Καταγγελία Φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών: Να αναλάβετε πιο ουσιαστικά το ρόλο σας Κυρία Πρύτανη για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος μας

Καταγγελία φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με επιστολή του στα Foititikanea.gr, τονίζει τα εξής:

Η εν λόγω κατάληψη, η οποία διανύει την 3η της εβδομάδα, ουσιαστικά ξεκίνησε με αίτημα την άρση του μέγιστου ορίου δήλωσης μαθημάτων ανά εξάμηνο το οποίο ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Για λόγους πληρότητας, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ελλάδα (π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ, Παν. Θεσσαλίας κλπ) έχουν αντίστοιχα όρια δήλωσης (αλλού πιο αυστηρά, αλλού πιο ελαστικά) στον κανονισμό σπουδών τους.

Οι διάφορες φοιτητικές παρατάξεις, προσπαθούν βάση κομματικών γραμμών να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επιβάλλουν σε όλους τους φοιτητές τις πεποιθήσεις τους (βλ. πρόσφατες αποφάσεις συλλόγου). Με πρόσχημα, λοιπόν, το όριο δήλωσης, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σύλλογος των προπτυχιακών φοιτητών να ψηφίζει πλαίσια-πολυνομοσχέδια τα οποία μεταξύ άλλων αντιμάχονται σε νόμους του κράτους και στον τρόπο διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας.


Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα του "αγώνα" είναι η παρεμπόδιση πάσης φύσεως εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής δραστηριότητας με ορατά δυσμενή αποτελέσματα στους φοιτητές, είτε αυτοί είναι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή υποψήφιοι διδάκτορες. Ενημερωτικά, βάση νόμου του κράτους (ν. 4009/2011), για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, απαιτούνται τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή, διανύουμε την 5η εβδομάδα του εξαμήνου, ενώ διδακτικά βρισκόμαστε στις 2 εβδομάδες. Είναι ορατός ο κίνδυνος της απώλειας τουλάχιστον της εξεταστικής περιόδου (βλ. τμήμα ΗΜΤΥ - Παν. Πατρών, εξεταστική Σεπτ. 2011) του χειμερινού εξαμήνου, ενώ αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα οδηγηθούμε σε απώλεια του εξαμήνου (όπως έχει ξαναγίνει στη σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ). Κατά το δοκούν παράταση του ακ. εξαμήνου δεν προβλέπεται, καθώς, πάλι βάση του ίδιου νόμου, αν υπάρξει παράταση θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Σύγκλητο.

Στην τελευταία συνέλευση του συλλόγου, αντικρίσαμε εικόνες ντροπής για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι αίθουσες στα υπό κατάληψη κτήρια έχουν μετατραπεί σε κοιτώνες-θαλάμους φιλοξενίας για τους ίδιους τους καταληψίες καθώς και για αδέσποτα ζώα (γάτες, σκύλους) που βρίσκονται στο χώρο. Τα ζωάκια, λόγω έλλειψης κατάλληλης υποδομής, κάνουν τις ανάγκες τους μέσα στις αίθουσες εδώ και κάποιες μέρες με αποτέλεσμα το περιβάλλον να είναι όχι μόνο αφόρητο (λόγω δυσωδίας) αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των παρευρισκομένων. Σε μια απ' αυτές τις αίθουσες γίνονται οι συνελεύσεις αλλά και δραστηριότητες (βλ. καραόκε πάρτι, ρεμπέτικο γλέντι, κλπ) της κατάληψης. Προφανώς, οι καταληψίες δεν επιτρέπουν στα συνεργεία καθαρισμού να κάνουν καθημερινά τη δουλειά τους το οποίο, πέραν της απώλειας του μισθού στις συμβασιούχες καθαρίστριες, έχει σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες διδασκαλίας και τα κτίρια γενικότερα να μην είναι σε θέση να δεχτούν άμεσα φοιτητές ακόμη και στην περίπτωση που ανοίξουν.

Κατά την κατάληψη, το "Συντονιστικό Επιτροπής Κατάληψης" (σημ: όργανο που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες και τον "αγώνα") διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες. Αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν "μαθήματα" από ανειδίκευτους φοιτητές προς τους συμφοιτητές τους επάνω σε μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, γεγονός που οδηγεί σε αμφιβόλου ποιότητας διδακτικά αποτελέσματα και απαξιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία του ιδρύματος. Εν συνεχεία, διοργανώνονται προβολές ταινιών (για τις οποίες δεν υπάρχουν άδειες προβολής) αλλά και συλλογικό "διάβασμα" μαθημάτων (που δε γίνονται). Όλοι οι χώροι του τμήματος, χρησιμοποιούνται για τις παραπάνω δραστηριότητες χωρίς προηγούμενη άδεια από τα αρμόδια όργανα του ιδρύματος.

Αν και η κατάληψη ενός δημοσίου κτηρίου είναι εξ' ορισμού ΠΑΡΑΝΟΜΗ και αντιδημοκρατική ενέργεια, η ομάδα που αναλαμβάνει την κατάληψη χρεώνεται ταυτόχρονα και την ασφάλεια καθώς και τη διατήρηση των υπό κατάληψη κτηρίων σε καλή κατάσταση. Στις εβδομάδες αυτές που το τμήμα είναι κλειστό, πέραν της άθλιας κατάστασης των αιθουσών διδασκαλίας, υπήρξε τουλάχιστον ένα περιστατικό καταστροφής πόρτας υπό κατάληψη κτηρίου, την ευθύνη του οποίου δεν έλαβαν οι καταληψίες ως όφειλαν. Επιπλέον, μέσω οπτικοακουστικού υλικού που έχει κυκλοφορήσει είναι ξεκάθαρο πως έχουν γίνει βανδαλισμοί σε τοίχους των αιθουσών με υβριστικό περιεχόμενο και μηνύματα που καμία σχέση δεν έχουν με την ακαδημαϊκή φύση των ΑΕΙ.

Οι συνδικαλιστές έχουν μάλιστα το θράσος να προτείνουν και να επιτυγχάνουν την λήψη αποφάσεων που απαγορεύουν τη διεξαγωγή ερευνητικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης, χωρίς φυσικά να έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν, επικαλούμενοι τη δημοκρατικότητα της απόφασης του συλλόγου προπτυχιακών φοιτητών. Παραμυθιάζουν δε τους συμφοιτητές τους επικαλούμενοι ανυπόστατες σχέσεις της ερευνητικής δραστηριότητας στο τμήμα ΗΜΤΥ με τις «κακές» ιδιωτικές εταιρίες και την πολεμική βιομηχανία, όταν αυτό δεν ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ και υποψήφιων διδακτόρων του εν λόγω τμήματος!

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να καταλάβει πως είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση του προγράμματος σπουδών ενός Τμήματος άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με αυτό, ενώ απ' τη στιγμή που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο σπουδών του Τμήματος θεωρούν "καλύτερη" τη λύση της χειροτέρευσης της ποιότητας των σπουδών, παρά το να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους. Είναι διαχρονική και συστηματική η προσπάθεια τους να ρίξουν το επίπεδο των γνώσεων που θα λάβουν οι συμφοιτητές τους προκειμένου ρίξουν τους τελευταίους στο επίπεδο τους.

Στον αντίποδα όλων αυτών, στην τελευταία συνέλευση είδαμε μια μικρή ομάδα πρωτοετών να παίρνουν την πρωτοβουλία και να παρουσιάζουν πλαίσιο προς ψήφιση για ανοιχτή σχολή με κύριο στόχο τη διαπραγμάτευση με τα αρμόδια όργανα του Τμήματος για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αυτή η προσπάθεια στοχοποιήθηκε από όλες τις κομματικές παρατάξεις του συλλόγου και με πολιτικό παιχνίδι προσπάθησαν να μειώσουν και βγάλουν το πλαίσιο άχρηστο. Αν μη τι άλλο, είναι παρήγορο το να βλέπεις πως τα παιδιά του 1ου έτους αντιμετωπίζουν με περισσότερη ωριμότητα την κατάσταση αυτή από τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε μεγαλύτερα έτη. Ίσως όμως επίσης να δείχνει την κάκιστη επίδραση που έχει η τριβή κατά τη διάρκεια των σπουδών με τα κόμματα στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κυρία Πρύτανη,

στο νόμο 4009/2011 σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας, όπως αυτές αναγράφονται στο Άρθρο 8, Παράγραφος 18, το εδάφιο α' αναφέρει ότι: "(Ο Πρύτανης) Προΐσταται του ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του, επιβλέπει την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και μεριμνά για τη συνεργασία των οργάνων του ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών". Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβετε πιο ουσιαστικά το ρόλο που σας ανέθεσε η ακαδημαϊκή κοινότητα και να μεριμνήσετε άμεσα για την εύρυθμη λειτουργία, την τήρηση των νόμων και τη συνεργασία διδασκόντων και φοιτητών, καθώς με την κατάληψη του τμήματος ΗΜΤΥ, τα περισσότερα (αν όχι όλα) απ' τα παραπάνω καταπατώνται. Απλές ανακοινώσεις περί αντιδημοκρατικών ενεργειών των φοιτητών και υπενθύμισης της ισχύουσας νομοθεσίας έχει γίνει ξεκάθαρο πως δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Κύριε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής,

στο νόμο 4009/2011 σύμφωνα με τις αρμοδιότητές σας, όπως αυτές αναγράφονται στο Άρθρο 9, Παράγραφος 5, το εδάφιο β' αναφέρει ότι: "(Ο Κοσμήτορας) επιβλέπει την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού". Θα πρέπει κι εσείς με τη σειρά σας και σε συνεργασία με την κ. Πρύτανη, να μεριμνήσετε για την τήρηση των νόμων.

Η μάλλον νωχελική έως σήμερα πρακτική των αρμόδιων οργάνων του Πανεπιστημίου στη νοσηρή αυτή κατάσταση μόνο ερωτηματικά μπορεί να γεννήσει. Θα μπορούσε εύστοχα κανείς να αναρωτηθεί μήπως τελικά η απραξία αυτή είναι σκόπιμη και εξυπηρετεί τόσο το ακαδημαϊκό προσωπικό όσο και τους συνδικαλιστές-καταληψίες φοιτητές, ενώ γι' ακόμη μια φορά θα την πληρώσουν οι απλοί φοιτητές κάθε βαθμίδας.

Διαβάστε Επίσης: Ανοιχτή επιστολή Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη κατάληψη

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr