Αναμένεται η απομάκρυνση φοιτητών από την Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών / Ο Φ.Σ. προγραμματίζει κινητοποίηση

Αναμένεται η απομάκρυνση φοιτητών από την Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών / Ο Φ.Σ. προγραμματίζει κινητοποίηση

Κινητοποίηση προγραμματίζουν οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, για τους φοιτητές που αναμένεται να απομακρυνθούν από τα δωμάτιά τους.

Η Απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών:


«Την Παρασκευή 25/2 πραγματοποιήθηκε το όργανο της Εφορείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα ζητήματα στέγασης των φοιτητών, με την παρουσία του Πρύτανη, ορισμένων Αντιπρυτάνεων και του διευθυντή της Εστίας. Στη συνεδρίαση οποία συζητήθηκε το θέμα της απομάκρυνσης φοιτητών από την Εστία. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία και από το progress όσον αφορά και την ακαδημαϊκή πορεία φοιτητών που είναι σε μεγαλύτερο ή ίσο με ν+3 έτος (ανανεώσεις σε εξάμηνα, εξεταστική περίοδος που έδωσαν το τελευταίο μέχρι στιγμής μάθημα, πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσες συνολικά πιστωτικές μονάδες (ECTS) έχουν μαζέψει μέχρι τώρα). Μιας κι εδώ και πολύ καιρό μόνιμο μέλημα της Πρυτανείας είναι το πως θα αποδεσμευτούν δωμάτια στην Εστία για να μπορέσουν σε αυτά να μεταφερθούν οι πρωτοετείς φοιτητές που διαμένουν εδώ και έξι πλέον μήνες στα ξενοδοχεία παρατημένοι από την Πρυτανεία και την Διεύθυνση της Εστίας, προχώρησαν στην άτυπη προς το παρόν θέσπιση ενός «κανόνα» που προβλέπει ότι: όσοι εστιακοί φοιτητές βρίσκονται στο ν+3 έτος και πάνω και έχουν συγκεντρώσει κάτω από 30% ποσοστό επιτυχίας σε μονάδες ECTS, θα απομακρύνονται από την Εστία. Το μέτρο αυτό θα επικυρωθεί και επίσημα στην επόμενη Σύγκλητο στις 10/3 με σκοπό να απομακρυνθούν έτσι 26 φοιτητές και να γίνεται αντίστοιχος έλεγχος με το πέρας κάθε εξεταστικής περιόδου με βάση και τα στοιχεία από το progress. Και όλα αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν χωρίς να ακουστεί τίποτα για ανέγερση νέων σύγχρονων Εστιών στων ύψος των αναγκών μας, που είναι και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου μας εδώ και 14 πλέον χρόνια, από τότε δηλαδή που ο καταστροφικός σεισμός το 2008 άφησε δυόμιση κτίρια (280 δωμάτια) μη κατοικήσιμα!

Η Πρυτανεία, ακολουθώντας πιστά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη δημιουργία του Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, που θέλει τους φοιτητές να αποφοιτούν "στην ώρα τους" για να γίνονται αναλώσιμο και φτηνό εργατικό δυναμικό το οποίο μετά από 2-5 χρόνια θα στέλνεται πάλι για εξειδίκευση σύμφωνα και με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, θέλει να ξεσπιτώσει εστιακούς φοιτητές που λόγω και της ταξικής τους καταγωγής φαίνεται ότι αποκλείονται για μια ακόμα φορά από τη μόρφωση και την εκπαίδευση. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και διάθεση να μιλήσουν με αυτούς τους φοιτητές και να ενδιαφερθούν γι’αυτούς, τσουβαλιάζουν την προσπάθεια εστιακών φοιτητών να (ξανά)συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά και από αντικειμενικά προβλήματα που θα προκάλεσαν την κατάστασή τους αυτή όπως είναι τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, τα προβλήματα υγείας, η πανδημία, δυσκολία με την Ελληνική γλώσσα (μιας και πολλοί είναι αλλοδαποί), το να έχουν πιάσει δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν και άρα να σπουδάσουν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι σπουδές τους.

Είναι ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν πάρθηκε από το Πανεπιστήμιο ερήμην. Από πέρσι εξάλλου ο πρύτανης είχε ενημερώσει το Σύλλογο πως είχε έρθει σε επικοινωνία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το ίδρυμα του υπουργείου που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τις εστίες, έτσι ώστε να συζητηθεί σχέδιο ανέγερσης νέων κτηρίων. Αυτό φυσικά δεν προχώρησε, μα ταυτόχρονα είχαμε ενημέρωση από τον πρύτανη πως θα ψάξει «διαφορετικές λύσεις». Ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι αυτές. Είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θέλει τους φοιτητές «πελάτες» των πιθανών επενδυτών που θα παρέχουν, για αρχή, φθηνά δωμάτια με σύγχρονες προδιαγραφές, μιας και η ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση στην παιδεία έχει αφήσει σάπιες όλες τις εστίες πανελλαδικά.

Για αυτό δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, οι αντιδραστικές αυτές αποφάσεις, ενισχυμένες και από αυτή μα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι αποφάσεις όχι με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και τη λήψη ολοκληρωμένης καθολικής εκπαίδευσης, με όλη τη γνώση στο πτυχίο. Είναι αποφάσεις για λογαριασμό των μελλοντικών μα και των παρόντων επενδυτών, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που καλοβλέπουν του φοιτητές σαν φθηνό εργατικό δυναμικό, για να ενταθεί η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Εμείς, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών δε θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, όταν εμείς οι Εστιακοί φοιτητές πασχίζουμε να σπουδάσουμε.

Γι’ αυτό διεκδικούμε: 

  • Να εξεταστεί κάθε περίπτωση φοιτητή ξεχωριστά και όπου υπάρχει ανάγκη, το Πανεπιστήμιο να παράσχει ενισχυτική διδασκαλία-φροντιστήριο για την στήριξη των φοιτητών.
  • Να δίνεται μηνιαίο επίδομα 200€ για την οικονομική στήριξη των Εστιακών φοιτητών.
  • Να γίνει άμεσα ανέγερση νέων σύγχρονων Εστιών στο ύψος των αναγκών μας.

Τους επιστρέφουμε το τελεσίγραφο και τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι κανένας συνοικότροφος μας που θέλει να σπουδάσει δε θα πεταχτεί εκτός εστίας. Γι'αυτό καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη το πρωί για να εκφράσουμε αυτά τα δίκαια αιτήματα μας και την εναντίωση μας σε αυτό».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr