Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών τοποθετούνται για την Εκπαιδευτική και Εξεταστική Διαδικασία

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών τοποθετούνται για την Εκπαιδευτική και Εξεταστική Διαδικασία

H έναρξη της εκπαιδευτικής διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνέπεσε με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, τους εκατοντάδες διασωληνομένους ασθενείς (εντός και εκτός ΜΕΘ) και με τους νεκρούς κάθε μήνα να υπερβαίνουν τις 2000. Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας περιλαμβάνονται ο περιορισμός των θεατών σε θέατρα, κινηματογράφους, γήπεδα και η 100% πληρότητα σε αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα!

Μάλιστα, στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας τις οποίες αποδέχθηκε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν προβλέπεται η περίπτωση νόσησης μέλους ΔΕΠ και η προστασία μελών ΔΕΠ που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Ο Σύλλογός μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, καθώς και άλλοι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ, φοιτητών, διοικητικών και εργαζομένων, διατύπωσε αιτήματα με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υγειονομικά ασφαλή και δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. Δυστυχώς, αντί συγκεκριμένων μέτρων, επελέγη να δοθεί έμφαση στην ατομική ευθύνη και τον εθισμό της κοινής γνώμης στις απώλειες. Η έλλειψη κατάλληλων και αεριζόμενων αιθουσών, ο συνωστισμός στα εργαστήρια, οι ελλιπείς έλεγχοι τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η τριτοκοσμική εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν αντισταθμίζονται με την επίρριψη της ευθύνης σε κάθε πολίτη, φοιτητή, καθηγητή και εργαζόμενο.

Σε αυτές τις συνθήκες εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η συγκατάθεση των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών επαναλαμβάνει με έμφαση τα αιτήματά του:

  • Να ενημερωθούν επίσημα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την έκταση της διασποράς της πανδημίας σε αυτή.
  • Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, πλήρως εμβολιασμένα ή μη, να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid-test και self-test κάθε εβδομάδα.
  • Nα συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ.
  • Να χορηγούνται δωρεάν μάσκες αυξημένης προστασίας σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Να λαμβάνεται μέριμνα από την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που βρίσκονται σε καραντίνα μακριά από τις οικογένειές τους.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων τις ώρες αιχμής για τις μετακινήσεις από και προς τους πανεπιστημιακούς χώρους.
  • Να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους πανεπιστημιακούς χώρους για την υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
  • Όσο διαρκεί η επιδημική έξαρση, να παρασχεθεί η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας/εξέτασης για τους νοσούντες, τα υπό διερεύνηση κρούσματα και τις ευάλωτες ομάδες.
  • Να μην πραγματοποιούνται διαλέξεις ή εξετάσεις σε αίθουσες διδασκαλίας και κλειστούς χώρους με ελλιπή αερισμό που δεν διαθέτουν ειδικές και πιστοποιημένες συσκευές απολύμανσης αέρα.
  • Να εξασφαλισθούν επιπλέον αίθουσες καθώς και κονδύλια για την αποζημίωση επιτηρητών ώστε οι εξετάσεις με φυσική παρουσία να γίνουν με τη μέγιστη αποστασιοποίηση.
  • Να εξασφαλισθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να καθαρίζονται/απολυμαίνονται οι αίθουσες μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Πατρών

Τροποποιήθηκε το Ακαδ/κό ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Πατρών - Οι αλλαγές

Το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη διαδικασία διεξαγωγής της εξεταστικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr