Στη Βουλή το μείζον πρόβλημα του ΠΑΜΑΚ όπου 2200 φοιτητές δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ το δικαιούνται

Στη Βουλή το μείζον πρόβλημα του ΠΑΜΑΚ όπου 2200 φοιτητές δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ το δικαιούνται

Να βρεθεί μόνιμη λύση στο μείζον πρόβλημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου 2200 φοιτητές δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ το δικαιούνται.

Η Ράνια Θρασκιά, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Την ερώτηση συνυπογράφουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Όπως ειδικότερα αναφέρεται στην ερώτηση, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ5/68535/Β3/2012 (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012) με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των ΑΕΙ, για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024, περίπου 4000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Ωστόσο, μόνο περίπου οι μισοί (γύρω στους 1800 φοιτητές) κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, καθώς δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να καλύψει το σύνολό τους όπως οφείλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 2200 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, να μην σιτίζονται δωρεάν και να επιβαρύνονται οικονομικά με το ποσό των 110 ευρώ μηνιαίως για τη σίτισή τους στο φοιτητικό εστιατόριο, γεγονός που πλήττει οικονομικά και ψυχικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα που χρονίζει κι απαιτεί άμεσα και επιτακτικά μόνιμη λύση, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί, καθώς κι αν εξετάζει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης στα ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στις ανάγκες και τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού 

ΘΕΜΑ: «2200 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις» 

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει, για μία ακόμη φορά, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς 2200 φοιτητές δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ5/68535/Β3/2012 (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012) με την οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, για το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024, περίπου 4000 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Ωστόσο, μόνο περίπου οι μισοί (γύρω στους 1800 φοιτητές) κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, καθώς δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να καλύψει το σύνολό τους όπως οφείλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 2200 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, να μην σιτίζονται δωρεάν και να επιβαρύνονται οικονομικά με το ποσό των 110 ευρώ μηνιαίως για τη σίτισή τους στο φοιτητικό εστιατόριο.

Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει: το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και πολύμηνης προσπάθειας, κατάφερε να αιτηθεί και να εγκριθεί η αξιοποίηση των ταμειακών του διαθεσίμων, ώστε να σιτίσει το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Βρισκόμαστε πια έναν μήνα μετά, όπου το μείζον αυτό πρόβλημα ταλαιπωρεί και πάλι οικονομικά και ψυχικά φοιτητές, γονείς και κηδεμόνες. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι οι μισοί περίπου δικαιούχοι φοιτητές μπορούν να σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να μην ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Όπως σημειώνουν δε οι ενδιαφερόμενοι, κατά τον τρόπο επιλογής και εφαρμογής της εν λόγω παροχής παρατηρούνται εξόφθαλμες αδικίες, καθώς υπάρχουν παραδείγματα όπου δίνεται το δικαίωμα δωρεάν σίτισης (και σωστά) σε φοιτητές με μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες -και προφανώς πρέπει να το λαμβάνουν όλοι όσοι το δικαιούνται-, αποκλείονται ωστόσο κάποιοι που επιβαρύνονται με το κόστος του ενοικίου και των οποίων οι οικογένειες έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Επειδή τίθεται ζήτημα καταστρατήγησης του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Επειδή οι φοιτητές που υφίστανται την εν λόγω αδικία, οι γονείς και οι κηδεμόνες τους δεν είναι δυνατό να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και η σίτιση αποτελεί μέρος αυτής.

Επειδή είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.

Επειδή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να προσφεύγει σε προσωρινές λύσεις του προβλήματος, απομειώνοντας τα ταμειακά του διαθέσιμα. Έχει κάνει δε συνεχείς εκκλήσεις ώστε να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από το κράτος για τη σίτιση. Επίσης έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και την αποκατάσταση της αδικίας στην οποία υπόκεινται 2200 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;
  2. Εξετάζει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης στα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να είναι πιο κοντά στις ανάγκες και τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  1. Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
  2. Αποστολάκης Ευάγγελος
  3. Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
  4. Βέττα Καλλιόπη
  5. Γαβρήλος Γεώργιος
  6. Γιαννούλης Χρήστος
  7. Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
  8. Ζαμπάρας Μιλτιάδης
  9. Ηλιόπουλος Όθων
  10. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
  11. Κοντοτόλη Μαρίνα
  12. Μάλαμα Κυριακή
  13. Μαμουλάκης Χαράλαμπος
  14. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  15. Μπάρκας Κωνσταντίνος
  16. Νοτοπούλου Αικατερίνη
  17. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
  18. Παπαηλιού Γεώργιος
  19. Παππάς Πέτρος
  20. Πολάκης Παύλος
  21. Πούλου Παναγιού
  22. Τζάκρη Θεοδώρα
  23. Ψυχογιός Γεώργιος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr