Το ΠΑΜΑΚ λύνει το θέμα των 2.100 φοιτητών που δεν σιτίζονταν δωρεάν

Το ΠΑΜΑΚ λύνει το θέμα των 2.100 φοιτητών που δεν σιτίζονταν δωρεάν / Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επέλυσε -τουλάχιστον προσωρινά- με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη το πρόβλημα της δωρεάν σίτισης περίπου 2.000 δικαιούχων φοιτητών.

Το ίδρυμα απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.


Πιο αναλυτικά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία, με δική του πρόταση και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αντιμετώπισε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται στα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και στα προβληματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο, όσον αφορά τους δικαιούχους. Τις απόψεις του αυτές το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θέσει επανειλημμένα στις Συνόδους Πρυτάνεων, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σιτίζονταν δωρεάν περίπου οι μισοί φοιτητές και φοιτήτριες από τους περίπου 4.000 που το δικαιούνταν, κάτι που προκαλούσε τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους.

Για να επανορθώσει αυτήν την αδικία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει την αξιοποίηση των ταμειακών του διαθέσιμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η σίτιση όσων αποκλείονταν από τη σίτιση αν και δικαιούχοι, κάτι που έγινε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, η καλή αυτή έκβαση σκόνταψε στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο που, αρχικά, απέρριψε το αίτημα. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε προσφυγή και τελικά επήλθε ανατροπή που ακυρώνει την αρχική απόφαση και εγκρίνει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της σίτισης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος.

 Η απόφαση αυτή, της οποίας δεν υπάρχει προηγούμενο, επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να σιτίσει για πρώτη φορά το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών, αρχής γενομένης από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023, ο οποίος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έως το τέλος της ημερολογιακής χρονιάς.

Όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης, ώστε να είναι πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται εξόφθαλμες αδικίες, όπως για παράδειγμα να σιτίζονται φοιτητές οικογενειών με εισόδημα 45.000 ευρώ που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και να μη σιτίζονται άλλοι, των οποίων οι οικογένειες είχαν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Σχετικό άρθρο: 2.100 φοιτητές του ΠΑΜΑΚ δεν σιτίζονται δωρεάν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις / Επιβαρύνονται με 110 ευρώ μηνιαίως

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr