Φοιτητές προχωρούν σήμερα σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών! - Τι απαιτούν

Φοιτητές προχωρούν σήμερα σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών! - Τι απαιτούν

Καταλήψη Πρυτανείας: Ο Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων, προχωρώντας σε κατάληψη και της πρυτανείας σήμερα, με βασικά αιτήματα την επαρκή κρατική χρηματοδότηση, την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, την πραγματοποίηση του μαθήματος του Αειφορικού Σχεδιασμού όπως αυτό προβλέπεται, μέσα στο εξάμηνο και την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και πραγματοποίησή τους στο πανεπιστήμιο.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος τονίζει ότι η σχολή λειτουργεί με τους μισούς καθηγητές, ενώ έως τώρα δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι.


Την ώρα που το έτος έχει ξεκινήσει κανονικά για τις άλλες σχολές, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, τελεί υπό κατάληψη σχεδόν από την αρχή του έτους.

Η κατάληψη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος:

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτονικής Πατρών θέλει να σας γνωστοποιήσει τα προβλήματα της σχολής, εστιάζοντας κυρίως στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Εν ολίγοις, βασικό ζήτημα αποτελεί η υποχρηματοδότηση του τμήματος, η οποία έχει οδηγήσει στη διακοπή προσλήψεων συμβασιούχων καθηγητών, που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική διεξαγωγή μαθημάτων κορμού, όπως ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός. Πέντε μήνες μετά την παράλογη πρόταση του προέδρου του τμήματος, Γ.Πανέτσου, που περιλάμβανε τη μεταφορά του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αθήνα και την υποβολή διδάκτρων, η σχολή λειτουργεί με τους μισούς καθηγητές. Με τέτοιους όρους είναι αδύνατη η ποιοτική διδασκαλία των μαθημάτων. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι το μεταπτυχιακό του τμήματος πραγματοποιείται ήδη εξ ολοκλήρου στην Αθήνα. 

Επί του παρόντος, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση στα ζητήματα της σχολής παρά τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Την περασμένη Τρίτη 16-10-18, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του συλλόγου στο υπουργείο παιδείας. Και εκεί όμως δεν μας δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση.  Μετά από πίεση, καταφέραμε να μας δεχθεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου  Ηλίας Γεωργαντάς. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι το Υπουργείο, λόγω του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων δεν γνώριζε το  πρόβλημα, ενώ είναι για τον ίδιο λόγο ανίκανο να παρέμβει χωρίς την μεσολάβηση της συνέλευσης τμήματος και της συγκλήτου του πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με το υπουργείο, υπεύθυνοι να λάβουν μέτρα ήταν και είναι η διοίκηση του πανεπιστημίου Πατρών και του τμήματος. Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε να ερευνήσει το ζήτημα και να πράξει ανάλογα.

Υπουργείο, Πρυτανεία και Τμήμα  επομένως δεν έχουν ως τώρα δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις και η στάση τους αφήνει σοβαρά ερωτηματικά. Απαντώντας στο κλίμα αυθαιρεσίας και στην σοβαρή υποστελέχωση, ο Φοιτητικός Σύλλογος βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης του τμήματος. Την Δευτέρα 22-10 και την Τρίτη 23 -10, θα προχωρήσει σε κατάληψη της Πρυτανείας. Απαιτούμε διαφάνεια και ουσιαστικές λύσεις, ώστε να αποτρέψουμε την ραγδαία υποβάθμιση των σπουδών μας. 

Τέλος, επισυνάπτουμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τμήμα μας βρίσκεται υπό κατάληψη με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και μία στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από τους αρμοδίους ήταν ευθυνόφοβες και δεν υπήρχε καμία επίσημη δέσμευση από πλευράς τους, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες μέχρι και στον ίδιο τον Φοιτητικό Σύλλογο! Κανείς τους δεν παίρνει θέση και ευθύνη απέναντι στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας και τις συνέπειές της! Οι πολιτικές κάθε κυβέρνησης του αστικού ελληνικού κράτους, που έφεραν την Παιδεία ως εδώ, δεν φαίνεται να τους απασχολούν. Μετά την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, είμαστε σε μία αρκετά κρίσιμη φάση, καθώς εκκρεμεί η απάντησή του σχετικά με τα προβλήματα μας. 

Επειδή, πλέον ήρθε η στιγμή για σαφείς απαντήσεις, είναι σημαντικότερο από ποτέ να οξύνουμε την πάλη μας οργανωμένα και να πάμε τον αγώνα μας ένα βήμα παραπάνω!

Απαιτούμε:

  • επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  • άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους
  • πραγματοποίηση του μαθήματος του Αειφορικού Σχεδιασμού όπως αυτό προβλέπεται, μέσα στο εξάμηνο
  • κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και πραγματοποίησή τους στο πανεπιστήμιο

Καλούμε σε:

  • κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου από Δευτέρα 22/10 έως και Τρίτη 23/10
  • κατάληψη του τμήματος μας εκ νέου μέχρι την Τετάρτη 24/10
  • Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24/10 στις 12:00 

Κατά την διάρκεια αυτών των καταλήψεων, καλούμε στις εξής δράσεις:

  • Συλλαλητήριο στον χώρο του Πανεπιστημίου και πραγματοποίηση ανακοινώσεων στα υπόλοιπα τμήματα, αύριο Πέμπτη 18/10 στις 10:00 π.μ., για κάλεσμα σε στήριξη και συμμετοχή τους και με τα δικά τους αιτήματα
  • Συνάντηση με τον Δήμο Πατρέων, την Παρασκευή 19/10, για στήριξη στον αγώνα μας
  • Συνέντευξη Τύπου σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα, την Δευτέρα 22/10, για να γνωστοποιηθεί παντού η σοβαρότητα των προβλημάτων μας
  • Συνάντηση την ίδια στιγμή με τον Πρόεδρο του Τμήματος, τον Κοσμήτορα και την Πρύτανη, για να λάβουμε σαφείς απαντήσεις, την Τρίτη 23/10 στην Κοσμητεία
  • Επικοινωνία με τους συμβασιούχους

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr