Οι αποφάσεις της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την Πέμπτη, 4/12/2014, έγινε η υπ΄αριθ. 44/4.12.2014 συνεδρίαση της Συγκλήτου, στην οποία πραγματοποιήθηκε παράσταση διοικητικών υπαλλήλων αλλά και φοιτητών. Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες αποχώρησαν και το σώμα συνέχισε τη συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Με τη λήξη της συνεδρίασης εκδόθηκαν οι εξής σχετικές ανακοινώσεις:

1. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει για πολλοστή φορά το μείζον πρόβλημα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με την τελική έκθεση του εξωτερικού αξιολογητή που όρισε το ΥΠΑΙΘ το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται 659 υπαλλήλους ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 299. Επανειλημμένα ετέθη το θέμα στο Υπουργείο και είχαμε προφορικές διαβεβαιώσεις για πλήρη επάνοδο του προσωπικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Σύγκλητος δηλώνει ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται οριακά με υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρετούντων υπαλλήλων. Αν δε λυθεί το θέμα, 

το Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.


2. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει τις απειλές που εκφράστηκαν προς την Πρύτανι του Ιδρύματος από μεμονωμένους υπαλλήλους,  που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατά τη διάρκεια παράστασής τους στο χώρο της ως άνω συνεδρίασης.

3. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα να δηλώσει την αντίθεσή της σε κάθε μορφή κατάληψης σε τμήματα και υπηρεσίες, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των δικαιωμάτων τους.

4. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επανεκτίμηση του θέματος των διαγραφών φοιτητών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, με στόχο τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των σπουδών σε όσους φοιτητές το επιθυμούν εμπράκτως, δεδομένου ότι: α) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Οργανισμοί των ΑΕΙ και β) γίνεται αναδρομική ισχύς νόμου. Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης, η Σύγκλητος υπενθυμίζει τη σχετική εισήγηση της υπ’ αριθ. 41/6.11.2014 συνεδρίασής της, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην  εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν  αυτά  διδάσκονται σε χειμερινό  ή εαρινό  εξάμηνο.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ την Πέμπτη, 4/12/2014, μετά από την πολυήμερη κατάληψη των φοιτητών, ενώ συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. 

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα επισημότητα, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, η πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός (που πρόσφατα μας δώρισε τη βιβλιοθήκη του μέσω του Τμήματος Φιλολογίας), ενώ ακολούθησε μια σειρά βραβεύσεων, μέσα από τις οποίες το Πανεπιστήμιο απέδωσε φόρο τιμής στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον του, σε όλους αυτούς που βρίσκονται δίπλα του και το υποστηρίζουν, αλλά και στην πόλη των Πατρών: Μέσα σε ιδιαίτερη συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν οι 17 Καθηγητές που διετέλεσαν στο αξίωμα του Πρύτανη από το 1974 έως το 2014 και ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τους περισσότερους από αυτούς, ο τ. Γ.Γ. κ. Σπήλιος Παπαθανασόπουλος. Στο όνομα της Αριστείας, παρέλαβαν, από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως κ. Ν. Καραμάνο, τιμητικά διπλώματα οι απόφοιτοι των πέντε Σχολών που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία το τρέχον έτος, και στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι ευεργέτες, δωρητές και υποστηρικτές του Ιδρύματος: στη σκηνή ανέβηκαν, για να παραλάβουν το τιμητικό δίπλωμα από την Πρύτανι, δεκαπέντε άτομα —φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι ιδρυμάτων—, που έχουν ιδρύσει ακαδημαϊκές μονάδες, έχουν χρηματοδοτήσει υποδομές και έχουν στηρίξει με υποτροφίες την έρευνα και τους φοιτητές μας. Επίσης, βραβεύτηκε ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών για τη συμβολή του στην προϊδρυτική πολιτική του Πανεπιστημίου αλλά και η ΕΣΗΕΠΗΝ και το ΙΚΥ, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και τη μακρόχρονη, εποικοδομητική συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο. Τέλος, το Πανεπιστήμιο απέδωσε τιμή στον πνευματικό κόσμο των Πατρών, βραβεύοντας, μέσω του Αναπληρωτή Πρυτάνεως Δ. Πολύζου, τους τέσσερις Πατρινούς λογοτέχνες που έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο: την Αθηνά Κακούρη, τον Βασίλη Λαδά, τη Μαρία Λαϊνά και την Έρση Σωτηροπούλου. Η εκδήλωση έκλεισε με ρεσιτάλ κιθάρας του διεθνούς φήμη μουσικού Κώστα Κοτσιώλη, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, όπου, ανάμεσα στις εκθέσεις του ΙΚΥ και της ΕΣΗΕΠΗΝ, συναντήθηκαν και συνομίλησαν θεσμικοί παράγοντες και μέλη ΔΕΠ —του χθες και του σήμερα—, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές, φορείς και πολίτες. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr