Απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Φαρμακευτικής Πατρών για την εξεταστική

Απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Φαρμακευτικής Πατρών για την εξεταστική

"Ύστερα από την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από τον πρόεδρο του Τμήματος, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των εργαστηρίων και της εξεταστικής μας. Το Τμήμα συνεχίζει να μην ικανοποιεί το αίτημα του ΦΣ για πραγματοποίηση ΓΣ ώστε να πάρει θέση απέναντι και στα αιτήματά μας.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τις ευθύνες της, αφού εξακολουθεί να μη δίνει σαφείς απαντήσεις στο χρόνο και τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής και συνολικά στα δίκαια αιτήματά μας.


Δεν μένουμε σιωπηλοί! Οι διαβεβαιώσεις ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εξεταστική δεν πείθουν κανέναν. Η κυβέρνηση να απαντήσει για το πώς θα εξεταστούμε δια ζώσης στα αμφιθέατρα όταν αυτά στα ιδρύματα εδώ και καιρό δεν επαρκούν για να χωρέσουν τους φοιτητές που προσέρχονται να εξεταστούν. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης στη σχολή (αλλά και στην εστία), ο ελλιπέστατος εξοπλισμός δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και πριν την πανδημία. 

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής άμεσα. Να ληφθούν τώρα τα μέτρα ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές μας, όσοι από εμάς μένουν σε άλλη πόλη, είμαστε εργαζόμενοι να προγραμματίσουμε τα έξοδά μας, αλλά και τη μελέτη μας. Να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των φοιτητών που έφυγαν από τον  τόπο σπουδών τους, αλλά και εξοπλισμός για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως όλοι. Να προχωρήσει άμεσα η διανομή των συγγραμμάτων για όλους στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι φοιτητές. 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: 

1. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

2. Προμήθεια και τοποθέτηση επαρκούς ποσότητας σαπουνιού και χαρτιών υγιεινής σε όλους τους χώρους Υγιεινής. Τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων.

3. Να πραγματοποιηθεί εκ νέου ενημέρωση από το τμήμα Λοιμώξεων για την επιστροφή των φοιτητών.

4. Να υπάρξει ειδική φροντίδα για τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ισότιμα την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδική μέριμνα για φοιτητές που επιβεβαιωμένα νοσούν με COVID-19. Ειδική μέριμνα για τους φοιτητές των ευπαθών ομάδων, καθώς και εκείνων των φοιτητών όπου μέλος της οικογένειάς (όπου και διαμένουν μαζί στην Πάτρα) ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. 

5. Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει στην ευθύνη της την παρακολούθηση της υγείας όλων των φοιτητών. Να επαναλειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ιατρείο της Εστίας.

6. Δωρεάν έλεγχος (test) για COVID-19 σε Φοιτητές Φαρμακευτικής και σε όλο το προσωπικό του Τμήματος .  

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Να δημιουργηθεί πρόγραμμα με μικρότερες ομάδες για τη διενέργεια των εργαστηριακών ασκήσεων, που θα ανακοινωθεί άμεσα.

2. Παράταση του ακαδημαϊκού έτους για να καλυφθούν τα κενά. Να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις.

3. Σε εργαστήρια όπου οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στο αντίστοιχο μάθημα του επόμενου εξαμήνου , όπως στη Βιοχημεία I ή σε όποιο άλλο μάθημα δίνεται η δυνατότητα αυτή και δεν γίνει εξέταση του εργαστηρίου, ο προβιβάσιμος βαθμός που θα βγαίνει μόνο από την εξέταση του μαθήματος να περαστεί στο progress, ώστε να μην στερηθεί κανένας φοιτητής το στεγαστικό επίδομα.

4. Να εξασφαλιστεί το κατάλληλο, μόνιμο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή, ολοκληρωμένη και ομαλή επαναλειτουργία των χώρων εκπαίδευσης το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, με βάση τις νέες ανάγκες που προκύπτουν

5. Να μην παρθούν παρουσίες σε εργαστήρια για όσους φοιτητές δεν μπορούν  να παρευρεθούν σε αυτά λόγω ζητήματος υγείας.

6. Να μη γίνουν εκπτώσεις στις γνώσεις που παίρνουμε από τις εργαστηριακές ασκήσεις δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εκάστοτε μαθήματος.

7. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης, ολοκληρωμένα και ομαλά, χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά, όπως για παράδειγμα στο μάθημα του 10ου εξαμήνου, Φαρμακευτική Φροντίδα όπου δεν υπάρχει καν ενημέρωση προς τους φοιτητές όλο αυτό το διάστημα. 

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

1. Να ανακοινωθεί άμεσα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής των εξεταστικών για όλους τους φοιτητές. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο, πρακτική άσκηση.

2. Να πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική από 22 ή 29 Ιούνη μέχρι 24 ή  31 Ιούλη,  προκειμένου να έχουν παραληφθεί τα συγγράμματα και να υπάρχει το απαραίτητο κενό ανάμεσα στο πέρας των εργαστηριακών ασκήσεων και την προετοιμασία των φοιτητών για την εξεταστική, αλλά και για να παραμένουν αποσυμφορημένοι οι χώροι και να είναι διπλή για όλους.

3. Πλήρης εξεταστική για όλα τα έτη, ειδικά για τους 5ετείς. 

4. Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα). 

5. Χρονική απόσταση μεταξύ της εξέτασης δυο διαδοχικών μαθημάτων, για τον αποσυγχρωτισμό των χώρων και τον καθαρισμό-απολύμανση αιθουσών και αμφιθεάτρων

6. Οι φοιτητές να εξετάζονται ανά μικρές ομάδες με προϋπόθεση την τήρηση μεγαλύτερων από τις συνήθεις αποστάσεων μεταξύ των εξεταζόμενων

7. Παράλληλη αξιοποίηση κάθε πρόσφορου εναλλακτικού τρόπου εξέτασης που να καλύπτει ολοκληρωμένα το αντικείμενο

Για την τηλεματική εξέταση να δοθεί με ευθύνη των ιδρυμάτων σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο, να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν αν εξεταστούν. 

Ζητούμε κενό 7 – 10 ημερών από την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ασκήσεων για την προετοιμασία για την εξεταστική.

10. Να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των εξετάσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί υπότροφοι και υποψήφιοι διδάκτορες, να αμείβονται κανονικά για το διάστημα που απασχολούνται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές και που ανεστάλη η πρακτική τους άσκηση στο επίδομα των 800 ευρώ και να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής. Να μην μπουν οι φοιτητές του 5ου έτους στο δίλλημα του πτυχίου ή των 750ευρώ  της πρακτικής τους μέσω ΕΣΠΑ, η οποία είχε ανασταλεί το διάστημα αυτό. 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

1. Να ενισχυθούν με κρατική ευθύνη όλα τα μέτρα μέριμνας, η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση. Αύξηση των δρομολογίων, πρόσληψη προσωπικού, επαρκής απολύμανση και αερισμός.

2. Να μετακινηθούν δωρεάν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους. Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας

3. Να ανοίξουν οι φοιτητικές λέσχες με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, με καθημερινές απολυμάνσεις.

4. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές. Να εξασφαλιστούν μέτρα για την ασφαλή σίτιση όλων των φοιτητών στην Εστία του ΠαΠα (συσκευασμένα τρόφιμα). 

5. Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους.

6. Να δοθεί στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που νοικιάζουν σπίτι για τους μήνες που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε αναστολή.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

1. Να λειτουργήσει μόνο το Αναγνωστήριο της Ιατρικής με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

2. Τώρα να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής

3. Να ανοίξει ο Εύδοξος ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να τροποποιήσουν τον τόπο παράδοσης.

4. Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους χώρους εκπαίδευσης. 

5. Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Γνωρίζουμε ότι για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι διεκδικήσεις μας απαιτούνται τώρα:

1. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την Παιδεία

2. Μόνιμες μαζικές προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για την καλυψη των κενών.

3. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για τις ανάγκες (καθαριότητας, σίτησης)

4. Επαρκείς εργαστηριακές αίθουσες , σύγχρονο εξοπλισμό, αναλώσιμα για όλους.

5. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις επιστημονικές κατευθύνσεις για την προστασία της υγείας μας, χωρίς εκπτώσεις, ιδιαίτερα αφού βρισκόμαστε στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση και στο επόμενο εξάμηνο.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δεν σκύβουμε το κεφάλι! Αντλούμε δύναμη από τη συλλογική δράση και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο!

Καλούμε τώρα την κυβέρνηση, την πρυτανεία και το τμήμα να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και ισότιμη για όλους τους φοιτητές διεξαγωγή της εξεταστικής. Διεκδικούμε μέτρα που απαντούν στις ανάγκες μας για την ομαλή και ολοκληρωμένη ολοκλήρωση του εξαμήνου και πραγματοποίηση της εξεταστικής.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Καταθέτουμε τα αιτήματά μας στην πρυτανεία την Παρασκευή 21/05/20, ημέρα διεξαγωγής συγκλήτου."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr