μας, που εκπέμπει διαδικτυακά (http://upfm.upatras.gr/) αλλά και στα ερτζιανά (συχνότητα 90.4MHz), αναζητά νέους μουσικούς παραγωγούς και συνεργάτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16. Τα μέλη της κοινότητας που ενδιαφέρονται, μπορούν  να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2610996675 (18:00-21:00) και 2610969748,  στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να στείλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον δικτυακό τόπο του σταθμού. Αιτήσεις ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

Η Prosvasis (http://www.prosvasis.com), η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει γίνει ο χάρτης ζωής και διασκέδασης που βελτιώνει την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας, καθώς ενημερώνει για το ποιοι χώροι στην Ελλάδα διαθέτουν υποδομές για τα ΑμεΑ, ξεκίνησε από πέντε ταλαντούχους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας: η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος και η Έλενα Καζία από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, ο Κώστας Μπέλλας και ο Νίκος Φαζάκης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ, σχεδίασαν το πρώτο online σύστημα υποστήριξης ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο ατύχημα, συγκεντρώνοντας όλες τις χρήσιμες υπηρεσίες και πληροφορίες χαρτογραφημένες σε μία κοινή πλατφόρμα. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πυξίδα, η οποία δείχνει το πού και το πώς, από τα θέατρα, τα μουσεία και τους κινηματογράφους, έως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις παραλίες και τις καφετέριες που διαθέτουν υποδομές για ΑμεΑ. Η αρχή έγινε το 2013, στο πλαίσιο ενός διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και στο μεταξύ τα μέλη της Prosvasis έχουν πάρει τέσσερα διεθνή βραβεία. Συγχαίρουμε τους φοιτητές μας για τις γνώσεις και την επιτυχία τους, αλλά κυρίως για την ευαισθησία του «project ανθρωπιάς» που οραματίστηκαν και υλοποίησαν.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr