Αστυνομικοί έλεγχοι στο ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών

Αστυνομικοί έλεγχοι στο ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα παρακάτω ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή Μ. Χαρακόπουλου για το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Σημειώνεται ότι, στην ευρύτερη περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ., καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (έως 23-10), αλλά και κατόπιν της σχετικής, ομόφωνης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 4485/2017, έχει σχηματισθεί σημαντικός αριθμός δικογραφιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, με παράλληλη πραγματοποίηση ικανού αριθμού συλλήψεων ατόμων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τόσο την αποφασιστικότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων και της δράσης των αστυνομικών Αρχών, αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας για την προστασία και την ασφάλεια σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Ομοίως, η ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Πάτρας έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αστυνόμευσης των αρμόδιων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, η οποία και συντελείται μέσω στοχευμένων και συστηματικών δράσεων. Σημειώνεται δε ότι, κατά το τρέχον έτος (έως 23-10), οι αρμόδιες Υπηρεσίες αυτής δεν έχουν καταστεί αποδέκτριες καταγγελιών σχετικά με την εκδήλωση περιστατικών μη σύννομων ενεργειών σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.»

*Οι Φοιτητές των παραπάνω ιδρυμάτων μπορούν να αναρτήσουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας το άρθρο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 16-10-2017 με αριθμό 423 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία λειτουργούν στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημόσια ειρήνη και η απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση όλων των πολιτών, η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος και η προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ειδικότερα, για τη διασφάλιση της έννομης τάξης εντός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας µας, η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται µε την εκπαιδευτική Κοινότητα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία [N. 4485/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 114/ 04-08- 2017)]. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 3 του εν λόγω νόμου, επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής, ενώ, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κατόπιν σχετικής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου. Επίσης, σύμφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, με τον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος καθορίζονται οι Υπηρεσίες για την προστασία και ασφάλεια των φοιτητών, του προσωπικού και της περιουσίας του (εδ. ββ’), ενώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 παρ. 15 του προαναφερόμενου νόμου, ο Πρύτανης έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος (εδ. ιδ’).

Πέραν τούτου, καθίσταται γνωστό ότι, κατ’ εφαρμογή του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι υφιστάμενες Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) και Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.) δραστηριοποιούνται, σε καθημερινή βάση, μέσω της υλοποίησης ενός στοχευμένου πλέγματος αστυνομικών μέτρων και ουσιαστικών ελέγχων στις περιοχές εδαφικής αρμοδιότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων περιοχών των διαλαμβανόμενων στην ερώτηση, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Πλέον των ανωτέρω και όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., κάθε φορά που ενημερώνονται για παραβατικές συμπεριφορές ατόμων ή ομάδων προσώπων που πραγματώνουν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, εκδηλώνουν κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον αρμόδιο λειτουργό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και εντολές του οποίου ενεργούν. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά το παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων περί λαθρεμπορίου - τελωνειακού κώδικα και πνευματικής ιδιοκτησίας, και προς επίρρωση της ανωτέρω συνεχόμενης δραστηριοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων, αναφέρεται η αυξητική τάση των βεβαιωμένων παραβάσεων (706 μέχρι 31-10 τ.ε. από 516 το 2014), αλλά και των σχετικών συλλήψεων (982 το 2016 από 957 το 2014, ενώ μέχρι 31-10 τ.ε. έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 724). Παράλληλα, αυξημένα είναι και τα ποσοστά εξιχνιάσεων σε ό,τι αφορά την παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών, όπου κατά το τ.ε., το αρμόδιο, για την εν λόγω περιοχή, Α.Τ. Κυψέλης έχει εξιχνιάσει 121 από τις 122 τελεσμένες υποθέσεις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, στην ευρύτερη περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ., καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (έως 23-10), αλλά και κατόπιν της σχετικής, ομόφωνης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 4485/2017, έχει σχηματισθεί σημαντικός αριθμός δικογραφιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, με παράλληλη πραγματοποίηση ικανού αριθμού συλλήψεων ατόμων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τόσο την αποφασιστικότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων και της δράσης των αστυνομικών Αρχών, αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας για την προστασία και την ασφάλεια σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ομοίως, η ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Πάτρας έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αστυνόμευσης των αρμόδιων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, η οποία και συντελείται μέσω στοχευμένων και συστηματικών δράσεων. Σημειώνεται δε ότι, κατά το τρέχον έτος (έως 23-10), οι αρμόδιες Υπηρεσίες αυτής δεν έχουν καταστεί αποδέκτριες καταγγελιών σχετικά με την εκδήλωση περιστατικών μη σύννομων ενεργειών σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τέλος, τονίζεται ότι η καταβαλλόμενη προσπάθεια, από πλευράς των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναφυόμενων προβλημάτων αστυνομικής φύσεως. Τυχόν δε διατυπώσεις περί «ατολμίας» της Ελληνικής Αστυνομίας ή δήθεν " εντολών " μη εκτέλεσης των σύννομων καθηκόντων αυτής όχι μόνο αδικούν κατάφορα το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του στο ακέραιο, αλλά είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό.

Επιπλέον, από τα προαναφερόμενα, καθίσταται σαφές ότι η επίλυση των όποιων μορφών ανομίας και εγκληματικότητας εντός των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων επουδενί δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή μη του πανεπιστημιακού ασύλου, δεδομένου ότι αυτό αφορά αποκλειστικά στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αντιθέτως, η συνεργασία των εκάστοτε πρυτανικών αρχών με τις αστυνομικές, αποτελεί τον πυλώνα για τη σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καλό θα ήταν λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση, να συνδράμει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των όποιων δυσλειτουργιών ανακύπτουν και να μην μένει προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, πόσο δε μάλλον όταν αυτές έχουν ήδη καταρριφθεί στην πράξη.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

(ΥΠΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) 

ΘΕΜΑ: ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΑΜΕΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ-ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙ'Σ:ΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ 

Ένα ακόμη τραγικό επεισόδιο στο «έπος» της παρακμής των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης σε κάθε νουνεχή πολίτη. Εθελοντής ΑΜΕΑ, καλεσμένος ως ομιλητής σε εκδήλωση του διεθνοίς εθελοντικού οργανισμού της ΑΙΕ5ΕΟ, δέχθηκε άνανδρη επίθεση από ομάδα γνωστών-αγνώστων τραμπούκων, που με χρήση βίας τον εξεδίωξαν από το χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο εν λόγω συμπολίτης μας κινδύνευσε πραγματικά, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υγείας. 

Στη δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή το ζήτημα, πληροφορηθήκαμε από την απάντηση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Διομήδη Σπινέλλη, στην ανοιχτή επιστολή του κ. Απόστολου Δοξιάδη, ότι «η αστυνομία ούτε έξω από Το πανεπιστήμιο δεν τολμά να εμφανιστεί». Οσον αφορά δε τη στάση των πρυτανικών αρχών και των καθηγητών περιγράφει ένα ζοφειρό περιβάλλον τρόμου, που μόνον σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν παραπέμπει, αναφέροντας ότι «ασφαλώς γνωρίζετε Την Τύχη Όσων από εμάς έχούμε τολμήσει να αντιδράσούμε, έστω και ελάχιστα, στούς βανδαλισμούς, στη βία και στην ανομία που περιγράφετε. Έχουμε βρεθεί όμηροι του όχλου, μας έχει ασκηθεί σωματική βία, έχούμε προπηλακιστεί, έχουμε επικηρυχτεί με αφίσες στους τοίχους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι συνάδελφοι βρήκαν Τα γραφεία και Τα εργαστήριά τούς κατεστραμμένα, κάποιοι έχασαν έτσι ερευνητική δουλειά ετών. Αυτοί για τους οποίους γράφετε, έχοW στο παρελθόν βανδαλΊσει με απειλητικά συνθήματα Το σπίτι πρύτανη του πανεπιστημίου μας. Δυστυχώς, οι επιθέσεις πού δέχτηκε πρόσφατα c, συνάδελφος κ. Άγγελος Συρίyος είναι ο κανόνας για όποιον τολμήσει να αντιδράσει». 

Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι αφίσες επικήρυξης του καθηγητή κ. Συρίγου, η δράση εμπόρων ναρκωτικών στο ΑΠΟ και η επιστολή απόγνωσης των φοιτητών του, ο προπηλακισμός καθηγητών στο πανεπιστήμιο Πατρών -για να αναφέρουμε τα πιο πρόσφατα γεγονότα- αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έφθασε το μη παρέκει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το άσυλο της ανομίας, που ενισχύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να διαιωνισθεί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεσες λύσεις και όχι φληναφήματα του τύπου να λυθεί το πρόβλημα από το «ρωμαλέο φοιτητικά κίνημα». Η ευθύνη για την ανακοπή της φασιστικής δράσης των «τραμπούκων» στα πανεπιστήμια ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: 

1. Είναι σε γνώση σας οι καταγγελίες για βανδαλισμούς των γραφείων καθηγητών, οι ευθείες απειλές κατά της προσωπικής τους ασφάλειας και η ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που ασκούν βία εντός των πανεπιστημίων; Αν ναι, τι έχετε πράξει γι αυτό; 

2. Πώς σκοπεύετε να προστατέψετε τους καθηγητές και τους φοιτητές από την δράση των τραμπούκων που δρουν εντός των Πανεπιστημίων; 

3. Συνεχίζετε να υποστηρίζετε ότι το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο δεν αποτελεί ευνοϊκό καθεστώς ανομίας και βίαιων ενεργειών εντός: των χώρων των πανεπιστημίων; 

4. Αληθεύει ότι η αστυνομία «δεν τολμά να εμφανιστεί» ούτε έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η ΑΣΟΕΕ; Αυτό συμβαίνει κατόπιν συγκεκριμένων εντολών; Αν ναι για ποιο λόγο; 

ΑΘήνα, 16 Οκτωβρίου 2016 

Ο ερωτών Βουλευτής: 

Μάξιμος Χαρακόπουλος  

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr