Κινητοποίηση σε κάθε Αμφιθέατρο, κάθε Τμήμα και πρόεδρο Τμήματος προγραμματίζουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Κινητοποίηση σε κάθε Αμφιθέατρο, κάθε Τμήμα και πρόεδρο Τμήματος προγραμματίζουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ανακοίνωση που απέστειλαν οι φοιτητές των Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Πατρών  στα «Φοιτητικά Νέα»«Την, Παρασκευή 11/10 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων μαζί με το συντονιστικό μετεγγραφέντων με σκοπό να μεταφέρουμε και να διεκδικήσουμε από την Πρύτανη τα δίκαια αιτήματα μας. Η μετεγγραφή των φοιτητών αυτών έχει αργήσει να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας. Το αποτέλεσμα είναι για εκατοντάδες φοιτητές με οικονομικά προβλήματα αυτή την στιγμή να είναι στον αέρα οι σπουδές τους. Η απαίτηση των φοιτητών που αιτούνται την μεταγραφή τους είναι:

  • Να πάρουν όλοι όσοι αιτούνται την μεταγραφή τους και άμεσα, έτσι, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνό τους
  • Να μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται, δωρεάν, καθώς και να μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους
  • Να μην χάσει κανένας μετεγγραφέντας τα εργαστήριά του
  • Να πάρουν όλοι τα συγγράμματά τους
  • Να έχουν πρόσβαση στο e-class
  • Να αναγνωριστούν τα μαθήματά τους κατά την μετεγγραφή τους
  • Να έχουν πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών 

Η απάντηση της Πρυτανείας ήταν προκλητική, καθώς για ακόμα μια φορά γύρισε την πλάτη στους φοιτητές και τα προβλήματά. Από την δήλωση ότι "οι φοιτητές αυτοί είναι παράνομοι στο Πανεπιστήμιο" περάσαμε στο "ό,τι οι φοιτητές αυτοί θα χάσουν το εξάμηνό τους". Η Πρύτανης παρόλο που παραδέχτηκε ότι, για όλη την κατάσταση φέρει ευθύνη το Υπουργείο Παιδείας, αρνήθηκε να δηλώσει στήριξη στα αιτήματα των φοιτητών, αφήνοντάς τους ξεκρέμαστους. Το μόνο που επιτεύχθηκε μετά από πίεση των φοιτητών ήταν να σταλεί μια επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της σίτισης των μετεγγραφέντων φοιτητών. 


Τελικά μετά από την αδυναμία της να απαντήσει στα αιτήματα μας αποχώρησε από την αίθουσα δείχνοντας ότι οι σπουδές των συμφοιτητών μας από την πλευρά των πρυτανικών αρχών έρχονται σε δεύτερη μοίρα όπως ακριβώς και από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Όλοι οι φοιτητές που ήμασταν στην κινητοποίηση αποδοκιμάσαμε αυτήν την στάση και δηλώσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. 

Το επόμενο διάστημα το συντονιστικό μετεγγραφέντων προχωράει σε:

  • Συμμετοχή στην σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων που καλεί ο σύλλογος την ΣΤΕφ στις 11/10 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την οργάνωση του πανφοιτητικού συλλαλητηρίου στις 31 Οκτωβρίου.
  • Συλλαλητήριο μέσα στο Πανεπιστήμιο την Τετάρτη 16/10, που να καταλήγει σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία.
  • Κινητοποίηση σε κάθε Αμφιθέατρο, κάθε Τμήμα και πρόεδρο Τμήματος.
  • Συγκρότηση επιτροπής Μετεγγραφέντων σε κάθε σχολή, κανένας μετεγγραφέντας μην μείνει μόνος του.»

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίου Πατρών

Σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων

Επιτροπή Φ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών: Ακολουθούν κινητοποιήσεις σε κάθε Τμήμα, στην Πρυτανεία, στο αστικό ΚΤΕΛ, στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Παιδείας:

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/10 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας η σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών για τον συντονισμό και την οργάνωση των επόμενων τους κινητοποιήσεων, όπως αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων Πάτρας «ενάντια στη επίθεση των δικαιωμάτων μας στις σπουδές και στις ζωές μας, που έρχεται να συνεχίσει με την πολιτική της η κυβέρνηση της ΝΔ από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του φοιτητικού συλλόγου της ΣΤΕΦ προς τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της Πάτρας. Απόφαση για την συμμετοχή και την οργάνωση της σύσκεψης πήραν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Μαθηματικού, των οικοτρόφων φοιτητών εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, της Φαρμακευτικής, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Φιλοσοφίας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Οικονομικού, της ΣΕΥΠ και της ΣΔΟ. Απόφαση για την συμμετοχή στην σύσκεψη πήρε και το συντονιστικό μετεγγραφέντων του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η εισήγηση της σύσκεψης έγινε από τον Πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου του Μαθηματικού Κογιώνη Γιάννη.

Η Οργανωτική Επιτροπή Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων Πάτρας αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» πως μέσα από την σύσκεψη κατέληξαν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν συντονισμένα:

«Με συνελεύσεις ετών, δημιουργεία επιτροπών αγώνα σε κάθε έτος, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών μας συλλόγων και θέτουμε την σημερινή απόφαση για συντονισμό όλων των Φ.Σ. της Πάτρας.

  • Οργανώνουμε μαζικές κινητοποιήσεις σε προέδρους, συνελεύσεις τμημάτων, κοσμητείες και συγκλήτους για την κατάθεση των αιτημάτων μας. 
  • 16/10 Πραγματοποιούμε πορεία μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου που θα καταλήγει σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία.
  • 18/10 Κινητοποιούμαστε στην διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ.
  • 22/10 Διοργανώνουμε δράσεις μέσα από τους Φ.Σ. ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια πολέμου των ΝΑΤΟ- ΗΠΑ στην περιοχή μας.
  • 23/10 Κινητοποιούμαστε στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
  • 24/10 Κινητοποιούμαστε στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
  • 25/10 Πραγματοποιούμε εκ νέου σύσκεψη για την συνέχιση του συντονισμού μας. Οργανώνουμε την τελική ευθεία για το πανελλαδικό παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτωβρίου.
  • 31/10 Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά. Οργανώνουμε συλλαλητήριο μέσα στο κέντρο της Πάτρας.

Στο τέλος της σύσκεψης προέκυψε οργανωτική επιτροπή με σκοπό την συντονισμένη υλοποίηση τους σχεδιασμού.»

Δείτε εικόνες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr