Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών (23-27 Σεπτεμβρίου 2019)

Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών (23-27 Σεπτεμβρίου 2019)

Ολοκλήρωση εγγραφών πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Μετά την αποστολή από το Υπουργείο, των πινάκων των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ανακοινώσει (για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ πατήστε ΕΔΩ) τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Άλματος (eggrafes.upatras.gr) προκειμένου να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία εγγραφής τους για να λάβουν πιστοποιητικό εγγραφής και κωδικούς πρόσβασης στις τηλεματικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Περισσότερα ΕΔΩ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΟΤΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ


Πάρε μέρος στην αλυσίδα - Γίνε και εσύ δότης

Street Dance Show – «Χορεύοντας για τη Ζωή»

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή σ’ έναν ασθενή με λευχαιμία, απλά δίνοντας αίμα; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γραφτείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά δίνοντας σάλιο; Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά προσπαθώντας να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη; 

Κάθε χρόνο, για χιλιάδες ασθενείς μοναδική ελπίδα αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή.  Την Παρασκευή 4  Οκτωβρίου 2019  γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, την ημέρα που όλοι μαζί λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε περισσότερους από  35.000.000  εθελοντές δότες  μυελού των οστών  παγκοσμίως, οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν! Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη  Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών WMDA (World Marrow Donor Association). Την ημέρα αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του WMDA, διοργανώνει, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) στην Πάτρα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών με σύνθημα: «Πάρε μέρος στην αλυσίδα - Γίνε και εσύ δότης». Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 σε συνεργασία  με τις Πολιτιστικές Ομάδες  Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) και την Ομάδα  «Will you ..Marrow me?» της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας του Παραρτήματος Πάτρας (ΕΕΦΙΕ) οργανώνουν στην Πάτρα, στη διασταύρωση της Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου και ώρα 20.00 ένα χορευτικό δρώμενο δρόμου που φέρει τον τίτλο Street Dance Show - «Χορεύοντας για τη Ζωή». Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών θα χορέψουν και θα μας ξεσηκώσουν σε ρυθμούς Latin και RnB, γιορτάζοντας μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη. Παράλληλα, εκεί, θα βρίσκονται και στελέχη, εθελοντές δράσης και φίλοι του ΚΕ∆ΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά µε το πως μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

«Robots@MET» Εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά

Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας - Πανεπιστήμιο Πατρών

Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής του Μουσείου Επιστημών & Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, Robots@MET, ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχθεί νέους μικρούς ρομποτιστές, που θα ενταχθούν και θα ακολουθήσουν το πρωτοποριακό πρόγραμμά της στον μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics).

Μετά από δύο δημιουργικά χρόνια δραστηριοτήτων, η αμιγώς εθελοντική δράση Robots@MET έχει εντάξει στα μέλη της περισσότερα από 70 παιδιά μικρούς ρομποτιστές (από τη Δ. Ελλάδα) και 25 προπονητές (επιστήμονες διαφορετικών και συμπληρωματικών γνωστικών αντικειμένων, φοιτητές πρωταθλητές ρομποτικής, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, δασκάλους και γονείς). Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την κοινωνία της Δ.Ελλάδας, μεταφέροντας προς τα μικρά παιδιά, που αποτελούν τους αυριανούς επιστήμονες και το μέλλον της κοινωνίας μας, την τεχνογνωσία και την εμπειρία κατασκευής ρομποτικών συστημάτων. Μέσα από ένα πρότυπο πρόγραμμα τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, κατασκευές, δημιουργική σκέψη, επιστημονικές διαλέξεις και ομαδοσυνεργατική μάθηση.

Το 2019-2020 πρόκειται να ενταχθούν ως μέλη της ομάδας του Robots@MET δεκαοκτώ νέοι μικροί ρομποτιστές (Γ’ και Δ’ Δημοτικού), που  θα επιλεγούν μετά από κλήρωση η οποία θα διεξαχθεί στο Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 14:00, παρουσία και όσων ενδιαφερομένων γονέων το επιθυμούν. Οι συναντήσεις των μικρών ρομποτιστών διεξάγονται κάθε Παρασκευή, στις 15.00-16.20 και 16.40-18.00, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το ετήσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, των 12 εβδομάδων το καθένα, με έναρξη στις 11 Οκτωβρίου 2019. Αιτήσεις για τη συμμετοχή των παιδιών (Γ’ και Δ’ Δημοτικού) γίνονται συμπληρώνοντας την Αίτηση Εγγραφής μέχρι και την Κυριακή 29/9/2019. 

«ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.  Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου  για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Το Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την αίτησή τους έντυπα ή ηλεκτρονικά από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο του Πανεπιστημίου Πατρών:  https://www.upatras.gr/el/node/6357. 

Τον συντονισμό της δράσης έχει το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Στοιχεία επικοινωνίας: 2610-996630, 2610-969046, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ UP WEBTV

Το Up WEB TV, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών του Πανεπιστημίου,  έχει στόχο την αντίστοιχη ενημέρωση με ποιότητα λόγου και εικόνας. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά εθελοντές προκειμένου να συμπληρώσει την στελέχωσή του οι οποίοι, πέρα από το μεράκι, θα ήταν επιθυμητό να διαθέτουν γνώσεις αλλά κυρίως διάθεση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν: ως δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, σκηνοθέτες, μοντέρ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την πρόθεση τους μαζί με τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν τις όποιες γνώσεις τους, όπως βιογραφικό σημείωμα, κάποια ενδεικτική δουλειά που έχει υλοποιηθεί, όπως φωτογραφικό υλικό ή βίντεο κα. στην διεύθυνση https://www.upnet.gr/uptv/  έως την Τρίτη 15.10.2019. 

Όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν με το πέρας της αξιολόγησης. Στους εθελοντές που θα ολοκληρώσουν τη προσφορά τους, θα δοθεί βεβαίωση.

Ευρωπαϊκή διάκριση της αποφοίτου του Τμήματος ΤΜΗΥΠ του Παν. Πατρών Μελπομένης Δημοπούλου

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του Παν. Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr