Πρύτανης Παν. Πατρών: Θα μειωθούν οι πύλες εισόδου της Πανεπιστημιούπολης

Πρύτανης Παν. Πατρών: Θα μειωθούν οι πύλες εισόδου της Πανεπιστημιούπολης

Την πρόθεση της Πρυτανείας να περιορίσει τον αριθμό των θυρών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας καθώς δημιουργεί προβλήματα στη φύλαξη, εκφράζει μιλώντας στο thebest ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, ο οποίος επαναλαμβάνει πως δεν είναι υπέρ της μόνιμης παρουσίας της αστυνομίας στο campus, αλλά υπέρ της δημιουργίας μιας υπηρεσίας φύλαξης, η οποία να είναι στην εποπτεία του Πρύτανη.

Όπως εξηγεί ο κ Μπούρας  το τελευταίο διάστημα οι μορφές παραβατικότητας στο Πανεπιστήμιο αφορούν κυρίως κλοπές εξοπλισμού από κτίρια, αναφέρεται σε επιθέσεις από αδέσποτα ενώ τονίζει πως «δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά το τελευταίο διάστημα επιθέσεων και κλοπών σε πρόσωπα».


Οι 7 θύρες και ο δρόμος για τη διέλευση κατοίκων του Καστριτσίου

Ο Πρύτανης υπογραμμίζει πως το Πανεπιστήμιο Πατρών «διαθέτει υπερβολικά μεγάλο αριθμό θυρών, εφτά και έτσι το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιείται ως κέντρο διέλευσης των περιοίκων. Η Πρυτανεία προτίθεται πολύ σύντομα να κλείσει τις πύλες και να τις περιορίσει σε έναν ελάχιστο αριθμό 2 το πολύ 3 θυρών, έτσι ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση. Σ’ αυτό εκκρεμεί η υπόσχεση εδώ και ένα χρόνο του Δήμου Πατρέων να πάρει αυτά που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και να φτιάξει έναν δρόμο για τους κατοίκους του Κάτω Καστριτσίου». Φέρνει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καποδιστριακό  ενώ αναρωτιέται:

«Όταν έχω έξι φύλακες στη βάρδια και έχω εφτά πόρτες, τι να ελέγξουμε; Υπενθυμίζω για να γίνεται και σύγκριση ότι το Καποδιστριακό στην Καισαριανή έχει μία ή δύο θύρες. Από μια πρόχειρη έρευνα θα μπορούσαμε με 2-3 πόρτες και τη δημιουργία του δρόμου  που έχει υποσχεθει ο Δήμος να καλυτερέψουν τα πράγματα. Θα συγκληθεί η Επιτροπή Φύλαξης του Πανεπιστημίου, θα υπάρχει μια εισήγηση και ο καθένας μας θα πάρει τις ευθύνες. Αλλά ευθύνες πρέπει να πάρουν και οι φορείς της πόλης όμως. Έχουμε παραχωρήσει στον Δήμο, πρέπει να κάνει μια  διαπλάτυνση, ώστε ένας μικρός δρόμος που είναι να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους Δεν μπορεί επειδή δεν υπάρχει δρόμος να είναι ανοικτό το Πανεπιστήμιο. Δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο αυτό». Αναφέρεται επίσης στην «ύπαρξη ενός παράνομου καταυλισμού ρομά στον Χάραδρο,έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως τους πάντες, υπάρχει πρακτικό κατεδάφισης και δεν υλοποιείται».

Υπηρεσία Φύλαξης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών εξηγεί πως δεν είναι υπέρ της μόνιμης παρουσίας της αστυνομίας στο campus, εκτιμά όμως «ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια υπηρεσία φύλαξης η οποία να είναι στην εποπτεία του Πρύτανη.Η αστυνομία θα καλείται αν και όταν προκύπτουν ενέργειες που διώκονται, παρεμβατικές ενέργειες που χρήζουν αντιμετώπισης από την αστυνομία. Δεν χρειάζεται η αστυνομία να είναι εντός του Πανεπιστημίου, αρκεί να καλείται όταν πρέπει. Δεν είμαι υπέρ της μόνιμης παρουσίας της αστυνομίας μέσα στο campus».

Διευκρινίζει επίσης ότι  «τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε από φοιτητές συμπεριφορές βίας σωματικής ή λεκτικής ή ενέργειες οι οποίες είναι παρεμβατικές. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και το έχουμε πει και στη Σύγκλητο. Παρεμβατικές ενέργειες για τις οποίες υπάρχει πρόνοια του νόμου θα φέρουν την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο. Φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν σε άλλα πανεπιστήμια, με προπηλακισμούς, χτίσιμο κλπ θα φέρουν την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr