Πανσπουδαστική: Απάντηση στην συκοφαντική ανακοίνωση της ΔΑΠ στην Ιατρική Πάτρας

Πανσπουδαστική: Απάντηση στην συκοφαντική ανακοίνωση της ΔΑΠ στην Ιατρική Παν/μίου Πατρών

Καταγγέλλουμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την απαράδεκτη και συκοφαντική ανακοίνωση της, που αναφέρεται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και ψέματα στη στάση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στην Ιατρική της Πάτρας γύρω από τα ζητήματα προστασίας των νέων γυναικών από κακοποιητικές συμπεριφορές, ότι οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καλούν τις νέες γυναίκες να σιωπήσουν. 

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μέσα από ψέματα και διαστρεβλώσεις, προσβάλλει άμεσα ανθρώπους που έχουν μπει μπροστά για να στηριχθούν νέες κοπέλες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης των νέων γυναικών από τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές καθώς και να ασκηθεί πίεση, ώστε οι όποιες καταγγελίες να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.


Ωστόσο, εκείνοι που τροφοδοτούν και εν τέλει οδηγούν τις γυναίκες σε σιωπή, είναι η κυβερνητική πολιτική, καθώς η ΝΔ, όντας κυβέρνηση σε μια περίοδο έξαρσης των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης, ψυχικής κοινωνικής και οικονομικής, των γυναικών. 

Οι θέσεις και η δράση μας στα ζητήματα αυτά είναι γνωστές και ξεκάθαρες: στηρίζουμε κάθε γυναίκα που καταγγέλλει τη σεξουαλική ή κάθε είδους παρενόχληση στο χώρο που δουλεύει, σπουδάζει και ζει. Δεν τη στηρίζουμε απλά με λόγια, αλλά πρωτοστατώντας στον αγώνα για να απονεμηθεί δικαιοσύνη, για να δημιουργηθεί μέσα από τα σωματεία, τους φοιτητικούς μας συλλόγους, ένα πλέγμα προστασίας ώστε καμιά γυναίκα να μην είναι μόνη απέναντι στον εργοδότη, τον προϊστάμενο, απέναντι γενικότερα σε τέτοιες συμπεριφορές. Αγωνιζόμαστε ο φοιτητικός μας σύλλογος να συζητά και να δρα απέναντι σε κάθε φαινόμενο ανισοτιμίας και καταπίεσης της γυναίκας, να διαμορφώνει αιτήματα και διεκδικήσεις. 

Αναδεικνύουμε ταυτόχρονα την αιτία τέτοιων φαινομένων που τόσο αγωνίζεται να κρύψει η κυβέρνηση και η παράταξη της στα Πανεπιστήμια! Αναδεικνύουμε δηλαδή το γεγονός ότι αυτά τα καταδικαστέα γεγονότα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό. Είναι η “κορυφή του παγόβουνου” της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, όπου τα όνειρά των γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για σπουδές και ενασχόληση με το επιστημονικό αντικείμενο, “σκοντάφτουν” στις οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αυτές είναι οι συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν. Τα παραπάνω ισχύουν και στον κλάδο μας, αφού η αυριανή υγειονομικός στο χώρο εργασίας θα έχει να αντιμετωπίσει εξαντλητικά ωράρια που καταπονούν ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό, μηδενική προστασία της μητρότητας που την αποκλείει ακόμα και από ορισμένες ειδικότητες, πίεση και εκβιασμούς από τον προϊστάμενο, τη διοίκηση του νοσοκομείου να βγει η δουλειά με τα ελάχιστα μέσα. 

Πάει πολύ να προσπαθεί να βγει και από πάνω ειδικά σε αυτά τα ζητήματα η ΔΑΠ!! Η παράταξη που έχει καταψηφίσει σειρά προτάσεων στα Διοικητικά Συμβούλια όλης της χώρας για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των νέων γυναικών, που κάνει τα πάντα για να θαφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες και οι αιτίες τέτοιων φαινομένων, που στηρίζει την αντεργατική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί μέχρι και σε απολύσεις εγκύων!! 

Μας κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία έτρεξαν να μας καταγγείλουν. Μακάρι, να έδειχναν τέτοια αντανακλαστικά για το άνοιγμα των σχολών μας, των κλινικών μας και για την προστασία της υγείας μας. Χωρίς ίχνος ντροπής, για άλλη μια φορά στο ΔΣ του Συλλόγου όταν προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας μας, όπως rapid test δύο φορές την εβδομάδα, δωρεάν μάσκες KN95, άμεσα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, απάντησαν με το κλασσικό αφήγημα της κυβέρνησης, την αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, όποιος θέλει να κάνει rapid test για να γυρίσει στην σχολή του ή στην κλινική του, μπορεί να στοιβαχτεί στις ουρές του Επιμελητηρίου Πατρών, οποίες πρακτικά είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ή μπορεί να το πληρώσει από την τσέπη του! Όπως μας είπαν μάλιστα, φρόντισαν από την πρώτη ημέρα να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο αποφυγής της διασποράς, το οποίο είναι… να μην πίνουμε καφέ μέσα στο αμφιθέατρο, για να μην κατεβάσουμε την μάσκα μας. Η κοροϊδία πλέον δεν έχει όριο! Η ΔΑΠ βάζει πλάτες στο να αποποιείται η κυβέρνηση την ευθύνη που έχει για τους πάνω από 20 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, για τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, για το σύστημα υγείας «μίας νόσου», για τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, για τους 2.000 πανελλαδικά υγειονομικούς, εκτός μάχης, που νοσούν από COVID-19, για το νέο κρατικό προϋπολογισμό, με τον οποίο κόβονται 450 εκ. € από την Υγεία! Σε αυτά τα κενά όμως, μας διαβεβαιώνουν ότι θα βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα διαθέσει κλίνες. Με το αζημίωτο βέβαια, γιατί όπως είπε ο υπουργός «εδώ δεν έχουμε κομμουνισμό, ό,τι επιτάσσεται πληρώνεται»… Αυτά τα κενά υπερασπίζονται ανοιχτά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ στην Ιατρική, δια στόματος του προέδρου του συλλόγου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η παράταξη του είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των αναστολών των συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Είναι υπέρ δηλαδή στο να δημιουργούνται 6.000 κενές θέσεις εργασίας στο σύστημα υγείας μέσα στην πανδημία, οι οποίες προστίθενται στις 6.500 ήδη κενές οργανικές θέσεις γιατρών πανελλαδικά!

Δυστυχώς για τη ΔΑΠ, οι φοιτητές γνωρίζουν “τα έργα και τις ημέρες” όλων των πολιτικών δυνάμεων που δρουν μέσα στο σύλλογο μας!! Ξέρουν ποιος μπαίνει μπροστά για την οργάνωση του αγώνα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι φοιτητές στην προσπάθεια μας να ζήσουμε και να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει. Ξέρουν αντίστοιχα καλά, ποιος φοβάται και μισεί έννοιες όπως η συλλογικότητα, η διεκδίκηση, η αλληλεγγύη σε όποιον το έχει ανάγκη.

Υ.Γ1: Που είχε χαθεί η 30 χρόνια πρώτη δύναμη, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική καλούσαν να συνεδριάσει το ΔΣ στις 25/11 που ήταν η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών; Ευτυχώς που δεν ήρθαν δηλαδή γιατί πέρυσι μας διαφήμιζαν την ελευθερία των γυναικών να επιλέξουν την πορνεία ως επαγγελματικό προσανατολισμό.

ΥΓ2: Μια δύναμη κρίνεται από τις θέσεις της αλλά και από τη δράση της. Πάει πολύ η ΔΑΠ να μιλάει για υποτίμηση των γυναικών, όταν κάποιες απ’ τις αφίσες που κυκλοφορούν, είναι αυτές που παραθέτουμε παρακάτω.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr