Πανεπιστήμιο Πατρών / Τα νέα του Ιδρύματος (14-18 Μαρτίου)

Πανεπιστήμιο Πατρών / Τα νέα του Ιδρύματος (14-18 Μαρτίου)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα: Αειφορική Γεωργία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/03/22 στο Αγρίνιο η Εσπερίδα με θέμα «Αειφορική Γεωργία» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών εν όψει της ενεργοποίησης από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά του Προπτυχιακού Προγράμματος «Αειφορική Γεωργία» στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Στόχος της ημερίδας ήταν η  ενημέρωση σε θέματα γεωργίας, καθώς και στη συμβολή των νέων αποφοίτων – γεωπόνων στην αειφορική γεωργία, η οποία ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Υπαίθρου.


Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Αποστόλης Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος ΕΘ.Α.Α.Ε., Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παράρτημα Πελοποννήσου. 
Διακεκριμένοι Έλληνες του Εξωτερικού που υπηρετούν σε μεγάλους οργανισμούς ή γνωστά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα κατέθεσαν την προσωπικής τους άποψη, ενώ ακολούθησε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Σκούρα, Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χ. Μπούρα.

Ημερίδα: "Η Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα σήμερα και οι φορείς που τη στηρίζουν 2.0"

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 15.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η Ημερίδα με τίτλο "Η Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα σήμερα και οι φορείς που τη στηρίζουν 2.0". Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται από το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και το Επιμελητήριο Αχαΐας για δεύτερη φορά φέτος, και υποστηρίζεται από όλους τους σημαντικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος της Ημερίδας είναι να καταγραφεί η εξέλιξη της καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά τη περίοδο της πανδημίας και οι προοπτικές το άμεσου μέλλοντος. Κατά την έναρξη της ημερίδας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ θα συμμετάσχει με τοποθέτησή του στη συνεδρία με τίτλο:  «Ερευνητικές και Τεχνολογικές Δομές Καινοτομίας», ώρα έναρξης 18:50. Μπορείτε να αναζητήσετε το πρόγραμμα της Ημερίδας  στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/i-kainotomia-sti-dytiki-ellada-kai-oi-foreis-pou-ti-stirizoun-2-0-18-03-2022/, ενώ  το link εγγραφής είναι:  https://bit.ly/3s4nRmi

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022: Η Υποτροφία «Πάνος Μυλωνάς» αναβιώνει κατά την 15η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 21-27 Μαρτίου 2022, που για 15η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, θα πραγματοποιηθεί η 7η τελετής απονομής Υποτροφίας εις μνήμην του Πάνου Μυλωνά, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Πατρών. Η Υποτροφία «Πάνος Μυλωνάς» θεσπίστηκε το 2005 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και απονέμεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου στον πρώτο φοιτητή-τρια του 4ου έτους του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, εις μνήμην του φοιτητή Πάνου Μυλωνά ο οποίος διένυε το 4ο έτος σπουδών πριν τον άδικο χαμό του. Από το 2005 μέχρι και το 2013 έχουν απονεμηθεί σε 8 φοιτητές υποτροφίες. Σημειώνεται πως η 22α Μαρτίου, πέραν της ημέρας τελετής απονομής της υποτροφίας «Πάνος Μυλωνάς» αποτελεί και την Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδος από το 2009. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/35649/

ΕΛΙΔΕΚ – Το πρώτο τεύχος της περιοδικής ψηφιακής έκδοσης «Αντίκτυπος»

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της περιοδικής ψηφιακής έκδοσης «Αντίκτυπος», από το ΕΛΙΔΕΚ. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις διάχυσης των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προκηρύξεων και δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. H δημιουργία της περιοδικής ψηφιακής έκδοσης «Αντίκτυπος» στοχεύει στην ανάδειξη του αντίκτυπου των Δράσεων «μέσα από τα μάτια» των δικαιούχων. Οι ίδιοι παρουσιάζουν τα ερευνητικά τους έργα και μιλούν για τη γνώση που έχουν να προσφέρουν στον τομέα της Επιστήμης αλλά και τον αντίκτυπο αυτών στην κοινωνία συνολικά. Το πρώτο τεύχος είναι ήδη διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (https://www.elidek.gr/psifiako-periodiko-antiktypos/) και φιλοξενεί τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους των ερευνητικών έργων με Φορείς Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι επανεκκινεί τη  δράση «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών» με τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στο χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, στόχος αυτής της ενέργειας είναι η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματός μας στο κοινωνικό σύνολο. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, προσκαλούμε και φέτος εκπαιδευτικούς και μαθητές της Περιφέρειας να επισκεφθούν τις Ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 20 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου 2022. Επισημαίνουμε ότι, για τη διασφάλιση της υγείας όλων, είναι απαραίτητη η τήρηση του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών https://www.upatras.gr/stay-tuned/ta-scholeia-pigainoun-panepistimio/  και να επικοινωνούν με το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Έρευνας (τηλ: 2610 96 90 45, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Έναρξη λειτουργίας δύο νέων καταστημάτων στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου

Σας ενημερώνουμε για την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας δύο νέων καταστημάτων, στο πάρκο ειρήνης στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο. 

Α) Το κατάστημα αναμνηστικών ειδών και δώρων του Πανεπιστημίου μας "UPstore", ενώνει προπτυχιακούς - μεταπτυχιακούς - διδακτορικούς φοιτητές -τριες, φοιτητές προγραμμάτων Erasmus, όλη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και το δίκτυο αποφοίτων μας σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού. Ας στηρίξουμε όλοι μας αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε σπίτι φοιτητή μας, αποφοίτου μας, εργαζόμενου και διδάσκοντα ας υπάρχει ένα αναμνηστικό από το Πανεπιστήμιο της καρδιάς μας!

 Β) Το κατάστημα: "sUPport" αφορά προϊόντα τεχνολογίας και την τεχνική υποστήριξη (service) στις ηλεκτρονικές συσκευές που όλοι μας καθημερινά χρησιμοποιούμε (Η/Υ,  κινητή τηλεφωνία, κτλ.). Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας, έχουν προνομιακές τιμές σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες (service) και προσφορές σε επιλεγμένα προϊόντα.  

*Σύντομα θα λειτουργήσει και e - shop (1964.gr

Σύστημα  συχνών ερωτήσεων και πληροφόρησης "Αθηνά"

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ξεκινά πιλοτικά ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξης και πληροφόρησης σε μία σειρά από θέματα που απασχολούν συχνά τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ειδικά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Στόχος είναι η γρήγορη, αποτελεσματική και αξιόπιστη παροχή οδηγιών σε θέματα υποστήριξης & επίλυσης κοινών προβλημάτων και αναζήτησης πληροφοριών για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Το έργο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από ομάδα της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών  του Πανεπιστημίου Πατρών, με πολυετή εμπειρία στην παροχή τεχνικής υποστήριξης. 

Το περιεχόμενο αναπτύχθηκε από:

•    τη Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών
•    τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας
•    τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας
•    τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης
•    τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας

Το περιεχόμενο θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να είναι επίκαιρο, χρήσιμο και αποτελεσματικό. Το σύστημα είναι προσβάσιμο από τη διεύθυνση: https://athena.upatras.gr

ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ | Νέα λειτουργικότητα: Paperless εντολές πληρωμής αμοιβών & μείωση χρόνου έγκρισης/υπογραφής συμβάσεων

Η ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ, ενεργοποίησε στις 22.02.2022, μια νέα λειτουργικότητα του web-resCom με χρονοσφραγίδα στις εντολές πληρωμής αμοιβών (όλων των κατηγοριών), με αποτέλεσμα να μην απαιτείται πλέον η έντυπη υποβολή των εντολών αμοιβών που καταχωρούνται μέσω του web-resCom. Στο πλαίσιο παροχής ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, υλοποιήθηκε εφαρμογή υποβολής τιμολογίων ερευνητών, για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η έκδοσή τους (https://era.upatras.gr/). Με την ενεργοποίηση α) της νέας λειτουργικότητας και β) της υπογραφής μέσω του GOV.GR καθώς και με τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων του προσωπικού των μονάδων παρακολούθησης έργων, την εξοικονόμηση χρόνου κατά τον έλεγχο των εντολών αμοιβών επιτεύχθηκε η μείωση του χρόνου έγκρισης μιας ονομαστικής κατάστασης και υπογραφής σύμβασης σε 10 ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα λειτουργικότητα είναι διαθέσιμες στη σελίδα του ΕΛΚΕ (https://research.upatras.gr/web-rescom-paperless-entoles-pliromis-amoivwn/).

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο: «Έγκαιρη Προειδοποίηση – Έγκαιρη Δράση: Υδρομετεωρολογικές και Κλιματικές Πληροφορίες για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών», στις 23/3, και ώρα 12:00, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει αφιερώσει τον φετινό εορτασμό στη έγκαιρη προειδοποίηση και δράση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ζωντανή μετάδοση: https://youtu.be/X5SC124rShg

«Το Μινόρε» η μεγάλη θεατρική επιτυχία έρχεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο
Μετά την τεράστια επιτυχία στην Αθήνα με περισσότερους από 40.000 θεατές, «Το Μινόρε» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιάν έρχεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Απριλίου. Πρόκειται για τη μεγάλη θεατρική παράσταση βασισμένη στη θρυλική τηλεοπτική σειρά  «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου. Πληροφορίες: 210- 9213310

Συνάντηση Εργασίας στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν τη χαρά και την τιμή να προσκαλέσουν τους εκπροσώπους των βιβλιοθηκών της Δυτικής Ελλάδος σε συνάντηση εργασίας με τον κ. Vitiello, την Παρασκευή 18 Μαρτίου από τις 12 έως τις 2 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της EBLIDA, το οποίo θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 14-16 Ιουνίου 2022, o Διευθυντής της Giuseppe Vitiello, έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με βιβλιοθήκες τόσο της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο κ. Vitiello, θα ήθελε να συναντήσει βιβλιοθήκες της Δυτικής Ελλάδος και να μιλήσει μαζί τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές και την χρηματοδότηση που μπορούν να διεκδικήσουν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Η EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) είναι μια ανεξάρτητη ένωση ενώσεων και ιδρυμάτων βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και αρχείων στην Ευρώπη, συγκεντρώνει περίπου 110 μέλη από 34 χώρες που εκπροσωπούν 65.000 δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη. Τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις βιβλιοθήκες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της αδειοδότησης, του αντίκτυπου της βιβλιοθήκης στην κοινωνία και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 στην Ευρώπη, μέσα από τις βιβλιοθήκες. Υποστηρίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία στην ψηφιακή εποχή και προάγει τον ρόλο των αρχείων και των βιβλιοθηκών σε μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία. Για την προσέλευση σας είναι απαραίτητα όλα τα σχετικά πιστοποιητικά για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. https://library.upatras.gr/event/eblida2021

Σημαντική διάκριση μέλους της Σχολής Θετικών Επιστημών

Σας ενημερώνουμε ότι η  υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών & Τεχνολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, κα Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, η οποία  μετά την επιλογή και τοποθέτησή της στη Διεθνή Επιτροπή Προτάσεων/Ψηφισμάτων του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων/ICOM, εξελέγη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM ως Αντιπρόεδρος. Η σημαντική αυτή διάκριση είναι τιμή για το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και για το Πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί μια πρώτης τάξεως απόδειξη του σημαντικότατου έργου που πραγματοποιείται από τα μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν ως στόχο την προβολή του τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Διενέργεια Rapid Test για COVID-19
Σας ενημερώνουμε ότι την  Παρασκευή 18/03 και ώρα 9:00 έως 14:30 θα διενεργηθούν Rapid Test για COVID-19 στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας από τον ΕΟΔΥ. Όσοι από τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου επιθυμούν να κάνουν rapid test μπορούν να προσέλθουν.

Πανελλήνιες 2022: Νέο προπτυχιακό πρόγραμμα θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστήμιο Πατρών / Προκήρυξη θέσεων φοιτητών Erasmus+ για Σπουδές στην Ε.Ε για το (2022-2023)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr