Το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών καθιερώνει Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ»

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν πως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ) καθιερώνει το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας σε μέλος ΔΕΠ του ΠΠ. Το βραβείο έρχεται (α) να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει το ΠΠ στην εξαίρετη διδασκαλία στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και (β) να αναγνωρίσει εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.

Πέραν των διδακτικών ικανοτήτων του, ο βραβευόμενος πρέπει να χαρακτηρίζεται από:


(α) το εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος του, και

(β) τη συμβολή του στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Οι υποψήφιοι Θα πρέπει να έχουν διδάξει τουλάχιστον έξι εξάμηνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια (ή τέσσερα εξάμηνα τα τελευταία τρία χρόνια για το βραβείο του 2021 για τα μέλη του πρώην ΤΕΙ). Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να οριστούν αυστηρά κριτήρια για την αξιολόγηση της διδακτικής ικανότητας των υποψηφίων για βράβευση, το κύριο στοιχείο είναι η γνώμη των ίδιων των διδασκομένων. Στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα εξής: (α) Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου των διδασκόντων από τους φοιτητές του Τμήματος. (β) Η γραπτή μαρτυρία αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινομενου.

(γ) Η τεκμηριωμένη συμβολή του προτεινόμενου στην ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών μεθόδων, αλλά και στη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνολογιών. (δ) Η τεκμηριωμένη συμβολή του στη δημιουργία νέων ή στην αναδιαμόρφωση υφιστάμενων μαθημάτων που προάγουν τις διεπιστημονικές σπουδές και ειδικεύσεις. (ε) Η πέραν του συνήθους συμμετοχή του στην επίβλεψη εξαιρετικών διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και διατριβών. (στ) Η μετάδοση ανεξάρτητης και πρωτότυπης σκέψης στους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και η ενεργός συμμετοχή και καθοδήγηση των φοιτητών. (ζ) Η ενεργός συμμετοχή του σε διαδικασίες ανοιχτής εκπαίδευσης, μέσω ομιλιών ή σειρών μαθημάτων, ευρέως αναγνωρισμένης ποιότητας, που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, ή επαγγελματίες επιστήμονες καθώς και το ευρύτερο κοινό. (η) Το ακαδημαϊκό ήθος που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου, άξιο να προβληθεί ως πρότυπο στους φοιτητές του.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από επτά μέλη, ένα από κάθε Σχολή του ΠΠ, που ορίζονται από τις αντίστοιχες Κοσμητείες. Οι εργασίες της επιτροπής συντονίζονται από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων. Η Θητεία της επιτροπής είναι τριετής.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

• Απόφοιτους που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα του προτεινόμενου και είναι σε Θέση να γνωρίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας του. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν οι προτείνοντες είχαν οι ίδιοι μια αξιοσημείωτη επαγγελματική εξέλιξη που ενδεχομένως επηρεάστηκε από τη διδασκαλία του προτεινόμενου.

• Απόφοιτους που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα του προτεινόμενου και είναι σε Θέση να γνωρίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας του. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν ο ι προτείνοντες είχαν ο ι ίδιοι μια αξιοσημείωτη επαγγελματική εξέλιξη που ενδεχομένως επηρεάστηκε από τη διδασκαλία του προτεινόμενου.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Γραμματεία της Πρυτανείας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) οποτεδήποτε μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ

Στον βραβευόμενο απονέμεται τιμητικό δίπλωμα, καθώς και η κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε συνέδριο (ή αντίστοιχη δραστηριότητα) σχετικό με την διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σε συνέδριο της επιλογής του. Το ύψος του βραβείου ανέρχεται σε €3000.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται στην ετήσια τελετή του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr