Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΜΑΚ και του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος

Με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εκπαιδευτικής, επιστημονικής, και ερευνητικής συνεργασίας, αλλά και κοινής συνεισφοράς στη βελτίωση και διασφάλιση της ποιότητας της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, υπογράφεται την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 σύμφωνο συνεργασίας του Συλλόγου, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού στην Αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη 1 μετά το μεσημέρι.


Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα υπογράψει ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και από την πλευρά του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Σταύρος Τσιφλίκης.

Οι δύο φορείς προχωρούν σε αυτή τη συμφωνία έπειτα από τη διαπίστωση της συμπληρωματικότητας των στόχων τους όσον αφορά στην ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία, το κοινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ερευνητικών δράσεων, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεχούς διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με στόχο την ενίσχυση και εξέλιξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ΑμεΑ, καθώς και της κοινωνικοποίησής τους.

Η αρχική διάρκεια ισχύος του μνημονίου συνεργασίας θα είναι τριετής και η διαχείρισή του θα αποτελεί ευθύνη τόσο του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όσο και του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.


Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική οργανωμένη συλλογική ομάδα γονέων για άτομα με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Είναι πιστοποιημένος φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενος από αυτό.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

Στόχοι του είναι η διασφάλιση από την πολιτεία των δικαιωμάτων των ατόμων με Σύνδρομο Down στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή, στη ποιότητα ζωής αυτών και των οικογενειών τους και την εξασφάλιση τους όταν δεν θα έχουν τη στήριξη των οικείων τους.

Σήμερα αριθμεί 500 μέλη και εξυπηρετεί περίπου 90 άτομα σε εβδομαδιαία βάση με πρωινά και απογευματινά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ικανότητες και αδυναμίες που παρουσιάζει το σύνδρομο και υποστηρίζονται/εποπτεύονται από εξειδικευμένους επιστήμονες καταρτισμένους στην Ειδική Αγωγή. Υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης παρέχονται σε όλη την επικράτεια που απευθύνονται και στους γονείς.

Το 2017 εγκαινιάστηκε από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο Προκόπιο, το νέο κτίριο του Συλλόγου που δημιουργήθηκε για την λειτουργία ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας) και ΣΥΔ (Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης). Η δομή αυτή κατασκευάστηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και παραχωρείται στο Σύλλογο από το Δήμο Καλαμαριάς.

Το ΚΔΗΦ, από αρχές Οκτωβρίου του 2019, εξυπηρετεί καθημερινά την πρωινή ζωή του φορέα και παρέχει υπηρεσίες προ-επαγγελματικής απασχόλησης (εργαστήρια), παράλληλων εξατομικευμένων προγραμμάτων (φυσική αγωγή, χορό, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, προσωπική υγιεινή), δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας (μουσική, κλαμπ φωτογραφίας), διατροφής, μεταφοράς καθώς και εκπαίδευσης σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης σε 30 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η ΣΥΔ, δυναμικότητας 16 ατόμων (8 διαμερίσματα των δυο ατόμων) με αριθμό άδειας ίδρυσης και λειτουργίας 558550 (30892) 14-11-18 (ΑΔΑ: ΩΗΧΞ7ΛΛ-ΓΤΠ) λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021, στοχεύοντας στην αυτόνομη διαβίωση και ανεξαρτητοποίηση των ανθρώπων με σύνδρομο Down και την αποφυγή της περιθωριοποίησης ή ιδρυματοποίησης όταν το στενό οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωση τους.

Στην απογευματινή ζώνη υλοποιούνται προγράμματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής και κοινωνικοποίησης.

Οι πόροι του φορέα προέρχονται καθαρά ιδιωτικές πρωτοβουλίες (συνδρομές των μελών, δωρεές και χορηγίες κι από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος, οι φίλοι και συμπαραστάτες του). Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Κυρίως όμως, υποστηρίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα –απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδο των ατόμων με σύνδρομο Down.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr