Παν. Πατρών: Σύσταση Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο

Παν. Πατρών: Σύσταση Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο

Με απόφαση του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο, καθώς και την ανάπτυξη νέων πηγών και τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, τα οποία  αποτελούν προτεραιότητα της εθνικής κλιματικής και ενεργειακής στρατηγικής.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, προερχόμενοι είτε από την ακαδημαϊκή κοινότητα είτε από την αγορά, θα εργαστεί αμισθί για την κατάρτιση εντός του 2021 του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Στην Επιτροπή συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Αυγουρόπουλος.

Ευχόμαστε καλή θητεία και καλή δύναμη στο έργο της Eπιτροπής.

Η Επιτροπή

Πρόεδρος θα είναι ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ), Παντελής Κάπρος και Μέλη οι:

  1. Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, ειδικός Εμπειρογνώμων, Συντονιστής
  2. Δημήτριος Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Κωνσταντίνος Κωτούλας, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Εμπειρογνώμων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
  4. Δρ. Σπυρίδων Οικονόμου, Μεταλλουργός ΜηχανικόςΕΜΠ, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ
  5. Παναγιώτης Πανούσος, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης, εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ
  6. Μαρία Σχοινά, Χημικός Μηχανικός, Διευθύντρια Στρατηγικής και Ρυθμιστικών Θεμάτων, εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ Υποδομών
  7. Γιώργος Ξηρογιάννης, Μαθηματικός, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  8. Θεόδωρος Τσακίρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  9. Κωνσταντίνος Σφετσιώρης, τεχνικός εμπειρογνώμων
  10. Ιωάννης Βουγιουκλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Εμπειρογνώμων
  11. Γεώργιος Αυγουρόπουλος, εξωτερικός Σύμβουλος – εμπειρογνώμων
  12. Αθανάσιος Στούμπος, εξωτερικός Σύμβουλος – εμπειρογνώμων
  13. Πάρης Βουτεκάκης, εξωτερικός Σύμβουλος – εμπειρογνώμων
  14. Εμμανουήλ Σταματάκης, εξωτερικός Σύμβουλος – εμπειρογνώμων
  15. Θεόδωρος Ξανθόπουλος, εξωτερικός Σύμβουλος – εμπειρογνώμων

Η συγκρότηση της Επιτροπής συμπίπτει με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του πρώτου Κανονισμού για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, που θα αποτελέσει -μαζί με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης- την πλέον φιλόδοξη πτυχή της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ρίσκα και θα εκτιμήσει το κόστος των διαφόρων τεχνολογικών εφαρμογών για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των δικτύων και υποδομών μεταφοράς/αποθήκευσης υδρογόνου σε συνάρτηση με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και τις απόψεις της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας.

Σε πρώτη φάση, θα καταγράψει το εγχώριο δυναμικό ανάπτυξης εφαρμογών και τεχνολογιών υδρογόνου σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφορές, βιομηχανία), καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Ακολούθως θα υποβάλει προτάσεις για τη διαμόρφωση του αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου (όπου απαιτείται) και για τα μέτρα πολιτικής, που απαιτούνται για την προώθησή των εν λόγω εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, η Επιτροπή θα προβεί σε συγκριτική αξιολόγηση των στρατηγικών άλλων κρατών για την προώθηση του υδρογόνου. Θα εξετάσει επίσης τη συμβατότητα των προτεινόμενων εθνικών μέτρων και πολιτικών με τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές και το δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων, διερευνώντας παράλληλα τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο –που θα ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2021- θα περιέχει τους ακόλουθους άξονες:

  • Τον Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από ΑΠΕ σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς.
  • Τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής ανά ενεργειακό τομέα και χρήση.
  • Τα τεχνικο-οικονομικά στοιχεία για το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προτεινόμενα μέτρα για τους εγχώριους τομείς ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Η σύσταση Επιτροπής για το υδρογόνο με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων της αγοράς υπογραμμίζει τη βούληση της κυβέρνησης να παρακολουθήσουμε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπογραμμίζει επίσης τη βούλησή μας να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περαιτέρω διείσδυση των καθαρών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Στόχος μας είναι να χαράξουμε την κατάλληλη για τη χώρα Εθνική Στρατηγική, ενσωματώνοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr