Ελλείψεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών οδηγούν τους φοιτητές Σχολής σε κινητοποιήσεις

Eλλείψεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών οδηγούν τους φοιτητές Σχολής σε κινητοποιήσεις

Η Επιτροπή αγώνα της Αρχιτεκτονικής Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην ανακοίνωση που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr αναφέρει:

"Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους ο αντίκτυπος της υποχρηματοδότησης στην παιδεία εμφανίζεται πλέον με πιο σκληρή μορφή, με το τμήμα μας να εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αφού όπως μας λένε δεν υπάρχουν χρήματα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων καθηγητών, οι οποίοι την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά αποτελούσαν το 48% του διδακτικού προσωπικού.


Αποτέλεσμα των μεγάλων αυτών ελλείψεων είναι, ορισμένα εργαστηριακά μαθήματα να πραγματοποιούνται με ακόμη πιο δυσανάλογο αριθμό φοιτητών ανά καθηγητή. Ακόμη, υπάρχει κίνδυνος να μην ξεκινήσουν εγκαίρως 5 μαθήματα στο 1ο και 2ο έτος. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι οι στοχευμένες πολιτικές τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Δεν είναι τυχαία η πρόταση του προέδρου του τμήματος πέρυσι για δίδακτρα, η οποία πατούσε πάνω στο πρόβλημα έλλειψης οικονομικών πόρων. Θεωρούμε απαράδεκτο εν έτη 2018 να μην μπορούμε να σπουδάσουμε επαρκώς το επιστημονικό μας αντικείμενο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο φοιτητικός σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στην Συνέλευση των Καθηγητών, στην Κοσμητεία, στην Πρυτανεία αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας για να πάρει απαντήσεις και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες σπουδών. Οι απαντήσεις τους ήταν ευθυνόφοβες και αποσκοπούσαν στο να κατευθύνουν το κλίμα δράσης σε συμβιβασμό με την κατάσταση που επικρατεί. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου την Τετάρτη 3/10 αποφάσισε την κατάληψη του τμήματος με βασικό αίτημα την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.

Παράλληλα, στις 8/10 πραγματοποιήθηκε εκ νέου κινητοποίηση στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου, η οποία δεσμεύθηκε πως θα προσληφθούν επιπλέον 4 συμβασιούχοι καθηγητές, και πως τα μαθήματα στο 1ο και το 2ο έτος θα ξεκινήσουν στην ώρα τους. Εμείς δεν επαναπαυόμαστε με αυτές τις δηλώσεις, αφού ακόμα κι έτσι οι καθηγητές θα είναι λιγότεροι από ό,τι τα περσινά δεδομένα μας εξασφάλιζαν. Καλούμε όλο τον φοιτητικό σύλλογο σε Γενική Συνέλευση στις 10/10 και ώρα 12:00. 

Προχωρούμε σε συλλογή υπογραφών στήριξης του αγώνα μας από όλους τους φοιτητές και καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε αλληλεγγύη, και καλούμε σε εκ νέου κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας."

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές του Παν. Πατρών για θέματα φοιτητικής μέριμνας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr