Διάκριση φοιτητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Διαγωνισμό Copernicus Hackathon

Η πενταμελής φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών κατέλαβε την 3η θέση

Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών Ευαγγελία Γκαγκά, Αναστασία Θάνου, Δημήτριος Μακρής, Αλέξανδρος Μικέλης και η δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Γερασιμία Μαρίνα Χαρδαλιά διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens 2020 (Online Edition) του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus της ΕΕ.

Η πενταμελής φοιτητική ομάδα κατέλαβε την 3η θέση, αναπτύσσοντας, στο χρονικό διάστημα ενός μήνα (8/5/2020 – 5/6/2020), μια εφαρμογή ως λύση στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του SARS-COV-2. Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορούν να εντοπιστούν οι συσχετίσεις ανάμεσα στην εξάπλωση του ιού και σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, το κλίμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα δεδομένα αντλούνται από τους οργανισμούς NASA, Copernicus, WHO και Apple. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον χρόνο επώασης του ιού, ο οποίος δεν είναι σταθερός. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τη εύρεση των συσχετίσεων μεταξύ της διασποράς του ιού και των υπόλοιπων παραγόντων.


Οι νικήτριες ομάδες είναι οι:

  1. SeaTrip (1η Θέση) με μέλη τους: Aileen Jiang, Αναστασία Βασιλείου, Γιάννη Γιαννόπουλο, Διονυσία-Χριστίνα Ριγάτου, Mahabir GuptaMichel Farachη οποία κέρδισε τη συμμετοχή της στο Copernicus Accelerator για 12 μήνες, 2500€ και άλλες παροχές των χορηγών.

Screenshot 21

Eικόνα 1 - Στιγμιότυπο από την στιγμή απονομής της SeaTrip

  1. Covid6gang (2η Θέση) που αποτελείται από τους: Βασιλική Πατσιούρα, Δήμητρα Χαραλαμποπούλου, Ισμήνη Σταθάκη-Αμαραντίδου, Μιχάλη Χριστοδουλάκη, Ορέστη Θεοδωρακόπουλο, Σπυρίδωνα Κολοβό, η οποία κέρδισε 1500€ και άλλες παροχές των χορηγών.

Screenshot 18

Εικόνα 2- Στιγμιότυπο από την στιγμή απονομής της Covid6gang

  1. UoP (3η Θέση) που αποτελείται από τους: Αλέξανδρο Μικελή, Αναστασία Θάνου, Γερασιμία Μαρίνα Χαρδαλιά, Δημήτριο Μακρή, Ευαγγελία Γκάγκα η οποία κέρδισε 1000€ και άλλες παροχές των χορηγών.

Screenshot 17

Εικόνα 3 -Στιγμιότυπο από την στιγμή απονομής της UoP

Όλες οι νικήτριες ομάδες έλαβαν laptop από το έργο NEANIAS, IMAGINE Professional άδειες από την GeoSystems Hellas, άδειες εκπαίδευσης από το GeoUniversity.

Οι ομάδες που παρουσίασαν στον τελικό του διαγωνισμού και αντιμετώπισαν προκλήσεις που σχετίζονται με ανάγκες της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας ήταν οι:

  • AFROS, που στόχευσε σε μια διαδικτυακή υπηρεσία Βαθυμέτρησης ρηχών νερών που θα συνδυάζει εικόνες Copernicus sentinel_2 με δεδομένα crowdsource από ένα location-based παιχνίδι.
  • Copernicusses που ανέπτυξε ένα παιχνίδι 2D clicker για Android, μία προσομοίωση διαχείρισης σταθμών αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα του ανέμου από το Copernicus. Πρόκειται για μια εθιστική ενημερωτική περιπέτεια βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα.
  • Covid6gang που ανέπτυξε μία εφαρμογή παρακολούθησης του ιού Covid-19 που συλλέγει δεδομένα για το κλίμα και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση ιών.
  • Gallenvi που στόχευσε στη δημιουργία μιας «καλλιτεχνικής διαδρομής» λαμβάνοντας υπόψιν πιθανώς δεδομένα Copernicus και έχοντας περιβαλλοντικό προσανατολισμό.
  • Ocean's 6 που στόχευσε στην ανάπτυξη ενός Ναυτικού Συστήματος Βοήθειας Πλοήγησης, το οποίο θα προτείνει μια βέλτιστη διαδρομή μεταξύ των σημείων προέλευσης και προορισμού.
  • SeaTrip που μέσω μίας εφαρμογής προσφέρει ένα σύστημα πλοήγησης ενός προορισμού στη θάλασσα με μια ασφαλή διαδρομή. Η παρεχόμενη διαδρομή λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες αποδεκτές αρχές και τεχνικές ασφαλούς ταξιδιού διέλευσης.
  • UoP που συνέλεξε κλιματικά και δημογραφικά δεδομένα από το Copernicus και άλλες πλατφόρμες για να εντοπίσει τη συσχέτιση μεταξύ των περιστατικών Covid-19 σε επιλεγμένες χώρες με στόχο να προβλέψει τα νέα περιστατικά ημερησίως.

Το CopHackOn 2020 αποτελεί μέρος του Copernicus Hackathon Programme και του Copernicus Start-up Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την AZO (Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen).

To CopHackOn 2020 διοργανώθηκε από το Corallia, Μονάδα του Ε.Κ. Αθηνά, με την υποστήριξη του NEANIAS Project, των μελών του Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), την SPIN και τα ελληνικά δίκτυα Copernicus Academy και Relay.

Ο Διαγωνισμός είχε 9 σημαντικούς χορηγούς:

  • Golden Sponsor: Bodossaki Foundation.
  • Silver Sponsors: Eurobank, egg–enter•grow•go, Planetek Hellas, EFA Group
  • Bronze Sponsors: Geospatial Enabling Technologies, GeoSystems Hellas.
  • In Kind Sponsors: GEO University, NEANIAS Project

Το Copernicus Hackathon in Athens υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τους ερευνητές και επιχειρηματίες, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής: κ. Ανδρεάκο Ευάγγελο, Ανοσοβιολόγο, Ερευνητή Α'-Διευθυντής Ερευνών του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Καρπούζη Κώστα, Διευθυντή Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, κ. Κωμοδρόμο Κωνσταντίνο, Συνιδρυτή & CEO της Vesselbot, κ. Κωστόπουλο Ιωάννη, Συνιδρυτή & CEO της SAMMY, κα. Νομικού Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας - Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, κα. Πετρά Ελένη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Ε.Κ. Αθηνά, κ. Ράμφο Ιωάννη, Συνιδρυτή & CEO της CSeaNav, κ. Ραψομανίκη Σπυρίδωνα, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, και κα. Τουλούμη Γιώτα, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής αποτέλεσαν και μέντορες των ομάδων κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων. Οι ομάδες υποστηρίχτηκαν ακόμα από τους μέντορες: κα. Γαρουφαλιά Χριστίνα, κ. Δήμου Αθανάσιουκ. Ζανετόπουλο Κωνσταντίνο, κα. Ιωαννίδου Στέλλακ. Μαυρίκη Χρήστο, κ. Ντούσκο Μάκη, κ. Παπαστεφανάτο Γιώργο, κ. Στρατηγό Νίκο, και κ. Ψυρούκη Ηλία.

Οι Community Partners έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επικοινωνία του διαγωνισμού και την προσέλκυση τόσο μεγάλου αριθμού συμμετοχών. Πρόκειται για τους: egg–enter•grow•go, Mindspace, IEEE NTUA Branch, Chemecon, IEEE AUTH Branch, Greek NewSpace Society, Aristotle Space & Aeronautics Team, Prometheus Eco Racing, BEST Athens, GeoTopo, AEGEE Thessaloniki, EESTEC LC Athens, EESTEC LC Thessaloniki, BEAM Thessaloniki, IEEE Computer Society.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού απετέλεσαν εμπειρογνώμονες του Copernicus από τον Ερευνητικό και Επιχειρηματικό χώρο: ο κ. Καράντζαλος Κωνσταντίνος, Αναπλητωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Συντονιστής Στρατηγικής Διευθύνουσας Επιτροπής του Neanias, ο κ. Μαυρέλης Γαβριήλ, CEO της GeoSpatial Enabling Technologies, ο κ. Μπολλάνος Στέλιος, Συνιδρυτής & Διευθυντής της Planetek Hellas, ο κ. Sanchez Jorge μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του si-Cluster & CSFO του Corallia, η κα. Τσάκαλου Τζένη, Αεροναυπηγός Μηχανικός & Σύμβουλος Επιχειρήσεων της EFA Group και η κα. Χαραλαμποπούλου Μπέτυ, CEO της GeoSystems Hellas

Ο συντονιστής του Διαγωνισμού στην Ελλάδα κος. Jorge Sanchez ανέφερε σχετικά: «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την χώρα μας και τον κόσμο, είναι ανάγκη περισσότερο από πότε να ενεργούμε μαζί για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να καινοτομούμε».

Τέλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και διαχείρισης του Διαγωνισμού κος. Πάνος Σπύρου δήλωσε: «Ήταν μία όμορφη εμπειρία για όλους όσους ενεπλάκησαν. Η αποφασιστικότητα και η όρεξη των ομάδων κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων του Διαγωνισμού αλλά και η σημαντική στήριξη των μεντόρων τους καθ’ όλη τη διάρκεια, αποτελεί έμπνευση στο δύσκολο έργο της υποστήριξης της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με το Corallia

Το Corallia, ιδρύθηκε το 2005 και έχει αναλάβει την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη clusters, αποτελεί θερμοκοιτίδα και επιταχυντή νεανικής επιχειρηματικότητας. Σήμερα, συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, με περισσότερα από 160 μέλη, το gi-Cluster (Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές), το mi-Cluster (Συστήματα & Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-Cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές) και έχει βραβευτεί με την πιστοποίησης αριστείας Gold Label για τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, διαχειρίζεται τη λειτουργία δυο θεματικών Επιχειρηματικών Κέντρων Καινοτομίας (Business Innovation Centres- BICs), συνολικής έκτασης 6.000 τμ..: το α2-innohub (HQ) στο Μαρούσι και το π1-innohub στην Πάτρα και έχει αποκτήσει πιστοποίηση αριστείας EU|BIC. Επίσης, υλοποιεί μια σειρά πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με σημαντικούς εταίρους και υποστηρικτές: έναν από τους σημαντικότερους επιταχυντές της χώρας, το πρόγραμμα egg-enterˑgrowˑgo (30+ start-ups κάθε χρόνο) σε συνεργασία με τη Eurobank, το Be Your Own Boss (150+ νέοι εκπαιδεύονται πάνω στην επιχειρηματικότητα κάθε χρόνο) σε συνεργασία με το Prince’s Trust International, το Educational Trip (20+ young leaders κάθε χρόνο) που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ελλήνων φοιτητών διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Hackathons, Ημέρες Καριέρας, Internships Days, Networking Days, κ.ά. To Corallia είναι πιστοποιημένο με ISO 9001:2008, βάσει των διαδικασιών TUV NORD CERT, για το σύστημα διαχείρισης που εφαρμόζει στη διαχείριση προγραμμάτων, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής καθώς και διεθνείς συνεργασίες στρατηγικής σημασίας. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.corallia.org

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr