Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (06-10/12)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (06-10/12)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Δείτε τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών για την ακαδημαϊκή εβδομάδα 06-10 Δεκεμβρίου 2021:

Διαδικτυακή Ημέρα Καριέρας για φοιτητές και αποφοίτους με την εταιρεία Ernst & Young Ελλάδος, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021


Διαδικτυακή Ημέρα Καριέρας με την εταιρεία Ernst & Young (EY) Ελλάδος, μέσω Microsoft Teams θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 από  13:00 μ.μ. έως και 14:30 μ.μ. Η δράση συνδιοργανώνεται από την EY Ελλάδος  με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονίζεται από το Τμήμα Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Η διαδικτυακή εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους. Έμπειροι σύμβουλοι της ΕΥ Ελλάδος θα μιλήσουν για τις οριζόντιες δεξιότητες  (soft skills), για τις δεξιότητες του σήμερα και του αύριο, για τη συνεργασία με επιχειρηματίες και εταιρείες για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων και θα απαντήσουν σε ερωτήματα. Επιπλέον οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις πρακτικής άσκησης που παρέχει η εταιρεία μέσω ΕΣΠΑ.  Η ΕΥ Ελλάδος θα παρουσιάσει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που προσφέρει, τόσο στο νέο της γραφείο στην Πάτρα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται, καθώς ο κλάδος των Συμβούλων Επιχειρήσεων απορροφά κάθε χρόνο αποφοίτους από πολλά και διαφορετικά αντικείμενα σπουδών. Για να λάβετε το link και να παρακολουθήσετε την  E-Career Day δηλώστε συμμετοχή έως και τη Δευτέρα 13/12/2021 εδώ: https://forms.office.com/r/exg8X4c7QE (link φόρμας συμμετοχής). Location Microsoft Teams

Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα “Πανεπιστημιακά Μουσεία: Υπηρετώντας την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία” στις 13/12/2021

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων συνδιοργανώνουν Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα με την ευκαιρία του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς, με θέμα «Πανεπιστημιακά Μουσεία: Υπηρετώντας την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία», τη Δευτέρα 13/12/2021, στις 18.30.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.stmuseum.upatras.gr/index.php/el/2020-02-10-13-53-05/2019-03-23-19-13-11/2019-03-23-19-13-11/387-2021-12-06-08-18-34

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο: https://upatras-gr.zoom.us/j/97180565163?pwd=R1JEWlpST2FLeUwza1hmRmFhRGJ1dz09

Η αιμοδοσία πάει Πανεπιστήμιο – Εθελοντική αιμοδοσία κάθε 2η Πέμπτη του μήνα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αρχίζει συνεργασία  με το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με σκοπό τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη φοιτητική κοινότητα, στο εκπαιδευτικό και στο διοικητικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία κάθε 2η Πέμπτη του μήνα, ξεκινώντας από 9-12-2021 και ώρες από 09.30 έως 13.30 στο Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
«ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
Κέντρο Αίματος
ΡΙΟ-ΠΑΤΡΑ, Τ.Κ.  26504, Τηλέφωνο  2613 603 667-9  Fax  2613 603902

Προκήρυξη υποτροφιών Johns Hopkins 2021-2022 – Έως 12/01/2022 υποβολή δικαιολογητικών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών χρηματοδοτεί τη μετακίνηση φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με σκοπό την έρευνα και την κλινική άσκηση. Κατά την περίοδο της μετακίνησής τους (ακαδημαϊκό έτος 2021-2022) οι φοιτητές θα πρέπει να είναι προπτυχιακοί από το 5ο έτος φοίτησης και άνω, μεταπτυχιακοί ή/και υποψήφιοι διδάκτορες (οι οποίοι ως πρώτο πτυχίο έχουν αυτό της Ιατρικής), και να διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα.

Για την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα εξής:

1. Είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί επικοινωνία των υποψηφίων με συγκεκριμένη κλινική ή εργαστήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

2. Το σύνηθες χρονικό διάστημα της μετακίνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, έχει ως εξής:
– Clinical elective: 4 – 4 ½ εβδομάδες
– Research elective: 9 εβδομάδες

3. Η επιλογή των υποτρόφων και η προβλεπόμενη χρηματοδότηση ανά υποτροφία αναμένεται να κυμανθεί ως εξής:
– Clinical elective: έως 1 άτομο, περίπου 7.000 ευρώ
– Research elective: έως 2 άτομα, περίπου 3.500 ευρώ έκαστο

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 12/01/2022 τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου Πατρών (ισόγειο Κτιρίου Διοίκησης) σε κλειστό φάκελο. Η αίτηση συμμετοχής θα συνοδεύει εξωτερικά τον κλειστό φάκελο.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Πανεπιστήμιο Πατρών / Μνημόνιο Συνεργασίας με Johns Hopkins: https://www.upatras.gr/international-relations/international-cooperations/johns-hopkins-mou/
Johns Hopkins School of Medicine / Visiting Medical Student Information: https://www.hopkinsmedicine.org/som/offices/registrars/visiting-md/vis-med-info.html
johns_hopkins_application_2021

Περισσότερα: https://www.upatras.gr/prokiryxi-ypotrofion-johns-hopkins-2021-2022/

Δράσεις του Τμήματος Λογοθεραπείας  για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών οργάνωσε μια  σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Φοιτητές του Τμήματος συνέθεσαν και μελoποίησαν ένα τραγούδι με τίτλο: «Μην ξεχνάς να με αγαπάς» το οποίο απέδωσαν και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Παράλληλα, σχεδίασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό τα οποία διένειμαν στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, στο Κουκούλι, καθώς και στο κέντρο της Πάτρας. Μπορείτε να βρείτε το τραγούδι στο ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/MObQLd2-Pyg καθώς και το ενημερωτικό υλικό https://drive.google.com/file/d/1s2HWmpmsAqqK_8COfJN2EN3yiaSxQfEl/view?usp=sharing.

Η υπεύθυνη του ΜΕΤ μέλος της  Διεθνούς Επιτροπής Προτάσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM Resolution Committee)

Η Υπεύθυνη του Μουσείου  κα Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, αρχιτέκτων μηχανικός-εθνολόγος επιλέχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Προτάσεων (ICOM Resolution Committee), μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Ο στόχος της παραπάνω Επιτροπής είναι να χαράξει τις κατευθύνσεις των δράσεων και την αποστολή των Μουσείων για τα επόμενα τρία χρόνια. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι ένας Διεθνής Οργανισμός για τα Μουσεία και τους επαγγελματίες των μουσείων που υποστηρίζει την έρευνα, τη διατήρηση, τη συνέχιση και την επικοινωνία στην κοινωνία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του παρόντος και του μέλλοντος, υλικής και άυλης. Το ICOM έχει 44.686μέλη από 138 χώρες και παράλληλα  λειτουργούν 118 εθνικές επιτροπές και 32 Διεθνείς.

Είναι η πρώτη φορά που στην ICOM Resolusions Committee συμμετέχει μέλος από την Ελλάδα και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και διάκριση για τη χώρα και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επίσκεψη φοιτητών /φοιτητριών Erasmus του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ίδρυμα

Στις 3 Δεκεμβρίου 2021, φοιτητές και φοιτήτριες του Προγράμματος Erasmus επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς στο Κάτω Καστρίτσι, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεις εικαστικών της ελληνικής διασποράς ή δημιουργών που έζησαν για κάποιο διάστημα στην Ευρώπη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στον Ελληνικό Πολιτισμό», το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Οι φοιτητές και φοιτήτριες Erasmus που συμμετείχαν στην επίσκεψη εξέφρασαν ενθουσιασμό με την ξενάγηση στους εξαιρετικούς χώρους της έκθεσης.

Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας

Το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα Εδάφους 5 Δεκεμβρίου 2021 «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους»

Η αλάτωση και η νατρίωση του εδάφους αποτελούν σημαντικές διεργασίες υποβάθμισής του που απειλούν το οικοσύστημα και αναγνωρίζονται ως από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές. Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2021 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, την καταπολέμηση της αλάτωσης του εδάφους, την αύξηση της ευαισθητοποίησης για το έδαφος και την ενθάρρυνση των κοινωνικών ομάδων και των αγροτών να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.
Πρόγραμμα δράσεων που πραγματοποιήθηκαν:
Παρασκευή 3/12/2021: Διαδικτυακή συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους
Τρίτη 7/12/2021: «Το Έδαφος πάει ΣΧΟΛΕΙΟ !!!» Νηπιαγωγείο Ψωφίδας, Δήμου Καλαβρύτων. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών που  περιελάμβανε τις εξής δράσεις:

  1. Παρουσίαση της έννοιας του εδάφους για παιδιά νηπιαγωγείου
  2. Ζωγραφική με θέμα «το Σπίτι του Εδάφους»
  3. Φτιάχνω φυσικά χρώματα με το Έδαφος
  4. Παρατηρώ το Έδαφος με το μικροσκόπιο

Ψηφιακή συλλογή “Διογένεια” της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών

Σας ενημερώσουμε ότι στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί η ψηφιακή συλλογή «Διογένεια» http://diogeneia.library.upatras.gr, η οποία είναι η νεότερη συλλογή της ΒΚΠ και η οποία συλλέγει τεκμήρια μνήμης, υψηλής ιστορικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πάτρα, την Αχαΐα και την Ελλάδα.
Τα τεκμήρια αυτά συγκεντρώνονται σε θεματικές ενότητες, με κύρια ενότητα το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός της πρώτης αυτής ενότητας είναι η συλλογή και διάθεση τεκμηρίων, που αναφέρονται και σχετίζονται με την πενηνταεπτάχρονη ιστορία του Πανεπιστημίου. Απώτερο στόχο αποτελεί η συγκέντρωση υλικού μνήμης για την εξέλιξη και πρόοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία ενός νέου πόλου γνώσης της χώρας, μέχρι τη λειτουργία ενός Πανεπιστημίου που υπηρετεί στη σημερινή εποχή την αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα, τη δημιουργία και τον πολιτισμό. Οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στα τεκμήρια, χρησιμοποιώντας -μεταξύ άλλων- το Χρονολόγιο τεκμηρίων.
Εντός αυτής της ενότητας δημοσιεύεται ψηφιακή έκθεση με τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1972-1974. Η ψηφιακή αυτή έκθεση που βρίσκεται διαθέσιμη σε ιστοσελίδα της «Διογένειας» και περιέχει υλικό που έχει συλλεχθεί από σημαίνοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Τέλος, διατίθενται κι άλλες ενότητες, όπως η «Εν Πάτραις» που παρουσιάζει τη βιομηχανική ιστορία της Πάτρας και ειδικότερα την αρχιτεκτονική των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τις μηχανολογικές εφαρμογές και τις διαδικασίες παραγωγής, προβολής και διακίνησης των προϊόντων. Τα τεκμήρια αυτής της θεματικής συλλογής μπορεί κάποιος να τα εξερευνήσει μέσα από μηχανισμούς γεωχωρικής πλοήγησης.

Τηλέφωνα Ανάγκης – Επιφυλακής

Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

  • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
  • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο: 6978 188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982 961126 της επιφυλακής δικτύων.
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978 188881 και 6978 188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
  • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Ν. Τσάτσο, στο τηλ. 26410 74206 (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δωρεάν είσοδος σε αγώνες της Παναχαϊκής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΠΟΦΑΣΗ: Integrated master θα χορηγεί το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr