Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών αντιδρούν με μια βδομάδα κατάληψη - Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ από χθες, 10 Οκτωβρίου 2014, αποφάσισε να προβεί σε κατάληψη του κτιρίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ για μια βδομάδα μετά από απόφαση του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος. 

Σύμφωνα με τα Foititikanea.gr,οι φοιτητές έχουν προβεί σε αυτή την απόφαση ως μέτρο αντίδρασης τους σε όλα τα παρακάτω θέματα:

  • στο όριο δήλωσης μαθημάτων στην ασφυκτική καθημερινότητα που τους επιβάλλουν 
  • στις διαγραφές των φοιτητών από τις σχολές τους
  • στα δίδακτρα που μπαίνουν στα μεταπτυχιακά
  • στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο Πανεπιστήμιο
  • απομειώνονται οι δωρεάν φοιτητικές παροχές και χτυπιέται η φοιτητική καθημερινότητα και η εργασιακή τους προοπτική

Η Πρύτανις του Ιδρύματος Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου αναφέρει πως η κατάληψη δεν θεωρείται δημοκρατική πράξη, διότι εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία.


Επίσης, προειδοποιεί τους φοιτητές πως το εξάμηνο έχει 13 εβδομάδες εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Σε περίπτωση που χαθούν ώρες διδασκαλίας, τίθεται σε κίνδυνο τόσο το εξάμηνο όσο και η εξεταστική περίοδος. 

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης ΗΛ/ΜΗΧ 10/10/2014

Χθες το πρωί σε “αγαστή” συνεργασία του προέδρου της σχολής μας με τις πρυτανικές αρχές εκδόθηκε ανακοίνωση από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία επιχειρεί να στοχοποιήσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα την κατάληψη του φοιτητικού μας συλλόγου. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να τρομοκρατήσει με απώλεια εξαμήνου τόσο το φοιτητικό μας σύλλογο, όσο και το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Είναι απαράδεκτο και χυδαίο οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και συγκεκριμένα οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων να αναφέρονται από τις πρυτανικές αρχές ως “ομάδες φοιτητών”. Την περίοδο που επιχειρούν να διαγράψουν τους φοιτητές από τις σχολές τους, μπαίνουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Πανεπιστήμιο, απομειώνονται οι δωρεάν φοιτητικές παροχές και χτυπιέται η φοιτητική μας καθημερινότητα και η εργασιακή μας προοπτική, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους που σηκώνουν κεφάλι.

Από μεριάς μας, και με επίδικο το όριο δήλωσης μαθημάτων και την ασφυκτική καθημερινότητα που μας επιβάλλουν, αλλά και απέναντι σε όλα τα παραπάνω, προχωρήσαμε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας και έπειτα από την αδιαφορία των καθηγητών του τμήματος και των πρυτανικών αρχών απέναντι στις κινητοποιήσεις του συλλόγου μας την περασμένη εβδομάδα, σε κατάληψη της σχολής μας. Δηλώνουμε στη νέα πρύτανη ότι δεν τρομοκρατούμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. 

Επιχειρούμε με αυτή την ανακοίνωση, όχι να ανοίξουμε διάλογο με τις πρυτανικές αρχές, αλλά να τους δηλώσουμε ότι οι προσπάθειές τους να μας τρομοκρατήσουν πέφτουν στο κενό. Αντίθετα, μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε και μάλιστα το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους για την ανατροπή των παραπάνω μέτρων.

Διαβάστε Επίσης: Διδακτορικός του Πανεπιστημίου Πατρών επιτέθηκε σε συμφοιτητές του και προκάλεσε υλικές ζημιές

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr