Η αλήθεια για το βίντεο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών!

Η αλήθεια για το βίντεο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μετά την διακίνηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φοιτητές του Τμήματος όπου μέσω αυτού παρουσίαζαν την καθηγήτρια που πραγματοποιούσε εξ αποστάσεως διάλεξη εν ώρα διαλείμματος να εκστομίζει υβριστική φρασεολογία (κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει).

Η φωνή όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» φοιτητές του Τμήματος δεν είναι της καθηγήτριας αλλά μιας εκ των φοιτητριών του Τμήματος που παρακολουθούσε την εξ αποστάσεως διάλεξη η οποία ξέχασε ανοικτό το μικρόφωνό της.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος συνεδρίασε εκτάκτως μεταμεσονύκτια και το ψήφισμα που εξέδωσε τονίζει πως η υβριστική φρασεολογία που διακινείται στο βίντεο μεταξύ φοιτητών δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω καθηγήτρια.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν το έκτακτο ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου:

«Σχετικά με το σημερινό περιστατικό και το βίντεο που έχει δημοσιευθεί μετά το πέρας Διάλεξης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα θέλαμε ως Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, να ξεκαθαρίσουμε ότι η υβριστική φρασεολογία δεν προέρχεται από την Διδάσκουσα του εν λόγω μαθήματος και δεν απευθύνεται σε αυτή και σε κανένα άλλο μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ακαδημαϊκού περιβάλλον του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί πεδίο θετικής παρέμβασης και δημιουργικής δράσης. Είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων σε κλίμα συνεργατικού διαλόγου, είναι πεδίο ελεύθερης αναζήτησης, παραγωγής της γνώσης της Ιατρικής Επιστήμης και τέτοια περιστατικό δεν έχουν χώρο σε αυτό. Μέλη ΔΕΠ και φοιτητές αποτελούμε μια ακαδημαϊκή οικογένεια, από την οποία αποφοιτούν κάθε χρόνο νέοι Επιστήμονες, με χαρακτηριστικά επιστημονικής αρτιότητας και κριτικής σκέψης.

Την ώρα που η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πανδημία για την οποία απαιτείται ομοψυχία και αλληλεγγύη, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για κάποιους, το εν λόγω βίντεο, αποτέλεσε ευκαιρία διασποράς και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων με σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος του Τμήματός μας».

Πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» αναφέρουν ότι αναμένεται να ακολουθήσει πειθαρχική διαδικασία.

Σχετικό screenshot από το βίντεο που διακινείται μεταξύ φοιτητών

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Γούμενος Δημήτριος για το βίντεο:

«Σας πληροφορούμε ότι, χθες, Τρίτη 24 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του μαθήματος της απαρτιωμένης διδασκαλίας στο Αιμοποιητικό με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κάποιοι φοιτητές ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν ή ότι δεν είχαν εικόνα.

Ο διδάσκων του μαθήματος, Καθηγητής κ. Ανάργυρος Συμεωνίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία και ότι όλοι οι συμμετέχοντες καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στη συνέχεια οι φοιτητές έλαβαν την υπόσχεση ότι θα διερευνηθεί αν θα μπορούσε το συγκεκριμένο μάθημα να πραγματοποιηθεί ξανά και να βιντεοσκοπηθεί, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι να το παρακολουθήσουν. Κατόπιν, οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι ακολουθεί δεκάλεπτο διάλειμμα.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ακούγεται η φωνή μιας φοιτήτριας, η οποία έχει ξεχάσει ανοικτό το μικρόφωνό της, και η οποία, προφανώς απευθυνόμενη σε άτομο που βρίσκεται μαζί της, μιλάει με υβριστικό λόγο αναφερόμενη στους φοιτητές που είχαν κάνει νωρίτερα σχόλια σχετικά με τον ήχο και την εικόνα. Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό, καθώς το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε στο ΥouTube, προφανώς από κάποιον από τους συμμετέχοντες, ο οποίος και βιντεοσκόπησε την παράδοση του μαθήματος. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία βιντεοσκόπησης ή μαγνητοφώνησης των διαλέξεων χωρίς την έγκριση του διδάσκοντος δεν είναι νόμιμη και ενδεχομένως επισύρει κυρώσεις.

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος που καλλιεργείται στο Τμήμα και προσβάλλει τους συμμετέχοντες στην εν λόγω εκπαιδευτική διαδικασία.

Θα ακολουθήσει η διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Πατρών».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΑΑΚ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

"Χθες (24 Μαρτίου 2020), κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο μετά το πέρας εξ αποστάσεως διάλεξης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία διασποράς και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων με σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος των Διδασκόντων και του Τμήματος Ιατρικής γενικότερα. Θα θέλαμε για μια ακόμα φορά, να ξεκαθαρίσουμε ότι η υβριστική φρασεολογία δεν προέρχεται από μέλος ΔΕΠ του εν λόγω μαθήματος και δεν απευθύνεται σε κανένα μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματός Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέχρι αργά το βράδυ, το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αναφορές στο περιστατικό ακόμα και από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, πανελλαδικής εμβέλειας, αναπαράγοντας ότι οι ύβρεις προέρχονται από μέλος ΔΕΠ του μαθήματος. Επιπλέον, υπήρχε συνεχιζόμενοι αναστάτωση και κινητικότητα από την πλειονότητα των φοιτητών του Γ’ έτους, όπου και έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό. Με τα παραπάνω δεδομένα, στις 23.32, αποστείλαμε αίτημα διεξαγωγής έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου για το σοβαρό ζήτημα, που προσβάλει φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και γενικότερα όλη την ακαδημαϊκή οικογένεια του Τμήματος. Η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής τηλεφώνησε στην Πρόεδρο του Συλλόγου (εκλεγμένη με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και ζήτησε ενημέρωση για το περιστατικό και θεώρησε δύσκολο να διεξαχθεί Διοικητικό Συμβούλιο, αδιαφορώντας για το έκτακτο περιστατικό. Ωστόσο, τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη για διενέργεια Διοικητικού Συμβουλίου. Κατόπιν, απάντησε στο αίτημά μας ο εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ, ο οποίος ζήτησε χρόνο και ξεκαθαρίσαμε, ελέω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης (πρακτική που έχουμε ακολουθήσει και στο παρελθόν) ακόμα και μεταμεσονύκτια. Μετά από πολλά μηνύματα που εστάλησαν μεταξύ των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων, η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι εάν συνεχιστεί η στάση των δύο άλλων δυνάμεων (Πανσπουδαστική και ΕΑΑΚ), θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή μόνο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κάτι το οποίο δεν επιδιώκουμε και δεν επιδιώξαμε κατά την έκτακτη αυτή κατάσταση.

Γύρω στις 00.40 (ξημερώματα 25/3/2020), οι 4 εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη καλώντας και συμπεριλαμβάνοντας τους 2 εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής και τον 1 εκπρόσωπο των ΕΑΑΚ. Οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ δεν εμφανίστηκαν ποτέ, παρά τα επαλειμμένα τηλέφωνα που κάναμε, ενώ ο εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ, αρχικά συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη και αποχώρησε από την Συνεδρίαση. Με αίσθημα ευθύνης, συνεχίσαμε τη διεξαγωγή του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο διέθετε απαρτία ακόμα και έλαβε απόφαση άμεσα. Μετά το πέρας της νόμιμης και καταστατικά κατοχυρωμένης διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου, και περί τις 02.45 οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ καλούσαν για την επόμενη ημέρα (26/3) έκτακτο ΔΣ. Γιατί δεν συμμετείχαν άραγε στην συνεδρίαση (στις 00.45) και υποστηρίξαν ότι ήταν αργά, ενώ 2 ώρες μετά είναι σε θέση να καλούν σε άλλη έκτακτη συνεδρίαση; 

Είναι ντροπή, την ώρα που ένα ολόκληρο έτος (Γ’ έτος), Μέλη ΔΕΠ, μια ολόκληρη ακαδημαϊκή οικογένεια απαιτεί αποφάσεις, κάποιες παρατάξεις να εθελοτυφλούν και να κρύβονται πίσω από φτηνές δικαιολογίες. Το περιστατικό αυτό βέβαια έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την διαρροή ψευδών ειδήσεων για παραπληροφόρηση της κοινωνίας, από την παράταξη της Πανσπουδαστικής και την ίδια την ΚΝΕ, βρίσκοντας εν μέσω κρίσης Δημόσιας Υγείας, την ευκαιρία διασποράς και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων με σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Καταγγέλλουμε, την στάση των εκλεγμένων εκπροσώπων-μελών της Πανσπουδαστικής στο ΔΣ του Συλλόγου μας, που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς και το εκλεγμένο μέλος-εκπρόσωπο του σχήματος της ΕΑΑΚ, που αποχώρησε από τη διαδικασία, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η παράταξη της ΕΑΑΚ στην Σχολή μας είναι φερέφωνο της Πανσπουδαστικής και ακολουθεί πιστά τα βήματά της.

Ο Σύλλογος είναι ζωντανός και πρέπει να παίρνει θέση στα ζητήματα της Σχολής. Την ώρα που η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πανδημία για την οποία απαιτείται ομοψυχία και αλληλεγγύη, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι κάποιες παρατάξεις και οι εκπρόσωποί τους, δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr