Σύγκλητος Παν. Πατρών: Η αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια – Να αποσυρθεί η διάταξη

Σύγκλητος Παν. Πατρών: Η αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια – Να αποσυρθεί η διάταξη

Tην απόσυρση της διάταξης για το ειδικό σώμα Φύλαξης και προστασίας των Πανεπιστημίων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, που συνεδρίασε χθες.

Οπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη.


Η Σύγκλητος εκφράζει, επίσης τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας της εξίσωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων.

Η αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια – Να αποσυρθεί η διάταξη

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ΄ αριθ. 181/14.1.2021 συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά το μείζον θέμα Φύλαξης και Προστασίας των Πανεπιστημίων επί τη βάσει του προς ψήφιση  νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας περί σύστασης Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης των ΑΕΙ. Μετά  το πέρας της συζήτησης η Σύγκλητος απεφάσισε ομοφώνως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως αυτή να έχει στην δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία. Οι εν λόγω Ομάδες  πρέπει να υπάγoνται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη.

Στην απόφαση της Συγκλήτου επισημαίνεται επίσης, ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία, πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες.

Αναποτελεσματικά χαρακτηρίστηκαν μέσα όπως, η ελεγχόμενη πρόσβαση, οι κάρτες εισόδου κ.α. καθότι δεν εκκρίθηκαν ότι θα προσφέρουν ιδιαίτερα, ενώ αντιθέτως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο.

Επίσης, άνευ νοήματος κρίθηκε και  η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών όταν αυτές δεν εφαρμόζονται. Αντιδεοντολογικό με βάση την υφιστάμενη κουλτούρα των Πανεπιστημίων και αντιπαραγωγικό χαρακτηρίστηκε το σχήμα Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης που να υπάγεται στην Αστυνομία.

Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια γιατί η παρουσία της δεν  θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα. Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική διάταξη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr