Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών ενόψει πολυνομοσχεδίου - ΦΩΤΟ

Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών ενόψει πολυνομοσχεδίου - ΦΩΤΟ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Χθες 29/11/19 πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων που συμμετείχαν οι σύλλογοι των Οικοτρόφων Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΟΦΕΠΠ), Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, έπειτα από απόφαση Γενικών Συνελέυσεων, καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφίας, Φαρμακευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στεφ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ έπειτα από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Η σύσκεψη σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα «Φοιτητικά Νέα» συζήτησε και κατέληξε στα εξής:


"Δεχόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα μια ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει νέο Πολυνομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχοντας ως στόχο ένα ‘’σύγχρονο Πανεπιστήμιο’’, στα πρότυπα της ΕΕ, αντίθετο με την ανάγκη μας για σύγχρονες σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

Η επίθεση που η ΝΔ, στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε έχοντας ήδη από την αρχή της χρονιάς καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο και έχοντας εξισώσει τα Δημόσια ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια, προχωρά τώρα με το νέο Πολυνομοσχέδιο, που κόβει και ράβει τη γνώση στα μέτρα των επιχειρήσεων. Που δεσπόζει  η ιδιωτική πρωτοβουλία, με χορηγούς να χρηματοδοτούν τα κέρδη τους. Που ετοιμάζει τα ΣΔΙΤ να αναλάβουν την μέριμνα εξ’ολοκλήρου και οι εταιρίες να θησαυρίζουν πάνω στις ανάγκες των φοιτητών. Προετοιμάζει το έδαφος διαγράφοντας φοιτητές για να έχουν γρήγορους αποφοίτους που θα επανακαταρτίζονται. Εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων που είχαν ήδη κατηγοριοποιηθεί με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.

Στην κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι και τα δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Αρχιτεκτονικής. Πατάει στο έδαφος της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της πετσοκομμένης χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή στην ώθηση των ιδρυμάτων να βρίσκουν μόνα τους τους πόρους με αποτέλεσμα να στρέφονται είτε στις τσέπες μας, είτε στην αγκαλιά των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω χορηγιών. Που θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών με βάση τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Για να φέρουν αυτά εντείνουν την καταστολή. Γι’ αυτό και τα γεγονότα πριν λίγες μέρες με το lock out και τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ γι’ αυτό και η επίθεση των ΜΑΤ στους συμφοιτητές μας στη Σύνοδο των πρυτάνεων στην Αθήνα χθές , γεγονότα  τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα! Γι’ αυτό και οι προκλητικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και του υπουργού για νέους Γρηγορόπουλους λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον Κορκονέα, την ίδια στιγμή που κυκλοφορεί ελεύθερος

Καλούμε το επόμενο διάστημα όλοι οι φοιτητές να συντονιστούμε απέναντι στο πολυνομοσχέδιο και να απαντήσουμε ενιαία στην επίθεση που δεχόμαστε, να διεκδικήσουμε: να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, επαναφορά του Ασύλου, ολοκληρωμένη γνώση στο πτυχίο μας και πτυχίο που θα αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα! Καλούμε όλους τους συλλόγους σε κλιμάκωση του αγώνα μέσα από τις αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις και των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων".

Εικόνες από την σύσκεψη

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr