Συνεδριάζει εκτάκτως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών - Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές

Συνεδριάζει εκτάκτως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών - Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές

Στις 3 το μεσημέρι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών συνεδριάζει εκτάκτως για το κρίσιμο θέμα του σχεδίου της συγχώνευσης  με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι πληροφορίες που για την ώρα έχουν έρθει στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι αναμένεται να ενταχθουν στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και τα υπόλοιπα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 


Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών προγραμματίζουν στις 2:30 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην Σύγκλητο του Ιδρύματος όπως αναφέρουν για να «εμποδίσουν την Σύγκλητο να υπερψηφίσει κεκλεισμένων των θυρών την Συγχώνευση με το ΤΕΙ».

Αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους

Έντονες αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους έχει προκαλέσει η απόφαση να συνεδριάσει σήμερα στις 3 το μεσημέρι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών για το κρίσιμο θέμα του σχεδίου της συγχώνευσης με τηλεδιάσκεψη.

Το σχέδιο κατατέθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργείο, το οποίο καλεί άμεσα να συνεδριάσει η Σύγκλητος για να αποφασίσει. Έτσι, εκδόθηκε πρόσκληση για σήμερα και μάλιστα, με τηλεδιάσκεψη, «στο πλαίσιο διευκόλυνσης και αποτελεσματικότερης  λειτουργίας της, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις», όπως αναφέρεται.

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις Πανεπιστημιακών. «Διόλου έκπληξη δεν αισθάνθηκα, όπως άλλοι συνάδελφοι, από το γεγονός ότι το σοβαρότερο ίσως ζήτημα του Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του θα συζητηθεί ένα απομεσήμερο αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη (άρα χωρίς την απαραίτητη άνεση διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων). Πρόκειται για την αναμενόμενη κατάληξη μιας σειράς μεθοδεύσεων, τις οποίες, δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοι από την αρχή υποτίμησαν», αναφέρει ο Καθηγητής, Σ. Τσιτσιρίδης, ενώ ο Δ. Ματαράς επισημαίνει ότι «εφιστώ την προσοχή της Πανεπιστημιακής κοινότητας ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του εν ισχύ Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος, "Οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου. Σε εξαιρετικές ωστόσο περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Πρύτανη, η Σύγκλητος μπορεί να συνεδριάσει και σε άλλο Πανεπιστημιακό χώρο, ο οποίος αναγράφεται στην πρόσκληση."

Η πρόσκληση δεν αναφέρει οποιονδήποτε τόπο συνεδρίασης και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν είναι νόμιμη».

Επίσης, ο Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής Βασίλης Αναστασόπουλος όπως αναφέρει η "ΓΝΩΜΗ" τονίζει πως «θα πρέπει να οριστεί άμεσα χώρος συνεδρίασης. Οφείλουν τα ΔΕΠ που έχουν διατελέσει σε θεσμικές θέσεις να τοποθετηθούν δημόσια. Οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια όλοι όσοι αύριο θα μας μιλούν ότι έχουν οράματα για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά τόσο με θεσμικά όσο και με νομικά μέσα στην προγραμματισμένη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών".

Να σημειωθεί πως το κτίριο της Πρυτανείας τελούσε υπό κατάληψη, η οποία ωστόσο ανεστάλη.  Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Β. Κυριαζοπούλου "ενημερώνουμε ότι, μετά την αναστολή της κατάληψης στο κτίριο Διοίκησης Α΄, η έκτακτη Σύγκλητος 148/8.4.19 θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα στις 15.00 στον χώρο Συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Η Πρύτανις και η Γραμματέας θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία, όπως ο Νόμος ορίζει. Έχει ανακοινωθεί ότι η Σύγκλητος θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της συνεδρίασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τηρουμένων πάντα των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Δεν χρήζει ειδικής επισήμανσης ότι, η φυσική παρουσία για όσα μέλη το θεωρούν απαραίτητο, είναι δεδομένη. Πάγια θέση μου είναι ο διάλογος να γίνεται στα θεσμικά όργανα. Πιστεύω ότι, σε αυτή την σημαντική στιγμή  για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, συζητάμε επί  της ουσίας. Ο αποπροσανατολισμός από τον κύριο στόχο μας, δεν εξυπηρετεί Ακαδημαϊκές πρακτικές".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr