Παρατείνεται το εξάμηνο στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Πατρών για να μην χαθεί λόγω κατάληψης

Συνεδρίασε χθες η Συνέλευση του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών μετά από πρόσκληση της κ. Πρυτάνεως. Η κ. Πρύτανις διαπίστωσε την αδυναμία σύγκλησης του οργάνου από τον Πρόεδρο του Τμήματος λόγω της κατάληψης από τους φοιτητές και απεφάνθη ότι  συντρέχουν σοβαροί λόγοι αντιμετώπισης επειγόντων θεμάτων λόγω της μακροχρόνιας κατάληψης και κινδύνου απώλειας του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η Συνέλευση του Τμήματος στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέλη της, ως μόνο αρμόδιο ακαδημαϊκό όργανο, συνεδρίασε στο Κτήριο Α του Πανεπιστημίου Πατρών και εξέτασε ενδελεχώς την κατάσταση. Ιδιαίτερα επανεξέτασε το θέμα του κανονισμού σπουδών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών, ενώ αναζήτησε τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου απώλειας του διδακτικού εξαμήνου.

Αρχικά η Συνέλευση επιβεβαίωσε  την ανάγκη θέσπισης ορίων στο μέγιστο αριθμό μαθημάτων που υποχρεούται ο φοιτητής να μελετήσει και να εξεταστεί σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο.  Τα όρια αυτά έκρινε ότι είναι απαραίτητο ακαδημαϊκό συστατικό στοιχείο του κανονισμού προπτυχιακών σπουδών, καθότι: (α) διευκολύνουν τους φοιτητές να οργανώσουν τις σπουδές τους και να τις ολοκληρώσουν στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το νομικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων της χώρας μας και  (β) τους προστατεύουν, ώστε να αποφεύγονται μεγάλες συσσωρεύσεις μαθημάτων προϊόντος του χρόνου των σπουδών τους, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο και αυτήν ακόμη την φοιτητική τους ιδιότητα, λόγω του θεσμοθετημένου ορίου Ν+2 ετών στην διάρκεια φοίτησης


Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι ανάγκη να διευκολυνθούν οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στο Τμήμα και εισήχθησαν με προηγούμενο κανονισμό σπουδών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδίως φοιτητές που εισήχθησαν προ του 2011, έτος κατά το οποίο ίσχυσε, λόγω του νέου νόμου πλαισίου, το όριο Ν+2 στην διάρκεια φοίτησης. 

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το Πρόγραμμα Σπουδών χρήζει βελτιώσεων όπως διαπίστωσε και η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν και να ισχύσουν. 

Με βάση τα παραπάνω:

1.            Για τους τρέχοντες επί πτυχίω φοιτητές καταργείται κάθε όριο στη δήλωση μαθημάτων, ώστε να διευκολυνθούν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

2.            Για δε τους φοιτητές 2ου έως και 5ου έτους τίθεται ως όριο δήλωσης ο διπλάσιος αριθμός μαθημάτων (60 πιστωτικές μονάδες) . Στο όριο αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη τα μαθήματα Ξένων Γλωσσών, καθώς και Πολιτιστικού/ Παιδαγωγικού/ Οικονομικού περιεχομένου καθώς επίσης και η Διπλωματική Εργασία. Η επιλογή μαθημάτων γίνεται ελεύθερα χωρίς σειρά προτεραιότητας.

3.            Για τους νέους φοιτητές, εκείνους που πρόκειται να εγγραφούν από φέτος καθώς και στο μέλλον θα ισχύσει πιο αυστηρό όριο (45 πιστωτικές μονάδες για την κανονική διάρκεια σπουδών και 55 για τους επί πτυχίω). Στο όριο αυτό δεν λαμβάνονται επίσης υπόψη  μαθήματα Ξένων Γλωσσών, καθώς και Πολιτιστικού/ Παιδαγωγικού/ Οικονομικού περιεχομένου καθώς επίσης και η Διπλωματική Εργασία. Η επιλογή των μαθημάτων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας από τα μικρά έτη σπουδών προς τα μεγαλύτερα. Το όριο αυτό είναι εναρμονισμένο με αντίστοιχες αποφάσεις και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

4.            Η Συνέλευση διαπίστωσε ότι πρέπει να συζητηθούν θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Σπουδών με γνώμονα και το πόρισμα της πρόσφατης εξωτερικής αξιολόγησης και προς τούτο προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής με συμμετοχή και φοιτητών. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί άμεσα και θα καταθέσει στο Τμήμα τα πορίσματά της για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

5.            Σχετικά με το πρόβλημα κινδύνου απώλειας του διδακτικού εξαμήνου η Συνέλευση αποφάσισε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που της παρέχεται από το νόμο για να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, η Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε να ζητήσει από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής όπως προτείνει στην κ. Πρύτανι την κατά μέγιστο δύο (2) εβδομάδες παράταση (δηλαδή μέχρι 27/2/2015) του χειμερινού εξαμήνου του Ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση  του απαραίτητου αριθμού των 13 ημερολογιακών εβδομάδων διδασκαλίας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αν δεν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία την προσεχή Πέμπτη (4/12/2014) και δεν ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω διακοπή, τότε η συνέλευση του Τμήματος θεωρεί ότι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά το τρέχον εξάμηνο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Συνέλευση για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι ακαδημαϊκά θέματα, όπως τα παραπάνω, μπορούν να λυθούν μόνο με ειλικρινή διάλογο μεταξύ των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, σε συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος και ελπίζει ότι στο μέλλον μέσα από τον διάλογο θα αποφεύγονται κρίσεις όπως η τρέχουσα.

Διαβάστε Επίσης: Παρέμβαση καθηγητή για επίκαιρο θέμα: Ηλεκτρολόγοι Πάτρας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr