Οι τελευταίες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΜΕ ΥΠΕΑΡΧΗ Γ. ΚΑΡΒΕΛΗ & ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.
Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας με τον Υπεάρχη Γιάννη Καρβέλη και με τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και Ρόη Αντωνοπούλου με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ειδικότερα με θέμα την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και της 6ης ΥΠΕ και στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid -19, κινήθηκε η συνάντηση με τον Υπεάρχη κ. Γιάννη Καρβέλη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3/12/2020 πέραν του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα και του Αντιπρύτανη Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού μετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ Καθηγητής Ευαγ. Λιάτσικος και ο αναπληρωτής Διοικητής του ΠΓΝΠ Dr. Δημήτριος Μπάκος. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας πεζογέφυρας η οποία θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο Πρύτανης επεσήμανε την προφανή ανάγκη ουσιαστικής συσπείρωσης όλων των δυνάμεων κατά της πανδημίας και επεσήμανε, ότι η συγκεκριμένη συνάντηση κατέδειξε τα σημεία, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας να ενδυναμωθεί το Σύστημα Υγείας. Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών δράσεων της 6ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημίου με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.


Παράλληλα στη συνάντηση που είχε ο Πρύτανης στις 3/12/2020 με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Οικονομικών Θεμάτων Ρόη Αντωνοπούλου, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας και δράσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Πρύτανης, ενημέρωσε το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας επί ουσιαστικών θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, ενώ τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου. Η ανταλλαγή απόψεων για επικείμενη συνεργασία, οδήγησε σε προτάσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο μερών, σε θέματα που αφορούν την Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και τη λειτουργία Θερινών Σχολείων.

Επίσης ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, συμμετείχε στις Συνελεύσεις των Τμημάτων: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Ζωϊκής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τα συγκεκριμένα Τμήματα, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και συζήτησε για τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
4 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα Εδάφους! Με τη δύναμη του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ήλιδας, το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί πολιτικές και πρακτικές για την ορθολογική διαχείριση των εδαφών, συμβουλεύει και στηρίζει τους παραγωγούς της ΠΔΕ και συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση, την έρευνα και κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία Εδαφολογικής συνείδησης και την ανάδειξη της σημασίας του εδαφικού πόρου στην αγροδιατροφή. Η Παγκόσμια ημέρα εδάφους σηματοδοτεί, κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, μια νέα αρχή στη διαρκή προσπάθεια όλων μας για υγιή εδάφη και υγιή ζωή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων από φοιτητές θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 έως και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021. Δυνατότητα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τα προπτυχιακά, εργαστηριακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, έχουν οι φοιτητές που δήλωσαν τα εν λόγω μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Ψηφιακού Άλματος εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους φοιτητές συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και υλοποιείται με τρόπο που διασφαλίζεται η ανωνυμία τους. Η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται μόνο με τους προσωπικούς κωδικούς του κάθε φοιτητή. Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε στο https://ps.modip.upatras.gr/.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΚΑΚΤΟΡΙΚΑ UPatras IQ
Σας ενημερώνουμε ότι στην αριθμ. 738 /01-12-2020 Συνεδρίαση του Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ αποφασίστηκε η παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης του «Προγράμματος «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ UPatras IQ 2020» έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 23:59. Μπορείτε να δείτε την τροποποιημένη Πρόσκληση καθώς και το Υπόδειγμα υποβολής Πρότασης στον ιστότοπο του προγράμματος.

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για την υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού σε θέματα ορθής χρήσης υλικού στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ΒΚΠ έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο σχετικό οδηγό. Εκεί απαντώνται τα κυριότερα ερωτήματα για θέματα αναπαραγωγής για εκπαιδευτικούς λόγους και για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
Εν συντομία, θυμίζουμε πως ο ισχύων Νόμος δεν επιτρέπει την ανάρτηση μη αδειοδοτημένου υλικού σε πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, και πως οι εξαιρέσεις του δεν μας καλύπτουν, καθώς τα τρία σχετικά άρθρα δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μπορείτε να αναρτήσετε κάτι μόνο εάν είστε ο κάτοχος του περιουσιακού δικαιώματος και το υλικό που έχετε συγγράψει σας ανήκει αποκλειστικά (π.χ. δεν έχετε μεταβιβάσει το δικαίωμα σε κάποιον εκδοτικό οίκο). Για τον λόγο αυτό πρόσφατη ΠΝΠ έδωσε τη δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ να αναρτούν στη βάση συγγραμμάτων του Ευδόξου πρόσθετο διδακτικό υλικό (παραδόσεις, σημειώσεις, κλπ.).
Ο οδηγός αυτός είναι προσβάσιμος τόσο από το μάθημα Εκπαιδευτική λειτουργία την εποχή του COVID-19" στο eClass, όσο και από τον δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα: https://library.upatras.gr/support/rights. Ο οδηγός συντάχθηκε από την ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με τη ΒΚΠ του ΑΠΘ και τη νομική σύμβουλο του ΣΕΑΒ. Ο οδηγός αυτός είναι σύντομος και γενικός. Για τον λόγο αυτό δεν καλύπτει όλες τις ιδιαίτερες περιπτώσεις και συνθήκες και απαιτείται προσοχή για την ασφαλή και νομότυπη χρήση πηγών. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να επιλεχθεί μια πιο συντηρητική πρακτική ή να προσφύγετε σε έμπειρη νομική συμβουλή.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΜΕΤ)
Το ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Σύλλογος Φίλων ΜΕΤ, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Εθελοντισμός και Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας στην εποχή COVID 19 –Το ΜΕΤ τιμά εθελοντές και χορηγούς», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/12/20 και ώρα: 18.00. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/
Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση εδώ: Meeting number (access code): 165 843 7504, Meeting password: hjVUcYMc266,
Join meeting <https://upatras.webex.com/upatras/j.php?MTID=m41348d6f602f5408e78d5dc40d...

18o ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ»
Το 18ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο «ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ» διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας σε συνεργασία με το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Γενική Κλινική Πατρών και το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το οποίο λόγω των συνθηκών θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2020. Δείτε το πρόγραμμα στο παρακάτω link:https://www.events.gr/programs/2020_12_exel_og_prog.pdf

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr