Παρέμβαση φοιτητών σε μάθημα του Τμήματος που ιδρύθηκε στη θέση του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ

Παρέμβαση φοιτητών σε μάθημα του Τμήματος που ιδρύθηκε στη θέση του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ

Μια ακόμη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι φοιτητές του καταργηθέντος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο. Οι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του Τμήματός τους, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε επ’ αόριστον κατάληψη του Τμήματος και χθες διέκοψαν μάθημα του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που ιδρύθηκε στη θέση του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές του πρώην ΔΠΠΝΤ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι με την κατάργηση του Τμήματός τους θα πάρουν πτυχία με αστερίσκο, όπως λένε χαρακτηριστικά, αφού ο νόμος Γαβρόγλου δεν είχε καμία μεταβατική διάταξη ή πρόβλεψη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ενεργών φοιτητών και των αποφοίτων του Τμήματος. Πλέον οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ υπάγονται διοικητικά στο νεοϊδρυθέν Ιστορικό – Αρχαιολογικά, όμως παίρνουν πτυχίο από το καταργημένο Τμήμα.


Η εν λόγω κίνηση των φοιτητών του πρώην ΔΠΠΝΤ ήρθε ως απάντηση στην κίνηση του Πανεπιστημίου να γίνονται τα μαθήματα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο επί της οδού Σεφέρη. Αυτή η ενέργεια εκτιμήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ως κίνηση που «σπάει» την κατάληψή τους. Έτσι προχώρησαν σε προσωρινή κατάληψη της αίθουσας, όπου γίνονταν το μάθημα των πρωτοετών φοιτητών του Ιστορικού – Αρχαιολογικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία των φοιτητών του πρώην ΔΠΠΝΤ ήταν ειρηνική και οι ίδιοι εξήγησαν τους λόγους της ενέργειάς τους στους συναδέλφους τους του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ζητώντας τη συμπαράστασή τους στο αγώνα τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι φοιτητές του πρώην ΔΠΠΝΤ είχαν εκδηλώσει με επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως και υπεύθυνο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών την αντίθεσή του στο να γίνονται τα μαθήματα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού σε άλλο κτίριο. «Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η απόφασή σας υπάγεται στα πλαίσια της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της Πρυτάνεως για στήριξη του δίκαιου αγώνα μας. Επίσης είναι -τουλάχιστον- άξιο απορίας το γεγονός ότι, εκ των διαφόρων ενεργειών, φαίνεται ότι άλλοτε θεωρείται ότι ΔΠΠΝΤ και Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας είναι ένα τμήμα και άλλοτε αποτελούν ξεχωριστές οντότητες» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους και αναρτιόντουσαν «Τελικά, η υφή του τμήματος είναι κατοχυρωμένη με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ή αποτελεί έρμαιο ερμηνειών ανάλογα με τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων; Είναι δύο ξεχωριστά τμήματα ή ένα όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019; Πώς γίνεται να αποτελούν ξεχωριστά τμήματα από τη στιγμή που το πτυχίο είναι κοινό και μας χορηγείται με αστερίσκο;» Οι φοιτητές που ζητούν επανίδρυση του Τμήματος τους και άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Και συνεχίζουν το αγώνα τους με κάθε πρόσφορο τρόπο ακόμη και με τη συλλογή υπογραφών μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα avaaz.org.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν έχει επιλυθεί αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου έχει οδηγήσει αρκετούς φοιτητές του ΔΠΠΝΤ ιδίως τους δευτεροετείς και τριτοετείς να εγκαταλείψουν της σπουδές του στο Αγρίνιο, αφού ένα πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς να γίνεται δεκτό στο εξωτερικό, αφού προέρχεται από καταργημένο τμήμα, είναι άχρηστο. Σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας οφείλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τοποθετηθεί στο ζήτημα που έχει ανακύψει και να δώσει τέλος στην αγωνία των φοιτητών.

Το συντονιστικό κατάληψης των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ, συνέταξε επιστολή προς τον κ. Νικόλαο Καραμάνο, Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών Θεμάτων Πανεπιστημίου Πατρών, που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, στον Δήμαρχο Αγρινίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας η οποία έχει ως εξής:

«Κατ’ επιλογή διεξαγωγή μαθημάτων του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αγρίνιο»

Με την παρούσα επιστολή ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (που καταργήθηκε με τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου και πλέον υπάγεται εξ΄ ολοκλήρου στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) σας εκφράζουμε τη σφοδρή αντίθεσή μας στην απόφαση να επιτρέψετε την επιλεκτική διεξαγωγή μαθημάτων σε άλλο χώρο από αυτόν στον οποίο στεγάζεται το Τμήμα και συγκεκριμένα στο κτήριο επί της οδού Σεφέρη 2 στο οποίο λειτουργούν άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως γνωρίζετε το Τμήμα βρίσκεται σε κατάληψη επ’ αόριστον καθώς διεκδικούμε την επανίδρυση του τμήματός μας και την αυτονόητη κατοχύρωση του πτυχίου μας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η απόφασή σας υπάγεται στα πλαίσια της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της Πρυτάνεως για στήριξη του δίκαιου αγώνα μας. Επίσης είναι -τουλάχιστον- άξιο απορίας το γεγονός ότι, εκ των διαφόρων ενεργειών, φαίνεται ότι άλλοτε θεωρείται ότι ΔΠΠΝΤ και Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας είναι ένα τμήμα και άλλοτε αποτελούν ξεχωριστές οντότητες. Τελικά, η υφή του τμήματος είναι κατοχυρωμένη με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ή αποτελεί έρμαιο ερμηνειών ανάλογα με τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων; Είναι δύο ξεχωριστά τμήματα ή ένα όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019; Πως γίνεται να αποτελούν ξεχωριστά τμήματα από τη στιγμή που το πτυχίο είναι κοινό και μας χορηγείται με αστερίσκο;

Σας δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε αμέτοχοι και απαθείς σε διασπαστικές ενέργειες του αγώνα μας. Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη και μαζική και καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών να αναλάβει τις ευθύνες της.

Με εκτίμηση,

To Συντονιστικό Κατάληψης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών*

*Κατάργηση με το άρθρο 36 παρ. 2 περίπτωση α) του ν.4610/2019 7.5.2019 (ΦΕΚ70/Α’) του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, και ένταξή του στο ιδρυθέν Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.  Οι φοιτητές του καταργούμενου Τμήματος εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, αλλά ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τίτλο σπουδών που φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την Εφημερίδα Συνείδηση

Φοιτητές στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ζητώντας επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ

Mε την παρουσία τους στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου συνέχισαν στις 25/11 τον κύκλο των κινητοποιήσεων τους οι φοιτητές του (καταργηθέντος) πανεπιστημιακού Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ψηφιακό ψήφισμα των φοιτητών για την επανίδρυση του τμήματός τους ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr